Kolumnit

Sadoilla porilaisilla kuukausien vuokrat maksamatta — maksuhäiriömerkinnällä vakavat seuraukset

Sadoilla porilaisilla kuukausien vuokrat maksamatta — maksuhäiriömerkinnällä vakavat seuraukset
Harri Aalto

Suomalaisten vuokranmaksuvaikeudet ovat yleistyneet merkittävästi. Luottotietoyhtiö Suomen Asiakastieto Oy kertoo, että jo 48 300 henkilöllä on maksuhäiriömerkintä maksamattomista vuokrista. Määrä on kahdessa vuodessa kasvanut yli 50 prosenttia.

Esimerkiksi Porissa ja Raumalla on vähintäänkin satoja henkilöitä, joiden luottotietoja tahraavat maksamattomat vuokrat. Asiakastiedon mukaan vuokrahäiriöisten osuus 18 vuotta täyttäneistä porilaisista on 0,9 prosenttia. Myös täysi-ikäisistä raumalaisista 0,9 prosentilla on vuokria rästissä.

Hyvä uutinen on, että vuokrahäiriöisten määrät ovat molemmissa kaupungeissa pienentyneet vuoden kuluessa, Porissa 1,5 prosenttiyksikköä ja Raumalla peräti 6,5 prosenttiyksikköä.

Maksamattomien vuokrien euromäärät vaihtelevat alueellisesti vuokratason ja asunnon koon mukaan. Luottotietoyhtiön mukaan joka tapauksessa kysymys on kuitenkin usean kuukauden vuokrarästeistä, usein tuhansista euroista.

Vuokrat ovat velkaantuneillakin niitä viimeisiä asioita, joiden maksamisen voi laiminlyödä. Kaikki, mikä liittyy asumiseen, kannattaa ehdottomasti hoitaa, vaikka taloudellinen tilanne olisi kuinka tiukka.

Toki muidenkin velkojen hoitamattomuudella on vakavia seurauksia, kuten ulosotto ja luottotietojen menettäminen, mutta vuokranmaksun pitkäaikaisesta laiminlyönnistä seuraa väistämättä häätö asunnosta.

Eivätkä maksamattomat vuokrat ole kovaa valuuttaa uutta asuntoa etsittäessä. Vuokranantajat tarkistavat hakijoiden luottotiedot. Vuokrasopimusta tuskin syntyy, jos hakijalta löytyy tietoja maksamatta jääneistä vuokrista.

Tällaisessa tilanteessa yleishyödylliset vuokranantajat, kuten kunnat ja kaupungit, ovat maksuhäiriöisen ainoa oljenkorsi saada katto pään päälle. Kunnatkin vaativat muutaman kuukauden vuokravakuuden, ja vapautuvia asuntoja voi myös joutua jonottamaan.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio