Tuoko uusi alkoholilaki Poriin panimokiertueen?

Porilaiset pienpanimot ovat säästyneet Tullin mätkyiltä riippumattomuuden puutteen vuoksi.

Veera Korhonen / SK / Arkisto
Tuoko uusi alkoholilaki Poriin panimokiertueen?

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen ja Ruosniemen Panimon toimitusjohtaja Juho-Matti Karpale keskustelivat oluen valmistuksesta lokakuussa 2015.

Jukkapekka Varjonen/Satakunnan Kansa, Mikko Gustafsson/STTPori

Porin olutpiireissä kuohuu – myönteisessä mielessä.

Kun Moose On The Loose Brewing Company -panimo aloittaa Impolassa toimintansa alkuvuonna, on kaupungissa neljä pienpanimoa: Beer Hunter’s keskustassa (aloitti vuonna 1998), Ruosniemen Panimo (2011) sekä Rocking Bear Brewers (2016) Honkaluodossa.

Porin ja koko Suomen pienpanimotoiminnan pitkäaikainen puuhamies, Beer Hunter’sin Mika Tuhkanen visioikin Poriin olutturisteille omaa panimokiertuetta.

– Se varmaan kiinnostaisi matkailullisesti niin turisteja kuin paikallisia. Kun ottaa huomioon, että meilläkin on tuotantotilat Herralahdessa, niin panimoista saisi aikaiseksi mielenkiintoisen Porin kiertueen.

Suomalaiset pienpanimot odottavat kuluvaa vuotta suurin toivein. Vuonna 2011 käynnistynyt alkoholilain uudistus on loppusuoralla. Laki lupaa vihdoin parannuksia panimoiden ja ravintoloiden ulosmyyntioikeuksiin.

Uuden lain mukaan pienpanimoilla, joiden tuotantomäärä on enintään 500 000 litraa, tulisi oikeus myydä käsityöläisoluitaan suoraan valmistuspaikalta.

Lienee turha mainita, että oluen ostomahdollisuus suoraan paikan päältä on elinehto panimokierroksen onnistumiselle.

Keinotekoinen raja

Sosiaali- ja terveysministeriön lakiesitykseen on annettava lausunto 16. tammikuuta mennessä.

Suomen Pienpanimoliiton puheenjohtajan ominaisuudessa Mika Tuhkanen pitää uutta alkoholilakia varsin hyvänä, joskin löytää huomautettavaa. Kyseenalaistettavaa on niin käsityöläisolut-käsitteestä kuin litramääristä.

– Tuollainen käsityöläisolut-käsite vain sekoittaa. Laissa on määritelty pienpanimon rajaksi 15 miljoonaa litraa kalenterivuonna. Siksi tuo 500 000 litran raja on niin keinotekoinen. Siinä joutuisi yrittäjä miettimään investointejaan tuon rajan perusteella, eikä sen, olisiko se taloudellisesti tai toiminnallisesti kannattavaa.

Tulli antoi mätkyjä pienpanimoille

Pienpanimoala oli keskiviikkona valtakunnallisestikin tapetilla, kun kävi ilmi, että Tulli oli antanut kolmen vuoden ajalta 5–6 pienpanimolle mätkyjä riippumattomuuden puutteen vuoksi.

STT:n haastatteleman Lammin Sahdin toimitusjohtajan Pekka Kääriäisen mukaan ainakin Lammin Sahdin ja Rakuuna Oluen mätkyt ovat olleet noin kymmenen prosenttia kolmen vuoden liikevaihdosta.

– Emme tee sellaisia tuloksia, millä noita maksetaan. En usko, että yrityksiä menee nurin, mutta tulossa on pitkiä maksuaikoja. En tiedä onko tässä mitään järkeä. Minulla alkaa nyt olla mitta täynnä, Kääriäinen sanoo.

Kääriäisen mukaan Tullin hampaissa ovat hänen ristikytköksensä eri yrityksissä. Hän omistaa Lammin sahdista noin 40 prosenttia ja Rakuuna Oluesta eli Bryggeri Helsingistä 7 prosenttia. Lisäksi Lammin sahti omistaa Bryggeri Helsingistä hieman yli 12 prosenttia. Vuosina 2003–2013 Kääriäinen toimi Turun Panimoliiton hallituksen puheenjohtajana.

Kääriäinen kertoo, että Tullin ja verottajan näkemyksen mukaan muun muassa hänen kytköksensä vaarantavat pienpanimojen riippumattomuuden. Lain mukaan panimo on oikeutettu veronalennukseen, jos olut on tuotettu oikeudellisesti ja taloudellisesti riippumattomasti muista saman toimialan yrityksistä. Lisäksi panimo saa tuottaa olutta enintään 15 miljoonaa ja ennen toissa vuotta 10 miljoonaa litraa vuodessa.

Lain mukaan riippumattomat panimot ovat oikeutettuja 10–50 prosentin valmisteveron huojennukseen. Asiaa hoitaa tällä hetkellä verottaja.

Beer Hunter’sin Mika Tuhkasen tietojen mukaan porilaisia pienpanimoja ei ole syytetty riippumattomuuden puutteesta.

Pienpanimoliiton puheenjohtajana Tuhkanen toivoo, että pienpanimot voivat tehdä yhteistyötä. Ihmetystä herättää myös Tullin tarkka syynäys osakemääriin.

– Jos yksityinen henkilö ostaa osakeannissa usean pienpanimojen osakkeita, niin ovatko ne silloin riippuvaisia toisistaan? kysyy Tuhkanen.

Tullin vaatimukset ovat kaatuneet aiemmin

Tullihallitus on yrittänyt saada jo aiemmin pienpanimoita maksamaan enemmän veroja. Vuonna 2005 perusteena kolmen panimon korkeampaan verotusyritykseen oli muun muassa se, että oluen valmistaminen tapahtuu samoissa tiloissa ja yhtiöt vuokraavat välineistöä toisilleen. Hallinto-oikeus kuitenkin totesi pienpanimoiden eduksi, että valmistajilla on oikeus yhteistyöhön ja yhtiöt ovat toisistaan riippumattomia oikeudellisesti ja taloudellisesti.

Vuonna 1997 Korkein hallinto-oikeus kumosi Tullihallituksen päätöksen, jonka mukaan konkurssiin ajautunut Lappeenrannan panimo ei olisi ollut riippumaton Hartwallista. Hartwall omisti Lappeenrannan Panimosta 20 prosenttia.

KHO totesi tällöin, että oikeudellista ja taloudellista riippumattomuutta ei ole määritelty tarkasti laissa. Sen mukaan oli kuitenkin selvää, että pienpanimotoimintaa, alan työllisyyttä ja kilpailua on haluttu edistää laissa veronalennuksella.

Ilman oikeuden päätöstä pienpanimot eivät aio niellä korkeampaa verotusta tälläkään kertaa.

– Nimenomaan tämä jälkiverotus on törkeyden huippu. Tämä on banaanivaltiomeininkiä. Päätöksessä sanotaan, että huolellisena pidettävän yrittäjän pitäisi ottaa riittävästi selkoa alaansa liittyvästä lainsäädännöstä. Riippumattomuutta on käsitelty oikeudessa jo kahdessa tapauksessa, Lammin Sahdin Kääriäinen sanoo.


Kommentit (2)

  • Lara

    Hienoa kaikki tällainen. Poriin sopisi kyllä toinen hyvä olutravintolakin Huntersin rinnalle.

  • Nimetön

    Rakentakaa ny tuotteeks asti Pori Brevery tour johon kuuluu talon olut ja sormiruokaa …
    Baarikierrokselle hyvä syy jatkos muilleki

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio