Kolumnit

Armotonta menoa ulkoistamisissa: Ikäihmiset ja omaiset, menkää uurnille!

Armotonta menoa ulkoistamisissa: Ikäihmiset ja omaiset, menkää uurnille!
Pirkko AaltoPori

Päättäjiltä on ilmeisesti unohtunut, että äänioikeudessa ei ole yläikärajaa. Tämä tuli mieleen, kun luki (20.3. 2017) Helsingin Sanomista  91-vuotiaan Helvi Ukkola-Saarisen kokemuksista.

Ukkola-Saarinen asuu itsekseen ja käyttää kauppapalveluita. Helsingin kotipalvelu on ulkoistanut kauppapalvelun yksityiselle yritykselle Servealle ja siitä ongelmat alkoivat.

Kun palvelu ei toiminut, 91-vuotias joutui turvautumaan kodinhoitajaan, joka tuli käyttämään asiakasta suihkussa. Suihkuttaja sai Ukkola-Saariselta kauppalistan ja lupasi tilata ruuat Servealta.

Näin monimutkaiseksi listan toimittaminen on mennyt siksi, että Servea kanssa pääsee nopeimmin yhteyteen netin, sähköpostin tai Whatsapp-sovelluksen kautta.

– En tiedä muista vanhuksista, mutta minulla ei ainakaan ole nettiä, kertoi Ukkola-Saarinen.

Hän ei varmasti ole ainoa. Ehkä 91-vuotiaiden Whatsapp-ryhmätkään eivät ole kovin yleisiä.

Mutta puhelimethan on keksitty. Tämäkään ei kyllä Ukkola-Saarista auta, sillä yrityksen asiakaspalvelunumero löytyy yrityksen nettisivuilta. Ukkola-Saarinen sai toki yrityksen esitenipun, mutta ei löytänyt papereista numeroa eikä palvelun hintoja.

Serveasta valiteltiin, että ongelmia syntyy, koska asiakas voi olla vuodepotilas eikä ole luovuttanut palvelulle kotiavaimiaan.

Kuinka moni meistä työssä käyvistä luovuttaisi kotiavaimensa ihmiselle, jota ei saa puhelimella kiinni?

Kun me viisikymppiset olemme Ukkola-Saarisen tilanteessa, meillä varmaan on kotona netit ja mobiilit. Pelit ja vehkeet ovat jo työelämästä tuttuja.

Mutta kotipalveluiden senioriasiakkaat, 80- ja 90-vuotiaat, ovat syntyneet 1920- ja 1930-luvuilla. Moni jäi eläkkeelle 1970- ja 1980-luvuilla. Harva silloin tietokonetta naputteli.

On yhteiskunnan häpeä, kun 91-vuotias ikänsä veroja maksanut ja hyvinvointivaltiota rakentanut ihminen jätetään Whatsapp-ryhmän varaan.

Työikäinen ei ikinä hyväksyisi tällaista kohtelua. Hän nostaisi rähäkän, sillä rahalle pitää saada vastinetta. Rahalla kauppapalvelukin ostetaan.

Joku saattaa kysyä, miksi joku Pirkko Aalto Porissa nousee tupestaan, kun helsinkiläistä ikäihmistä kyykytetään. Rähisen siksi, että se, mikä nyt vaivaa pääkaupunkiseutua, voi hyvinkin pian olla arkea ympäri maata.

Tämä taas tarkoittaa, sitä että omaisten pitää olla entistä tarkemmin mukana isiensä ja äitiensä elämässä. Ei tee pahaa tarkistaa sitäkään, miten se täti tai eno siellä palvelutalossa pärjää.

Ennakkoäänestys alkaa jo keskiviikkona 29. maaliskuuta. Hakekaa isä, äiti, täti ja eno ja menkää äänestämään. Ikäihmiselläkin on oikeus ajaa omaa asiaansa.


Kommentit (6)

  • veronmaksaja

    lähipiirissäni on henkilö ,joka sairastui 70vuotiaana. ei voi kommunikoida puheella ja ei omista/osaa käyttää nettiä, tilanne erittäin hankala, ellei hänellä olisi omaisia, jotka huolehtivat hänen sairaala yms. asiat, voi vai kauhistella miten tälläinen henkilö pärjäisi, ei kuitenkaan ole laitos hoidon tarpeessa.

  • Nimetön

    Tämä yhteiskunnan palveluiden digitalisointi on vaarallista. Järjestelmät ei aina toimi ja heikoimmat kärsii. En kylläkään jaksa uskoa, että äänestämällä asioihin saataisiin parannusta. Joku toinen konsti täytyy löytyä. Ehkä tämä epäkohtien julkisuuteen tuominen joskus auttaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös