Kolme herkullista japanilaista ruokaa, jotka ovat aivan muuta kuin sushia

Kaipaatko uusia makuja arkeen tai viikonloppuihin? Käännä katse kohti nousevan auringon maata ja kokkaa japanilaisia ruokia.

Parhaimmilta ramen-munat maistuvat ramenissa, jos keltuainen on aavistuksen pehmeä.

23.2. 9:30

Japanilaisesta keittiöstä löytyy paljon muutakin kuin sushia. Paista nuudelit kasvisten kanssa, keitä lämmittävä ramen-keitto tai valmista inkiväärillä piristetty lihaisa kulhoruoka.

Ramen

Jos ulkona on kylmä, kuuma keitto lämmittää. Japanilainen ramen eli nuudelikeitto ei jätä nälkäiseksi, sillä aromikkaan liemen joukkoon sekoitellaan ohueksi viipaloituja kasviksia sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään.

Niiden lisäksi keittoon paistetaan broileria, tofua tai kassleria. Myös ohueksi viipaloitu naudanfilee tai paistisuikaleet käyvät keiton muhevoittajiksi.

Salainen ase sopassa on ramen-munat. Ne ovat soija-mirinliemessä marinoidut kananmunat, jotka maistuvat ihastuttavan umamisilta. Munia voi samalla vaivalla valmistaa isommankin satsin ja tarjota vaikka salaatissa tai aamiaisella.

Jos aikaa ja viitseliäisyyttä on hieman enemmän, keittoon voi vielä leikata hieman nori-merilevää, ripotella seesaminsiemeniä ja pirskotella päälle chiliöljyä.

Jos tämä kaikki kuulostaa liian vaivalloiselta, se ei haittaa. Ramen on ihanan makuinen ihan sellaisenaan.

Myös herkullisten ramen-munien ohje on alla olevassa reseptissä. Niitä voi tehdä tarkoituksella reilummin, sillä ne toimivat hyvin esimerkiksi salaatissa. Ramen-munat saavat makunsa mausteliemessä, jossa ne maustuvat pari tuntia.

Yakisoba

Yakisoba eli paistetut nuudelit on mahtavan monipuolinen ja yllättävän helppo ruoka. Esivalmisteluihin eli raaka-aineiden pilkkomiseen ja kastikkeen sekoittamiseen menee hieman aikaa, mutta kun ne on tehty, itse paistaminen sujuu sukkelasti.

Paistetut nuudelit ovat hieman kuin pyttipannu, sillä nuudeleiden joukkoon voi lisätä erilaisia jääkaapin aarteita. Esimerkiksi sienet, juurekset ja erilaiset kaalit sopivat annokseen mainiosti.

Proteiiniksi pannulle voi nakata tofua tai lihaa. Jos kaapissa sattuu olemaan grillibroilerin jämiä tai kasvipohjaisia suikaleita, niin nekin sopivat hyvin.

Annokseen käytetään perinteisesti ruskeita, tattarijauhoista valmistettuja sobanuudeleita. Jos niitä ei löydy lähikaupasta, sobat voi korvata oikeastaan millä tahansa nuudeleilla – hätätapauksessa vaikka pikanuudeleilla.

Gyodon

Gyudon on lempeänmakuinen lohturuoka japanilaiseen tyyliin. Annoksessa kulhoon yhdistetään ohueksi suikaloitua lihaa soijakastikkeessa riisin kanssa.

Ruoka on vaivaton valmistaa, sillä paistamisen sijaan lihasuikaleet kypsennetään suolaisenmakeassa liemessä. Japanilaisen riisin valmistamiseen tarvitaan hieman kärsivällisyyttä, mutta vaikeaa riisin keittäminen ei ole. Aikaa kuluu riisin huuhtomiseen, seisottamiseen ja keittämiseen. Herkullinen, hieman tahmea lopputulos palkitsee vaivan.

Raikkaiden makujen rakastajat lähestyvät annosta kahden erilaisen inkiväärin taktiikalla. Lihan kanssa kypsennettävän tuoreen inkiväärin lisäksi kulhoon voi vielä sommitella garia, eli sushi-inkivääriä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut