Vuokon näppylämuusi on Suomen parasta arkiruokaa - Ruoka - Satakunnan Kansa

Vuokon näppylämuusi on Suomen parasta arkiruokaa – näin se valmistetaan

Arjen sankari -kilpailun voitto oli Vuokko Ruodemäelle iloinen yllätys, vaikka hän onkin tunnettu maittavan ruuan laittajana jo työvuosiltaan muun muassa kahvilatyöstä ja pitopalveluyrittäjänä.

20.1.2019 21:12

Uunikuuma vuoallinen näppylämuusia höyryää katetulla keittiön pöydällä Keuruun Ketvelniemessä. Vihreä persilja tuo pirteän säväyksen kullankeltaisen paistoksen pinnalla.

–Kylkeen vähän salaattia, puolukkaa ja paholaisenhilloa antamaan särmää makuun, tuumaa palkittu kotikokki Vuokko Ruodemäki. Hänen näppylämuusinsa voitti Atrian Arjen sankari -kilpailun. Siinä etsittiin Suomen herkullisinta jauheliharuokareseptiä ja tarinaa sen takana.

Lapsenlapsen toiveiden mukaan

Vuokon näppylämuusin resepti on saanut innoituksen Ruodemäen tyttärenpojalta Oivaveikolta, 9. Tämä nimittäin tykkää vähän makeaan taittuvan laatikon mausta niin paljon, että pyytää mummuaan valmistamaan näppylämuusia, kun on tulossa kylään.

–Oivaveikko laittaa myös reilusti puolukkaa annoksensa päälle, kertoo Ruodemäki.

Aiemmin Oivaveikon lempiruokaa olivat mummun lihapullat ja rapsakat perunat, viime aikoina suosikki on näppylämuusi, josta myös pikkusisko Hilda on ruvennut kovasti pitämään.

Näppylämuusi on siitäkin kiitollinen ruokalaji, että se paranee maultaan, jos sitä säilyttää seuraavaan päivään jääkaapissa ja sitten lämmittää.

Arjen sankarit -kilpailussa ammattilaisten raati valitsi suosikkinsa. Sen jälkeen Atria Mestari Jarmo Ritvanen kokkasi suosikit, ja näin valittiin neljä finalistia, joista yleisö sai äänestää voittajan. Palkinnoksi Vuokko Ruodemäki sai vuoden jauhelihat.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vuokon näppylämuusiin tarvitaan jauhoisia perunoita, suolaa, täysmaitoa, siirappia, voita, munia, sipuli, jauhelihaa sekä mausteita maun mukaan.

Viime silaus voilla

Näppylämuusi on mitä maittavin arkiruoka, mutta juhlavan, jopa jouluisen silauksen paistokseen tuovat siirapin makeus sekä pinnalle lisätyt voinokareet.

–Muut finalistireseptit olivat chili con carne, tulinen jauhelihakeitto ja jauhelihaleipä. Näppylämuusi on maultaan miedompaa ja maittaa siksi lapsillekin, pohti Ruodemäki menestyksensä salaisuutta.

Hyvän kotiruuan valmistaminen on Ruodemäen mielestä ensiarvoisen tärkeää. Hänestä ruoat tulee valmistaa alusta lähtien ja hyvistä kotimaisista raaka-aineista voita unohtamatta.

–Ruuan valmistus kotona on minusta ykkösjuttu. Kolme lastani ja kymmenen lastenlastani osaavat kaikki laittaa ruokaa, pienimmätkin harjoittelevat innokkaasti. Välillä tässä mummulan keittiössä on todella tungosta, kun nuorimmatkin kiipeävät tuoleille ja tarjoutuvat avuksi hämmentämään. Lapsillekin ruoka maistuu hyvin, kun he saavat sitä itse valmistaa, tuumaa Ruodemäki.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sipuleiden jälkeen ruskistetaan jauheliha riittävän kuumalla pannulla, jotta maku säilyy lihassa.

Tuunaillen hyvä tulee

Vaikka Vuokko Ruodemäellä onkin useita keittokirjoja, hän ei seuraa niiden ohjeita orjallisesti, vaan tuunailee tilanteen mukaan.

–Lueskelen kyllä reseptejä, mutta valmistan ruokaa sen mukaan, mitä aineksia kaapista löytyy, hän sanoo.

–Perheessämme tunnetaan ruokalaji nimeltä Höntentötterö - sen valmistamiseksi ei lähdetä kauppaan, vaan tyhjennetään kodin varastoja.

Hänestä jauheliha on todella monipuolinen ja monikäyttöinen raaka-aine, josta voi valmistaa vaikka kokolihaisia pihvejä. Uutta burgerlihaa hän toivoisi myös Keuruun kauppoihin saataville. Hampurilaisetkin Ruodemäen perheessä valmistetaan alusta alkaen itse, sämpylät tehdään kotona ja pihvit paistetaan muurikkapannulla.

–Perheessämme syödään usein myös kanaa ja kalaa. Oma lempiruokani on paistettu kuha. Poikani Rami-Jussi kalastaa ja tuo minulle kuhaa valmiiksi fileoituna, Ruodemäki kertoo.

Vuokon näppylämuusi sai yleisöäänestyksessä puolet kaikista annetuista äänistä. Aivan ventovieraat ihmiset ovat lähettäneet hänelle onnitteluviestejä ja kehuja hyvästä ruokaohjeesta sekä kertoneet, että näppylämuusista tulee osa heidän perheensä arkiruokien valikoimaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ruskistettu ja maustettu jauheliha-sipuliseos lisätään valmiiseen perunamuusiin.

Vuokon näppylämuusi

6:lle, valmistuu 80 minuutissa

Raaka-aineet:

1,5 kg jauhoisia perunoita

suolaa

4 dl täysmaitoa

0,5 dl siirappia

25 g voita

2 kpl kananmunaa

1 kpl sipuli

400 g naudan jauhelihaa

mausteita maun mukaan, esim. suolaa, mustapippuria, savupaprikajauhetta ja timjamia

Valmistaminen: Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä. Kiehauta maito, siirappi ja 25 g voita kattilassa. Soseuta perunat vatkaimella ja lisää kuuma maitoseos joukkoon. Anna muusin jäähtyä hetki, ja sekoita sitten joukkoon vielä kananmunat.

Kuori sipuli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Ruskista jauheliha ja sipuli lopun voissa pannulla. Anna sipulille hetki aikaa makeutua. Mausta jauheliha makusi mukaan, esimerkiksi suolalla, mustapippurilla, savupaprikajauheella ja timjamilla.

Sekoita jauhelihaseos muusin joukkoon ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia.

Ainekset sekoitetaan kattilassa: näppylämuusi on valmista uunivuokaan ja uuniin paistumaan 40 minuutiksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: