Rasvainen kala ja liha säilyvät pakastimessa vain pari kuukautta – Asiantuntija kertoo, mitä voi pakastaa ja mitä ei - Ruoka - Satakunnan Kansa

Rasvainen kala ja liha säilyvät pakastimessa vain pari kuukautta – Asian­tuntija kertoo, mitä voi pakastaa ja mitä ei

Pakastaminen on helppo tapa vähentää ruokahävikkiä. Tuotteet eivät kuitenkaan säily pakastimessakaan ikuisesti.

Ruoka-aineen rasvapitoisuus vaikuttaa eniten säilyvyysaikaan. Marjat ja kasvikset säilyvät satokaudesta toiseen.

7.1. 20:10

Pakastimeen on kätevä säilöä miltei mitä tahansa: marjoja edelliseltä kesältä tai hernekeiton jämät viikonlopulta.

Toisaalta pakastetut tuotteet on myös helppo unohtaa ja sama hernekeittorasia saattaa tulla pakastelokerossa vastaan vielä vuoden päästä.

Marttaliitto ry:n kehittämispäällikkö Maija Soljanlahti kertoo, mitä kannattaa pakastaa ja mitä ei, sekä kuinka kauan eri ruokatuotteet säilyvät pakastamisessa.

Pakastaa voi lähes mitä vain, mutta jokaisen on syytä muistaa kolme tärkeää asiaa, Soljanlahti kertoo.

Ensinnäkin: kerran pakastettua tuotetta, joka on jo sulatettu, ei saa pakastaa uudestaan. Kyse on Soljanlahden mukaan ruokamyrkytyksen riskistä.

On myös tuotteita, joille pakastaminen ei tee laadullisesti hyvää. Esimerkiksi monet hyvin vesipitoiset kasvikset eivät kestä pakastinta, kuten kurkku ja vihreät salaatit tai vesimeloni.

Jos näitä pakastaa ja sen jälkeen sulattaa, lopputulos on vetinen sohjo.

”Toiset tykkäävät pakastaa mansikatkin tämän takia soseena, koska eivät pidä niiden lötköstä olomuodosta marjoja sulattaessa. Mutta tämä on makuasia.”

”Jos ruoka on esimerkiksi unohtunut pitkäksi aikaa lämpimään eikä ole ihan varma tuotteen turvallisuudesta, sitä ei kannata enää pakastaa.”

Kolmantena asiana on hyvä huomioida, että pakastimeen ei tule laittaa mitään vanhentunutta.

”Jos ruoka on esimerkiksi unohtunut pitkäksi aikaa lämpimään eikä ole ihan varma tuotteen turvallisuudesta, sitä ei kannata enää pakastaa.”

Soljanlahden mukaan bakteerit vaipuvat pakastaessa horrokseen, mutta heräävät nopeasti tuotteen sulaessa ja aiheuttavat näin ruokamyrkytyksen riskin.

”Esimerkiksi omenat, jotka ovat jo lötkistyneet, eivät kuulu enää pakastimeen. Niissä on yleensä pilaantumisprosessi jo lähtenyt käyntiin.”

Esimerkiksi leivän pakastaminen saattaa vähentää kotitalouden ruokahävikkiä.

Sen sijaan on paljon ruokatuotteita, joita ihmiset eivät välttämättä ymmärrä pakastaa ja näin vähentää omaa ruokahävikkiä.

Tällaisia ovat esimerkiksi tuoreyrtit. Jos tuoreyrttejä on tullut ostettua liikaa tai ne jäävät muuten vain käyttämättä, kannattaa ne ehdottomasti pakastaa tulevaa varten, Soljanlahti kertoo.

”Toiset tykkäävät silputa tuoreyrtit ja pakastaa ne jääpalakuutioissa öljyn kera. Silloin kuutio on helppo lisätä ruoan sekaan, esimerkiksi kastikkeeseen.”

Soljanlahti vinkkaa, että yrteille voi taitella alumiinifoliosta myös pienen taskun, jolloin sitä on helppo avata ja sulkea, ja ottaa pakkasesta tarvitsemansa määrä silputtuja yrttejä.

Myös tummuneet banaanit kannattaa kuoria ja pilkkoa pakkaseen, josta ne on helppo lisätä jäisinä esimerkiksi smoothien sekaan.

Leivästä kertyy useissa kotitalouksissa ruokahävikkiä.

”Leipää kannattaa säilyttää pakastimessa ja miettiä itselle toimivaa tapaa: leivät voi napata tarpeeseen yksittäin pakastimesta ja sulattaa paahtimessa tai nostaa iltaisin isomman määrän leipää sulamaan aamua varten.”

Perussääntö Soljanlahden mukaan on, että mitä tuoreempana tuotteet pakastaa, sitä varmempi voi olla raaka-aineen turvallisesta säilyvyydestä.

”Rasvaisten lihojen ja kalojen säilyvyysaika on lyhyt, 1–3 kuukautta.”

Kuinka pitkään tuotteet sitten säilyvät pakastimessa?

Elintarvikkeiden säilyvyyteen vaikuttaa olennaisesti esimerkiksi tuotteen rasvapitoisuus. Runsaasti rasvaa sisältävät tuotteet säilyvät huomattavasti lyhyemmän ajan pakastettuna kuin vähemmän rasvaa sisältävät tuotteet.

”Rasva hapettuu, tuote alkaa härskiintyä ja siitä tulee pahanmakuista. Ne alkavat eltaantua ja sen haistaa. Siksi esimerkiksi rasvaisten lihojen ja kalojen säilyvyysaika on lyhyt, 1–3 kuukautta.”

Vähärasvaiset lihat sen sijaan säilyvät pidempään, jopa 8–10 kuukautta.

”Marjat pärjäävät pakastimessa reilun vuoden, joten ei tarvitse syksyllä pelästyä, jos ei ehtinyt käyttää ihan kaikkea edellisen sesongin marjoja pois.”

Myös kasvisten säilyvyys on pitkä, 10–12 kuukautta. Ne säilyvät parhaiten, jos niitä lyhyesti esikäsittelee ennen pakastamista, Soljanlahti kertoo. Esimerkiksi porkkanaraasteen ja pinaatin voi kiehauttaa muutaman minuutin ajan vedessä, jäähdyttää ja sitten pakastaa.

Pakastetut ruoan tähteet, esimerkiksi juuri hernekeiton tai makaronilaatikon jämät, tulisi syödä pois muutaman kuukauden kuluessa. Kannattaa muistaa, että kuuma ruoka tulee ensin jäähdyttää esimerkiksi parvekkeella ennen sen pakastamista.

Ruokaa voi pakastaa rasioihin ja pusseihin, jotka on tarkoitettu elintarvikekäyttöön.

Esimerkiksi erilaiset soseet voi hyvin jakaa pakastepusseihin ja litistää niistä sitten ilmat pihalle. Näin tuotteet mahtuvat paremmin lokeroihin. Soljanlahti muistuttaa, että kaikkein ohuimmat pakastepussit saattavat kuitenkin helposti revetä tuotteita liikutellessa.

Pakastelokeroihin on usein merkattu kuvilla esimerkkipaikat kasviksille, lihalle ja kalalle.

”Niitä kannattaa opetella käyttämään, koska se voi auttaa muistamaan mitä pakkaseen on laittanut.”

Myös pakasteiden läpikäymisestä esimerkiksi kerran kuukaudessa voi olla hyötyä siihen, etteivät tuotteet unohdu jäihin liian pitkäksi aikaa.

”Kaiken kaikkiaan olisi hyvä muistaa, että pakastin ei ole tuotteiden päätepysäkki vaan välipysäkki.”

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut