Keittiömestarin niksi tekee tästä parhaan koskaan maistamasi janssoninkiusauksen

Janssoninkiusaus on erinomainen uudenvuodenaaton ruoka.

Kun janssoninkiusaus on vetäytynyt kunnolla, se tarjoillaan etikkapunajuurten ja maustekurkkujen kanssa.

29.12.2022 9:28

Ruotsissa janssoninkiusausta syödään perinteisesti myös jouluna. Meille siitä on muotoutunut tärkeä uudenvuodenaaton juhlaperinne.

Tämä resepti on ystävämme keittiömestari Janne Aholan kehittelemä. Hän valmisti janssoninkiusauksen yöruoaksi Petran uudenvuodenaaton häihin vuosia sitten. Sen jälkeen sitä on nautittu ystävien kanssa jokaisena hääpäivänä.

Tässä janssonin juhlaversiossa ei säästellä kermaa ja mausteita, ja lupaamme, että se on paras koskaan maistamasi janssoninkiusaus.

Janssoninkiusaus on täydellinen juhlaruoka, sillä sen voi valmistaa kypsennystä vaille valmiiksi jääkaappiin tai kypsentää valmiiksi jo vaikka edellisenä päivänä, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää juuri ennen tarjoilua.

Reseptin sielu on makukerma, joka laitetaan hyvissä ajoin maustumaan. Tillin- ja fenkolinsiemenet sekä tillinvarret tuovat kermaan herkullisen maun klassisen anjovisliemen lisäksi. Alkuperäisessä ohjeessa mausteet siivilöidään pois, mutta me rakastamme niiden makua, joten poimimme vain tillinvarret pois.

Jätä pakasteperunat tällä kertaa kauppaan ja osta niiden sijaan tuoreita, lajikkeeltaan kiinteitä perunoita. Niistä leikatut tikut säilyvät napakkana haudutuksen ajan. Perunan viipalointi vie hetken aikaa, mutta lopputulos palkitsee syöjän.

Tärkeä vaihe janssoninkiusauksen valmistuksessa on myös sipulin kuullottaminen. Sipulien pieni makeus taittaa sopivasti anjovisfileiden suolaisuutta.

Kolmas perusmaku eli hapan tuodaan lautaselle klassisten lisukkeiden, etikkapunajuurten ja maustekurkkujen avulla.

”Tässä janssonin juhlaversiossa ei säästellä kermaa ja mausteita, ja lupaamme, että se on paras koskaan maistamasi janssoninkiusaus.”

Näin onnistut:

1. Makukerma. Tämän janssoninkiusauksen herkullisuuden salaisuus on makukerma, jonka annetaan maustua tunteja, mielellään jopa yön yli kylmässä.

2. Sipulin kuullotus. Kuullottaminen pehmentää sipulin makua ja tuo esiin makeutta.

3. Laadukas peruna. Tuore kiinteä peruna säilyy napakkana haudutuksen ajan ja on makukerman ohella yksi tämän ohjeen tärkeimmistä ainesosista. Kerrosta aineksia vuokaan vuorotellen.

4. Vetäytyminen. On tärkeää antaa janssoninkiusauksen levähtää hyvin ennen tarjoilua. Vetäytymisen aikana kerma imeytyy perunaan ja maut tiivistyvät. Nauti jansson etikkapunajuurten ja kurkun kanssa

Kia Arpia ja Petra Wettenranta ovat ruokayhteisö Bella Tablen perustajia. Ruokaa rakastavat bellat ovat monelle tuttuja Instagramista (@bella.table) ja viikoittaisesta podcastista, joka sisältää makuaistia hemmottelevien ruokaelämysten ohella innostunutta, uteliasta ja syvällistä puhetta ruoasta. Tässä juttusarjassa Arpia ja Wettenranta pureutuvat ruoanvalmistuksen tekniikkaan, mutta rennosti: suosikkireseptit pilkotaan osiin niin, että onnistuminen on takuuvarmaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut