Armeijan liikuntakoulutus muuttuu – nyt juostaan extreme-radoilla ja kilpaa komentajan kanssa

Varusmiehiä motivoidaan liikkumaan uusilla lajikokeiluilla. Cooperin-testistä ei silti luovuta.

Pekko-Joonas Rantamäki
Armeijan liikuntakoulutus muuttuu – nyt juostaan extreme-radoilla ja kilpaa komentajan kanssa

Kolmannen jääkärikomppanian alokkaat pääsivät torstaina ensimmäistä kertaa kokeilemaan Niinisalon varuskunnan sotilasesterataa. Esteitä ylitettiin monilla tyyleillä.

Pekko-Joonas RantamäkiKankaanpää

–Äijä ei pärjää mulle! vinoilee alokas toverilleen.

Porin prikaatin kolmas jääkärikomppania on ensimmäistä kertaa harjoittelemassa Niinisalon varuskunnan sotilasesteradalla. Nuoret miehet ottavat vauhtia esteille rinta rinnan, ja se kumpi pääsee ensimmäisenä ylitse, saa kuittailla kaverille.

Virallisesta kilpailusta ei silti ole kyse. Tärkeintä on asenne ja itsensä kehittäminen.

–Komppania on jaettu tasoryhmiin, ja nyt ovat vuorossa vähemmän fyysisesti aktiiviset. Täytyy sanoa, että olen positiivisesti yllättynyt. Porukalla on asenne kohdillaan ja näkee, että tasapaino ja kehonhallinta ovat kehittyneet, toteaa joukkueenjohtaja, luutnantti Juuso Keränen.

Koulutuksen jälkeen varusmiehet saavat tulla esteradalle myös omin päin. Se juuri on tarkoitus, että innostuksen kipinä kantaisi vapaa-ajalle ja myöhemmin reserviin asti.

–Pyrimme tuomaan koulutukseen uusia, mukaansatempaavia kokemuksia. Panostamme yhteiskunnan trendilajeihin unohtamatta sotilaan vaatimuksia, selvittää varuskunnan liikuntakasvatusupseeri, kapteeni Ilari Köykkä.

Liikuntakokemuksia varusmiehille tarjotaan esteradan lisäksi muun muassa military extreme run -tapahtumissa sekä Niinisalon uudessa crossfit-keskuksessa, joka on Köykän mukaan kovassa käytössä.

Katso videolta, kuinka alokkaat suoriutuvat sotilasesteradalla. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Varusmiehiä motivoidaan liikkumaan myös erilaisilla kannustimilla. Päivittäin pyörivät varuskunnan liikuntakerhot, joihin 12 kertaa osallistumalla ansaitsee yhden kuntoisuusloman.

Juoksukoulutukseen kuuluu viestimaraton, jossa joukkue juoksee 19 kertaa 2,2 kilometriä. Alle kolmen tunnin kokonaisajalla koko joukkueelle myönnetään lomapäivä.

–Teemme massatapahtuman sen sijaan, että perusyksiköistä valittaisiin viisi parasta juoksijaa prikaatin maastojuoksukisoihin. Tämä on uudenlaista liikuntakoulutusta, jossa siirrytään kilpailullisuudesta sisällön motivointiin, Köykkä selvittää.

Olennaista on myös esimerkillä johtaminen.

–Edellisessä kotiuttamiscooperissa pataljoonan komentaja juoksi täydessä taisteluvarustuksessa. Jokainen, joka juoksi häntä paremmin, sai lomapäivän.

Vaikka kestävyys ei ole fyysisen kunnon ainoa mittari, 12 minuutin cooperin-testi on Köykän mukaan yhä hyvä tapa mitata suurten joukkojen suorituskykyä.

–Jos juoksee hyvin cooperissa, pärjää kyllä taistelukentälläkin.

Köykkä sanoo olevansa huolissaan, sillä jopa neljännes nykyvarusmiehistä on heikossa kestävyyskunnossa. Kuilu hyvä- ja huonokuntoisten välillä on kasvanut.

–Luulen, että nyt ollaan aallonpohjassa. Tätä heikommaksi tulokset eivät voi enää mennä.

Kuntosaliharjoittelu on nykyään nuorten miesten keskuudessa suosittua, mikä näkyy myös armeijassa – ainakin Niinisalossa.

–Lihaskuntotestien tulokset ovat pysyneet suunnilleen samana, eikä tilanne ole niin hälyttävä kuin kestävyyden kohdalla.

Köykkä myöntää, että 11 tai viiden kuukauden palvelus on lyhyt aika sytyttää sohvaperunaan liikuntakipinä.

–Me teemme oman osamme, ja väitän, että teemme hyvää työtä. Monen kunto nousee jo siitä, että tulee armeijan säännöllisen elämänrytmin pariin.

Esterata innosti ainakin alokas Juho-Pekka Ylä-Monosta.

–Kyllä tämä on tähän mennessä hauskinta, kun ollaan vain ryynätty taisteluvarustuksessa.

Ylä-Mononen uskoo tulevansa esteradalle vapaa-ajallakin, kunhan tahti peruskoulutuskauden jälkeen vähän rauhoittuu.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Rehellinen

    Eikö muuta kommentoitavaa tähän ollut kuin rehentely omalla ketkuilulla ja epärehellisyydellä?

  • Katajaiset 158

    70-luvun lopulla RUK: ssa sai kuntsarin kun kävi tietyn määrän lenkillä. Vihkoon merkittiin tarkka kellonaika milloin oli paikalla. Kaverin (nyt jo edesmenneen) kanssa teimme kimpan ja laitoimme toistemme nimet oman lisäksi vihkoon. 105 RUK aikana tuli hankittua tästä jiposta 5 pv kuntoisuuslomia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio