Meksikolainen kuolleiden päivä on myös ruokajuhla

Día de Muertos eli kuolleiden päivä on juhla, jolloin muistellaan edesmenneitä ja syödään hyvin.

Chalupan päälle voi laittaa esimerkiksi kypsää jauhelihaa, nyhtökanaa tai nyhtötofua.

27.10. 2:00

Marraskuun alkuun sijoittuvana kuolleiden päivänä muistellaan edesmenneitä iloisessa karnevaalitunnelmassa ja nautitaan hyvästä ruoasta ja juomasta.

Meksikolaisessa kaakaossa on mausteita.

Mausteinen, kuuma kaakao on mahtava juoma syksyn viimaan. Meksikossa sitä tarjoillaan osana kuolleiden päivän juhlintaa. Kuuma juoma valmistuu raastetusta, tummasta suklaasta tai tummasta kaakaojauheesta. Juoma saa ytyä cayennepippurista, kanelista ja vaniljasta.

Enfrijoladas eli papukastikkeella peitellyt tortillakääröt yllättävät maullaan.

Jos ruoille järjestettäisiin kauneuskilpailuja, enfrijoladas ei välttämättä olisi listan kärkipäässä. Juustolla täytetyt, papukastikkeella peitellyt tortillalättykääröt eivät suoranaisesti säväytä ulkomuodollaan, mutta yllättävät maullaan positiivisesti.

Kypsät mustapavut surautetaan tahnaksi, jolla sivellään tortillalätyt molemmilta puolilta.

Pavut sisältävät proteiinia, joten ruoka sopii hyvin moneen ruokavalioon. Jos kääröihin haluaa lihaa, niihin voi halutessaan sujauttaa tulista chorizo-makkaraa tai pieneksi revittyä kypsää kanaa.

Chalupan eli rapeaksi paistettu maissitortillan suurin haaste on se, että täytettä tulee laitetuksi aina liikaa, jolloin syöminen on haastavaa.

Lätyn päälle voi sommitella nyhtöpossua, broileria, nautaa tai tofua. Täytteeksi sopivat myös paistetut perunat tai keitetyt pavut. Makua lisää päälle ripoteltu hienonnettu sipuli ja tuore korianteri.

Lättyjen kanssa on tarjolla kahta eri kastiketta: salsa verde ja salsa roja. Nimet tarkoittavat kaikessa yksinkertaisuudessaan vihreää ja punaista kastiketta.

Vihreä kastike tehdään tyypillisesti tomatilloista. Niitä on Suomessa hankala saada, joten sen sijaan kastikkeeksi voi tehdä peston tyylisen tahnan korianterista.

Jos reseptiä tahtoo helpottaa, punaisen kastikkeen voi korvata kaupan valmiilla salsalla. Lopputulos ei kenties ole autenttinen, mutta erilaisten lättyjen syöminen on niin mukavaa, että mutkia voi hyvin suoristaa.

Kurpitsa sopii jälkiruokaankin.

Kurpitsa jälkiruoassa saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta se sopii erinomaisesti herkuksi.

Valtameren toisella puolella kurpitsaa käytetään etenkin syksyllä sesonkiaikaan makeisin leivonnaisiin, kuten juustokakun täytteeseen, pullataikinaan tai kuivakakkuun.

Meksikolaisten kuolleiden päivän juhlinnassa kurpitsa pääsee mausteiseen kylpyyn, jossa se imee itseensä makua kanelista ja appelsiinista. Keittämisen jälkeen loput liemestä tiivistetään siirapiksi tarjoilua varten.

Kurpitsan seuralaisena tarjoillaan yleensä kondensoitua maitoa, mutta lautaselle voi hyvin pyöräyttää myös jäätelöpallon tai kunnon nokareen kuohkeaa kermavaahtoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut