Sakari MuurinenPori

Porissa kaikkiaan 15 yleishyödyllistä yhteisöä on tänä vuonna saanut avustusta kiinteistöveron maksuun. Asia nousi esille tarkastuslautakunnan kokouksessa maanantai-iltana. Lautakunnan tilaamasta selvityksestä käy ilmi, että kaikki avustusta saavat yhdistykset ovat enemmän tai vähemmän aatteellisia.

Ei ole mikään salaisuus, että nuorisoseurojen kepulaiset puuhamiehet harvemmin ovat erityisen nuoria. Työväenjärjestöjen poliittista väriä kenenkään tuskin tarvitsee arvuutella.

Tarkastuslautakunta tilasi selvityksen, koska joku jäsenistä oli sitä ehdottanut, eikä kukaan tohtinut vastustaa.

Porin kaupungin tarkastaja Krisi Kangasharju tai puheenjohtaja Ari Nordström (sd.) eivät osanneet kertoa miksi tukea on maksettu.

–Porissa tietyt yhteisöt ovat anoneet avustusta kaupunginhallitukselta vuodesta toiseen perustuen maksamaansa kiinteistöveroon. Anomukset on käsitelty kaupunginhallituksessa ja niihin on pääosin tehty myönteisiä päätöksiä, selvityksessä sanotaan.

Kaupunginhallituksessa poliitikot ovat käytännössä jakaneet rahaa toistensa yhdistyksille, jotkut myös oman puolueensa järjestöille.

Esimerkiksi Porin SDP:n suurvisiiri Esa J. Wahlaman on ollut kaupunginhallituksessa päättämässä useiden SDP-taustaisten järjestöjen avustuksista. Samaan aikaan hän on toiminut kattojärjestön eli Porin SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtajana.

–Mä olen ollut pelkkä rivijäsen, kun näistä on päätetty, Wahlman sanoo.

Järjestely ei ole mitenkään poikkeuksellinen. Näin toimitaan monessa muussakin pienessä ja keskisuuressa kaupungissa.

Teoriassa rahaa olisi voinut hakea muutkin kuin puolueiden viralliset ja epäviralliset yhteisöt. Kysymys on, että kuka on tiennyt ja osannut? Porin kaupunki ei ole avustuksista tiedottanut.

Rahallisesti summa ei ole iso, viime vuonna yhteensä reilu 8 000 euroa. Kyse on pikemminkin periaatteesta ja läpinäkyvyydestä. Puolueille maksettavat piilotuet eivät ole tätä päivää.

Kiinteistöverolain mukaan kunnat voivat antaa vapautuksen kiinteistöverosta, jos rakennukset ovat yleishyödyllisessä käytössä. Porissa vapautusta ei ole annettu, vaan yhdistykset ovat maksaneet yleisen kiinteistöveroprosentin mukaan.

Vuonna 1999 Porin kaupunginvaltuusto päätti, että yhteisöille voidaan jakaa avustusta kiinteistöveron maksuun. Kaupunginhallitus käsittelee hakemukset oman harkintansa mukaan omina asioinaan.

Tuolloin kunnat eivät saaneet lain mukaan tukea poliittisia puolueita suoraan, vaan rahanjakoon piti käyttää bulvaaneita ja monimutkaisia tukijärjestelmiä. Tavallista oli, että kunnan luottamushenkilöt jakoivat puolueiden epävirallislisille kannatusyhdistyksille tukea. Sitä kautta raha kiersi muun muassa vaalimainoksiin.

Porissa on maksettu vuosien aikana erilasia koulutusavustuksia ja tukiaisia puolueiden siipijärjestöille huomattavasti enemmän kuin nykyisin.

Vuoden 2006 kuntalaki antaa nykyisin mahdollisuuden tukea puolueita esimerkiksi valtuustoryhmien toiminta-avustuksilla. Lisäksi luottamushenkilöt maksavat palkkioistaan osuuden puolueelle. Bulvaaneille ei siis pitäisi olla lainkaan tarvetta.

Vaalirahakohua seurannut puoluerahoituslain ansiosta ehdokkaiden ja puolueiden valvonta on kohtuullisella tasolla. Harmaalla alueella ovat nuorisoseurat, maamiesseurat ynnä muut aatteelliset yhdistykset. Ne ovat valtiontalouden tarkastusviraston ulottumattomissa.

Joidenkin Porissa avustusta saavien järjestöjen toiminnasta on äärimmäisen hankala löytää tietoa. Osalla ei ole edes nettisivuja.

Tuloverolain mukaan yleishyödyllisten yhdistysten toiminta ei saa ulottua vain rajoitettuihin henkilöpiireihin. Käsi ylös ne, jotka uskovat että näin on.

Tarkastuslautakunnan tilaama selvitys ei luultavasti johda jatkotoimiin. Vanhaa järjestelmää on tietoisesti purettu ja tuki kiinteistöveron maksuun on viimeisiä jäänteitä.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkosen (sd.) talousarvioesityksen mukaan kaikki yleishyödylliset yhteisöt vapautuvat ensi vuonna kiinteistöverosta. Näin ollen tuki muuttuu automaatioksi.

Lasten urheiluharrastusten tai eläkeläiskerhon veroetua on vaikea vastustaa, mutta tarvitseeko puolueiden siipijärjestöjen päästä osingoille?

Puolueet ovat demokraattisessa järjestelmässä välttämätön paha. On ihan ok, että kunnallisjärjestöjen toimintaa tuetaan avoimesti valtuustoryhmätuen kautta.

Kaikenlaiset epäsuorat tukimuodot ovat omiaan lisäämään mielikuvia kähmäisestä sulle mulle -politiikasta.

Jos kaupunki taas haluaa tukea paikallista urheiluseuraa, niin rahaa ei tarvitse kierrättää työväenyhdistyksien kautta.


Lue myös nämä


Kommentit (13)

  • Perussuomalaiset

    Persut ei mukana. Tämä ei muuten ole ainoa tapa millä demareita ym tuetaan. TUL:n saama reittien kunnostus rahat ovat käsittämättömiä, on todettu, tutkitusti että hommat ovat olleet vuosikausia aivan retuperällä mutta työllisyysprojektien nimissä kaikki näköjään mahdollista. ja edelleen jatkuu. MIksi? Walman on TUL:n miehiä.

  • Nimetön

    TOVE on ainakin hoitanut pestinsä hyvin kouluttamalla junioripojista laadukkaita miehiä, kantamaan veronmaksukykyä vuosikymmeniksi eteenpäin. On paljolti SK ja kokoomuksen syytä että työskentelevät paljolti muilla isommilla paikkakunnilla makselemassa verot niihin. Oikeistopoliitikot ja toimittajatkin! ovat pitäneet huolta, että juniori-ikäisiltäkin jo haaveet on muutaa paremmille työpaikka ja koulutuksiin muualle täältä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio