Tuleeko Nordean pääkonttori Helsinkiin? Huomenna olemme viisaampia

Emil Bobyrev
Tuleeko Nordean pääkonttori Helsinkiin? Huomenna olemme viisaampia

Nordean pääkonttorin sijaintia on arvuuteltu jo keväästä lähtien, mutta nyt asiasta pitäisi tulla päätös.

Mikko Pulliainen

Mikäli Helsinki häviää kilvoittelun Nordean pääkonttorin sijainnista, tappio ei välttämättä ole niin suuri kuin kuvittelisi.

Pankkikonsernilta on huomenna joka tapauksessa lupa odottaa jonkinlaista päätöstä, lähes puoli vuotta sen jälkeen kun konsernijohtaja Casper von Koskull ensimmäistä kertaa uhkasi Ruotsin suunnitteleman vakausmaksujen korotuksen provosoimana pääkonttorin lähtevän Tukholmasta.

Itse päätöksen sisältö on toistaiseksi täysin arvailujen varassa. Viime torstaina pankki ilmoitti ainoastaan, että päätös muutosta tehdään keskiviikkona 6.9. Ulkoapäin katsottuna sekä Helsinki, Kööpenhamina että Tukholmaan jääminenkin voivat siis olla edelleen pöydällä.

Pankin päätöksen arvioiminen meneekin spekuloinnin puolelle, pohtii Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun rahoituksen professori Vesa Puttonen.

–Ulkopuolisen on käytännössä mahdoton arvioida, mitä Nordea oikeasti ajattelee. Vain pankki itse tietää, mitä se haluaa, mistä se on neuvotellut ja mitä painottaa.

Puttonen muistuttaa, että Nordean päätös on lopultakin enemmän symbolinen. Tavallisen asiakkaan kannalta pääkonttorin sijainnilla ei ole aivan suurta merkitystä.

–Pääkonttori työllistää isäntäkaupunkinsa juristeja ja muita toimintoja, mutta verotulojen kannalta sillä ei ole suurta merkitystä.

Yhteisöveroa pankki maksaa siihen maahan, jossa se tuloksensa tekee. Vuonna 2015 Nordea Finland oli Suomen toiseksi suurin yhteisöveron maksaja: noin 1,2 miljardin euron verotettavasta tulosta se maksoi veroa 116 miljoonaa euroa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio