100visio haastaa nuoret käsikirjoittamaan Suomen tulevaisuuden – "Täytyy kaatua eteenpäin, vaikka nojaisikin historiaan"

Satakuntaliitto haastoi nuoret miettimään Suomen tulevaisuutta. Osana 100-vuotisjuhlaa järjestettävä valtakunnallinen kilpailu korostaa ilmaisukeinojen vapautta.

Hanna Laasanen
100visio haastaa nuoret käsikirjoittamaan Suomen tulevaisuuden – "Täytyy kaatua eteenpäin, vaikka nojaisikin historiaan"

16-vuotias Katariina Ahopelto uskoo Suomen olevan tulevaisuudessa monikulttuurisempi.

Milla NurmiSatakunta

Yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Yhteisöllisyys. Puhuttelevuus.

Erityisesti näiden kolmen asian toivotaan erottuvan, kun Satakuntaliitto hakee nuorilta näkemyksiä maamme tulevaisuudesta.

Suomen juhlavuoden kunniaksi järjestettävässä 100visio -kilpailussa etsitään monimuotoisia, ajassa kiinni olevia itsenäisyysjulistuksia – visioita siitä, miltä siniristilipun alla sadan vuoden kuluttua näyttää. Hanke on osa virallista 100-vuotisohjelmaa.

Vaikka osallistujat lopulta laitetaankin paremmuusjärjestykseen, voitosta taistelu ei ole projektin päätarkoitus.

–Haluamme antaa nuorille mahdollisuuden saada oman äänensä kuuluviin, omalla kielellään. Se on tässä se ykkösjuttu, Suomi100-aluekoordinaattori Susanna Virkki ja hankeassistentti Essi Pursiheimo miettivät.

Mittelössä ovat mukana kaikki taiteen perusopetusta järjestävät koulutusasteet. Tammikuun alusta käynnissä ollut töiden palautusaika päättyy tulevana sunnuntaina.

Järjestäjien mukaan arviointitehtävän voi jo nyt sanoa muodostuvan varsin vaikeaksi.

–Ilmaisukeinot ovat niin erilaisia, että niitä on tietyllä tavalla ylivoimaista laittaa yhdelle viivalle, satakuntalaisen tuomariston puheenjohtaja Harri Kivenmaa sanoo.

Valintojen oikeudenmukaisuuden takaamiseksi paikallisessa raadissa on mukana eri taiteenalojen tuntijoita. Satakunnasta valitut 20 parasta kilpailuteosta lähetetään edelleen valtakunnallisesti arviointiin, jota johtaa rouva Jenni Haukio.

Tähän mennessä kilpailuun on otettu osaa 115 ideoinnilla. Kirjo ulottuu aina videoista omiin sävellyksiin ja maalauksiin. Töistä on loistanut innovatiivinen tuoreus.

–Tässä keskitytään nyt korostamaan nimenomaan nuoria ja tulevaisuutta. Täytyy kaatua eteenpäin, vaikka nojaisikin historiaan. Sen takia erotumme monista muista tämän vuoden projekteista, joissa muistellaan paljon vanhaa, Virkki ja Kivenmaa sanovat.

Satakunnan edustajat valitaan 19. lokakuuta, ja koko kilpailun kolme parasta saman kuun lopussa.

Palkitut pääsevät osallistumaan eduskunnan suureen demokratiapäivään, allekirjoittamaan uuden itsenäisyysjulistuksen sekä tutustumaan Kansallisteatterin tuotantoon Pirkko Saision näytelmän Koivu ja Tähti muodossa.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio