Nosta salaattisi uudelle tasolle – Näillä kolmella kastikkeella pärjäät - Ruoka - Satakunnan Kansa

Nosta salaattisi uudelle tasolle – Näillä kolmella kastikkeella pärjäät

Unohda pirskottelu, sillä paras lopputulos syntyy, kun sekoitat kastikkeen huolellisesti koko salaattiin.

Wasabikastike maistuu erinomaiselta lohisalaatin kanssa.

27.5. 10:03

Herkullinen kastike on hyvän salaatin tärkeimpiä asioita. Kastike mehevöittää ja maustaa salaattia sekä tasapainottaa sen rakenteita.

Ja tässä tärkein vinkki kastikkeen ja salaatin yhdistämiseen: Unohda kastikkeen hienosteleva pirskottelu kauniin salaattiannoksen päälle. Jos haluat salaattiin oikeasti makua, sekoita kastike reippaasti koko salaattikeon joukkoon.

Mieti kuitenkin sekoittamisen ajankohta tarkasti salaatille sopivaksi. Varsinkin pehmeälehtinen vihersalaatti kannattaa tarjoilla heti sekoittamisen jälkeen, jotta salaatti ei pehmenisi ikävän lötköksi.

Rapeiden kasvisten, kuten porkkanoiden, varhaiskaalin, retiisin ja fenkolin, rakenne kestää kastikkeita paremmin, ja niiden kannattaakin antaa maustua kastikkeen sekoittamisen jälkeen ainakin puoli tuntia.

Tuhdit majoneesi-, jogurtti-, ranskankerma- ja kermaviilipohjaiset salaatinkastikkeet voi lusikoida ikään kuin sattumiksi salaatin päälle, jolloin kastiketta kaapaistaan haarukalliseen muun salaatin kanssa. Poikkeuksena perunasalaatit ja coleslaw-tyylinen kaalisalaatti, johon tuhdimpi kastike kannattaa sekoittaa hyvissä ajoin ennen tarjoilua.

Tässä on kolme kastiketta, joilla pärjäät koko kesän: Yhdistä wasabi raikastamaan majoneesia, ryyditä vinegretti reilulla määrällä tuoretta rakuunaa ja hienonna chiliä makeahkoon sitrus-öljykastikkeeseen.

Wasabin terävä tulisuus sopii melko raskaaseen majoneesi-ranskankermapohjaiseen kastikkeeseen täydellisesti. Reilu loraus sitruunamehua raikastaa ja notkistaa kastikkeen sopivan valuvaksi. Maistele kastiketta valmistusvaiheessa, ja lisää oman makusi mukaan wasabin tulisuutta tai sitruunan hapokkuutta.

Wasabikastike maistuu erinomaiselta kala- ja äyriäissalaateissa, kuten lohisalaatissa, jossa on rapeaa punasipulia ja kurkkua sekä pikaisesti kypsennettyä parsaa. Kastike sopii myös grillatuille kasviksille.

Wasabilla ja sitruunamehulla raikastettu majoneesikastike sopii hienosti lohisalaatin makuun.

Ranskalaisesta keittiöstä tuttu parivaljakko rakuuna ja dijoninsinappi antavat makua vinegrettikastikkeelle. Soseuta kastike sileäksi sauvasekoittimella hienontamisen sijaan, niin kastikkeeseen tulee reippaasti rakuunan makua. Jos haluat hieman täyteläisemmän ja hienostuneemman rakuunan maun, valitse yrtiksi ranskalainen rakuuna tavallisen rakuunan sijaan.

Rakuunavinegretti mehevöittää ihanasti kevään ensimmäisen perunasalaatin, mutta sopii loistavasti ihan vaikka villivihanneksilla rikastetun vihersalaatin kastikkeeksi.

Rakuunavinegretti käy hyvin esimerkiksi perunasalaatin joukkoon.

Chiliä sisältävä tulinen salaatinkastike sopii parhaiten raastesalaattien tai chopped-tyylisten eli pieneksi pilkottujen kasvissalaattien kastikkeeksi. Kastikkeessa on sopivassa suhteessa happoa, makeutta, suolaisuutta ja tulisuutta. Tätä kastiketta kannattaa tehdä kerralla iso satsi jääkaappiin, jossa se säilyy hyvänä viitisen päivää.

Chiliä, sitruksia ja sokeria sisältävä kastike tuo hyvää tulisuutta kasviksiin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: