Drinkki­mestari kertoo, mitkä ovat vuoden 2023 trendit

Testasimme somessa leviävää koristelukikkaa, joka nostaa gintonicin aivan uudelle tasolle. Baarimestari Greta Grönholm uskoo, että ginin suosio pysyy ennallaan tänäkin vuonna.

Drinkkimestari Greta Grönholm antaa vinkit tämän vuoden drinkkitrendeihin.

13.1. 17:25

Sosiaalisen median kuvat upeasti koristelluista drinkeistä herättävät seuraajissa ihastusta. Perinteisesti koristelemiseen käytetty sitruunalohko piristää juoman ulkonäköä, mutta myös muunlaisia tekniikoita voi käyttää.

Drinkkien kekseliään koristelemisen ei tarvitse olla vaikeaa. Paitsi upeasti koristeltuja drinkkejä, Tiktokista ja Instagramista löytyy myös ideoita koristeluun.

Kokeilimme erästä kuvapalvelu Instagramissa kiertävää koristeluniksiä. Kyseinen koriste ihastuttaa takuulla vieraita ja luo viimeisen silauksen talviseen kattaukseen.

Talvimetsän tunnelmaa lasissa

Lasin pohjalle jäätynyt rosmariininoksa antaa juomalle uutta ilmettä.

Tarvitset:

 • rosmariininoksan

 • vettä

 • giniä

 • Tonic-vettä

 • viinilasin

Näin teet drinkkikoristeen:

Valuta viinilasiin vähän vettä. Asettele rosmariininoksa pää alaspäin lasiin ja pistä se pakastimeen siksi aikaa, että vesi on jäätynyt. Rosmariininoksa jäätyy lasin pohjaan kiinni ja lasin pinta muuttuu kylmän huurteiseksi.

Ota lasi pakastimesta, kaada rosmariinioksan päälle Tonic-vettä ja giniä. Valmista!

Rosmariinijääpala irtoaa lasin pohjalta melko nopeasti sen jälkeen, kun lasi on otettu pakastimesta huoneenlämpöön. Niinpä juoma kannattaa tarjoilla heti Tonic-veden ja ginin lisäämisen jälkeen.

Juomasta voi tehdä myös alkoholittoman käyttämällä alkoholitonta giniä. Kikkaa voi soveltaa myös muihin juomiin kuin drinkkeihin: tavallinen kivennäisvesikin muuttuu upeaksi juomaksi, kun sen tarjoilee rosmariininoksalla koristellusta lasista.

Ohje

Näin teet perinteisen gintonicin

 • 5 cl giniä

 • 10–20 cl Tonic-vettä

 • jäitä

 • koristeita

Gintonic tehdään perinteisesti korkeaan niin sanottuun highball-lasiin. Lasiksi käy kuitenkin liki mikä vain. Näyttävimmät gintonicit tehdään suurikokoisiin punaviinilaseihin.

Täytä lasi jäillä. Kaada jäiden päälle gini ja sitten tonic-vettä maun mukaan. Koristele juoma.

Perinteisen gintonicin resepti: Riku Jokinen

Baarimestari Greta Grönholm uskoo, että ginin suosio pysyy ennallaan tänäkin vuonna. Hän nimeää giniä sisältävät juomat yhdeksi tämän vuoden juomatrendeistä.

Ginijuomien lisäksi Grönholm uskoo myös alkoholittomien ja matala-alkoholisten juomien suosion jatkuvan ja voimistuvan edelleen.

Ihmiset eivät halua ensisijaisesti humaltua, vaan juoda hyvänmakuisia juomia, Grönholm toteaa.

Hän veikkaa, että ginin suosiota selittää gini-makujen moninaisuus. Jokaisella on mahdollisuus löytää oma suosikkinsa.

”Ginin perusraaka-aineiden maut pysyvät suurin piirtein ennallaan, mutta kun uusia makuja kehitellään, perusversio saa uudenlaista särmää.”

Ginissä voi maistua niin mansikka, sitruuna kuin korianterikin. Viineistä tuttua roseeta saa myös gin-versiona.

Jos asiaa ajattelee kuten Grönholm, roseegin on erityisesti kesän juttu. Hän suosii sesonkiajattelua, jossa kullakin vuodenajalla on omat makunsa.

Näin talvella hänen suosikkejaan ovat vahvan mausteiset maut, kuten kardemumma, kaneli ja inkivääri. Yrteistä häntä viehättää talvisaikaan perinteinen rosmariini.

Laajan makukirjonsa lisäksi ginit sopivat moniin erilaisiin juomiin kuin sitä yleensä käytettyyn gintoniciin.

Ginistä tekee myös erityisen hyvän drinkkiaineksen sen saatavuus myös alkoholittomana.

Alkoholittomuus tai maltillinen alkoholinkulutus on ollut trendikästä jo usean vuoden ajan. Grönholmin mukaan ginin määrää pystyy drinkeissä helposti säätelemään ilman, että juoma menettää makuaan.

”Gin on niin vahva, sitä voi käyttää vähemmänkin kuin neljä senttiä tai enemmän. Kahdella sentilläkin saa jo paljon makua. Näin pystyy tekemään matala-alkoholisempia juomia”, Grönholm vinkkaa.

Grönholm ideoi myös helposti valmistuvan sydäntalven drinkin:

Ohje

Muunnos perinteisestä gintonicista

Tarvitset:

 • giniä

 • verigreipin mehua

 • Russian-soodaa

 • jäitä

 • koristeeksi appelsiinia ja kanelia

Näin drinkki valmistuu:

Laita jäitä lasiin, kaada jäiden päälle giniä, verigreipin mehua ja Russian-soodaa. Koristele juoma appelsiininlohkolla ja kanelitangolla.

Mikä tahansa gin sopii Russian-juoman kanssa, Grönholm vinkkaa. Hän kannustaa maustamaan itsetehtyjä drinkkejä rohkeasti ja luovasti.

”Gintoniceja tehtäessä vain taivas on rajana, voi käyttää juuri niitä makuja, joista itse pitää.”

Grönholm toteaa myös, että gintonic-juomaan voi laittaa lorauksen glögiä antamaan mausteisuutta. Jos siis joulusta on jäänyt glögiä jäljelle, sen saa kätevästi käytettyä tähän juomaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut