Ulvilalainen MasterChef-kilpailija Tiia Karhu laati pääsiäismenun – Näin valmistuu kolmen ruokalajin juhla-ateria

Perinteisen tyylin pääsiäismenun valmistaminen vaatii vaivannäköä, mutta maut palkitsevat.

Pääsiäismenun pääruoka on karitsan karetta pistaasikuorrutteella, juuriselleripyreellä ja granaattiomenakastikkeella.

12.4. 18:00

Ulvilalainen MasterChef-kilpailija Tiia Karhu laati Satakunnan Kansan lukijoille pääsiäismenun kahdelle ruokailijalle.

Uuniin laitetaan karitsan karetta, alkuruoaksi on parsaa ja jälkiruoaksi mangosorbettia.

”Karitsan kuorrutteesta löytyvä pistaasi ja kastikkeen granaattiomena tuovat varmasti myös uusia makuja jokaiseen pääsiäispöytään”, Karhu sanoo.

Alkuruoka

Parsaa, hollandaise, friteerattua quinoaa ja tryffeliä

10 parsaa

3 keltuaista

1 rkl vasta puristettua sitruunan mehua

180 g voita

ripaus suolaa

50 g quinoaa

tryffeliä

1. Taita puinen tyvi parsasta pois ja kuori varret kevyesti. Kotimaisia parsoja ei tarvitse kuoria.

2. Keitä parsoja laakeassa kasarissa, suolatussa vedessä noin 5 minuuttia.

3. Sulata voi ja anna paahtua pitkään. Näin kastikkeesta tulee ihanan pähkinäinen.

4. Laita keltuaiset, sitruunan mehu ja suola monitoimikoneen kulhoon. Kun kone on käynnissä, kaada voisula ohuena nauhana joukkoon.

5. Tarkasta maku. Jos kastike on liian paksua, voi sitä ohentaa tilkalla vettä. Kastikkeen voi valmistaa myös kapeassa purkissa sauvasekoittimella.

6. Keitä quinoa kypsäksi. Valuta.

7. Laita kypsä quinoa uunipellille leivinpaperin päälle, levitä mahdollisimman ohuelti. Ripottele päälle suolaa.

8. Laita quinoa 80 asteiseen kiertoilmauuniin ja kuivata quinoaa noin 2 tuntia.

9. Lämmitä öljy 170-asteiseksi ja kaada quinoa öljyyn ja anna olla hetki. Nosta hetkeksi reikäkauhalla talouspaperin päälle. Voit vielä lisätä suolaa, jos tarpeen.

10. Viipaloi tai raasta valmiiseen annokseen tryffeliä. Pääsiäisen aikaan kaupoista saa kesätryffeliä suolaveteen säilöttynä.

Pääruoka

Karitsan kare pistaasikuorrutteella, juuriselleripyre, granaattiomenakastike

Granaattiomenakastike

20cm pala selleriä

20cm pala porkkanaa

1 salottisipuli

2 solo valkosipulia

2dl granaattiomenan siemenien ja mehun sekoitusta

1,5dl punaviiniä

2dl lihalientä

1dl vettä

1. Laita kaikki komponentit kattilaan ja keitä noin 30 minuuttia ja siivilöi.

2. Sen jälkeen keitä kastiketta kasaan, kunnes jäljellä on noin puolet.

3. Juuri ennen tarjoilua, poraa sauvasekoittimella kastikkeen sekaan 70 g kylmää voita. Pilko voi pieniksi paloiksi ja lisää uusi vasta kun edellinen on kokonaan sulanut.

Kareen kuorrute

140 g pistaasipähkinää

2 ruukkua lehtipersiljaa

Yhden sitruunan raastettu kuori

4 rkl voita

Noin 0,5 dl oliiviöljyä

2 valkosipulin kynttä

Ripaus sokeria

1tl suolaa

1tl rouhittua mustapippuria

Karitsan karetta yksi rivi

1. Ota kare huoneen lämpöön noin tunti ennen valmistamista.

2. Laita kaikki tahnan ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita tahnaksi.

3. Lisää suolaa ja pippuria lihan pintaan. Paista pinnat kiinni voiöljy seoksessa.

4. Taputtele kuorrute lihan pintaan.

5. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Laita liha uuniin paistomittarin kanssa. Kun liha saavuttaa 52-asteen lämpötilan, ota se pois.

Juuriselleripyre

400 g juuriselleriä

3 rkl voita

1 dl kermaa

Noin 1 tl suolaa

1. Kuori ja keitä sellerit kypsiksi.

2. Soseuta kypsät sellerit ja lisää sekaan voi ja kerma. Tee pyreestä mahdollisimman sileää

3. Mausta suolalla oman maun mukaan

Jälkiruoka

Mangosorbetti ja kuohuva

Kaksi kypsää mangoa

1 dl glukoosisiirappia

150 g sokeria

60 g vettä

2 valkuaista

Puolikuiva prosecco

1. Vatkaa valkuaisia sähkövatkaimella tai yleiskoneella.

2. Keitä sokeri ja vesi, kuumenna 120-asteiseksi.

3. Kun sokeriliemi on 120-asteista, vatkaa valkuaisia edelleen ja kaada seos ohuena nauhana valkuaisten joukkoon.

4. Vatkaa kunnes massaan muodostuu kauniita, kiiltäviä ja kiinteitä huippua ja kunnes seos jäähtyy.

5. Soseuta mangot hienoksi soseeksi ja lisää 1 dl glukoosisiirappia.

6. Yhdistä marenki ja mangosose.

7. Laita seos pyörimään jäätelökoneeseen. Jos et omista jäätelökonetta voit laittaa massan myös suoraa pakastimeen.

8. Tee sorbetista pallo, laita pallo samppanjalasiin ja kaada päälle puolikuivaa proseccoa. Lapsille voi laittaa vaikka spriteä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut