Analyysi: Puoluekirja ei saa rajoittaa seisahtuneeksi syytetyn Harjavallan veturivalintaa

Seuraavat kolme viikkoa kertonevat Harjavallan kaupungin vetovoimasta.

Heikki Westergård/Arkisto
Analyysi: Puoluekirja ei saa rajoittaa seisahtuneeksi syytetyn Harjavallan veturivalintaa

Harjavallan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Raudan mukaan kaupunginjohtajaksi hakevia ei voida odottaa olevan kymmeniä. Viimeksi hakijoita oli 14.

Jussi Rakkolainen

Harjavallan kaupunginhallitus julisti kaupunginjohtajan viran haettavaksi keskiviikkona. Virka on tarkoitus täyttää mahdollisimman nopeasti, ja siksi hakuaikakin päättyy jo ennen toukokuun puoliväliä. Mikäli hakukierroksia ei tarvita kuin yksi, aloittanee uusi kaupunginjohtaja virassaan elokuun alussa.

Kaupunginjohtajan viran hakuaika on kolme viikkoa.

– Jos ensimmäisellä kierroksella tulee hakijoita, joiden joukosta voi valita kaupunginjohtajan, aikataulu pitää. Jos kaupunginjohtajan virka asetetaan uudelleen haettavaksi, se ei pidä. Lisäksi virassa aloittamisen ajankohta riippuu tulevan johtajan tilanteesta, eli onko hän muualla töissä, arvioi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markku Rauta.

– Todennäköisesti uusi valtuusto kokoontuu ensimmäisen kerran juhannuksen jälkeen. Mikäli asiat menevät hyvin, asialistalla on myös kaupunginjohtajan virkavaali, kertoo kaupungin hallintojohtaja Olli Luoma.

Virka oli avoinna viimeksi vuonna 2006. Tuolloin hakijoita kertyi kahden kierroksen jälkeen 14, joista kuusi toisen hakukierroksen päätteeksi. Kaupunginjohtajaksi valittiin nyttemmin virasta eronnut Jaana Karrimaa. Sama määrä hakijoita oli kahden hakukierroksen jälkeen myös edellisellä kerralla, jolloin Harjavallan kaupunginjohtajaksi valittiin Markku Auvinen.

– Ei voida odottaa kymmeniä hakijoita, mutta jos päästään toiselle kymmenelle, olisi määrä tyydyttävä. Siinä voisi olla jo sellaisia hakijoita, että heitä voisi valita haastatteluun, Rauta kertoo.

Vaikka viimeksi kaupunginjohtajaa valittaessa valtuutetut saivat äänestää suosikkiaan kaikkien hakijoiden joukosta, käytiin vaali käytännössä kahden hakijan, eli Jaana Karrimaan ja viime vuoden lopulla Satakunnan maakuntajohtajaksi valitun Asko Aro-Heinilän välillä.

Tuolloin valtuustossa kritisoitiin sitä, miten muut hakijat ovat jääneet kahden soveltuvuustesteihin lähetetyn ehdokkaan varjoon. Paikallislehti Sydän-Satakunnan uutisessa valtuutettu Ossi Qvist (vas.) mainitsi, että valittavan poliittinen kanta on ollut selvä alusta asti.

Sekä Jaana Karrimaa että Asko Aro-Heinilä ovat puoluetaustaltaan sosiaalidemokraatteja.

Harjavalta on tunnettu yhtenä Suomen sosiaalidemokraattisimmista kunnista, mikä näkyi muun muassa tämän kevään kuntavaaleissa. SDP nappasi lähes puolet, eli 43,2 prosenttia vaaleissa annetuista äänistä.

Tarkoittaako se, että valittavalta tulee löytyä tietynvärinen puoluekirja?

– Haemme mahdollisimman pätevää ja hyvää johtajaa. Kriteereitä on avattu hakuilmoituksessa jonkin verran. Jos hakijoissa on hyviä demareita, ei se ole este, Markku Rauta kertoo.

Kaupunginjohtajan hakuilmoituksessa mainitaan, että Harjavallassa arvostetaan hyvää johtamistaitoa, sosiaalisia kykyjä, monipuolisia yhteystyöverkostoja sekä elinkeinoelämän tuntemusta.

Satakunnastakin saattaisi löytyä Harjavallan ohjaksiin kelpaavia sdp-konkareita – eri asia on, kiinnostaisiko esimerkiksi Imatran kaupunginjohtajaksi pyrkivää Antti Vuolannetta väkiluvultaan lähes neljä kertaa pienemmän kaupungin johtaminen. Lisäksi hän hakee Raumalle kaupunkikehitysjohtajaksi.

Enemmän kuin poliittisena nimityksenä, Harjavallan uuden kaupunginjohtajan valinta pitää nähdä kaupungin kehityksen kannalta. Seisahtuneisuudestakin moitittu Harjavalta tarvitsee kaupunkiin ja koko maakuntaan sitoutuneen veturin.

Yhtäältä Harjavallassa on viime vuosina investoitu merkittävästi peruspalveluihin. Toisaalta paikkakunta painii imagollisten ongelmien kanssa, mikä näkynee esimerkiksi väestökatona ja yritystoiminnan vähenemisenä.

Siksi puoluekirjaa ei voida pitää valinnassa ratkaisevana tekijänä.

Viran hakuaika kolme viikkoa

Harjavallan kaupunginjohtajan virka tuli haettavaksi keskiviikkona. Päätöksen viran haettavaksi julistamisesta teki kaupunginhallitus tiistaina.

Hakuaika on kolme viikkoa. Harjavallassa odotetaan, että virkavaali voidaan pitää valtuuston kokouksessa jo juhannuksen jälkeen.

Kaupunginhallitus toivoo, että virkaan valittu vastaanottaa sen 1. elokuuta alkaen. Ajankohtaan voivat vaikuttaa valitun sitoumukset edelliseen työpaikkaan.

Edellisellä kerralla kaupunginjohtajan virkaan haki 14 henkilöä.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Jos keskustalla tai kokoomuksella on jossakin kunnassa yli 40 prosentin kannatus, niin minkä puolueen piiristä valittava kaupunginjohtaja mitä todennäköisimmin on?
    Entä Harjavallassa?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio