Vuodet ovat muovailleet rentoutta, porilaisuus musiikkia – Disco Ensemblen laulaja Miikka Koivisto ei osaa kuvitella itseään eri elämään

Disco Ensemblen laulaja Miikka Koivistolle kesän keikat ovat hauskanpitoa ja porilaisuus alitajuntaan sementoitunut. Miestä ei enää jännitä. Karhukaupungissa esiintyminen tuntuu kotiinpaluulta.

Joonas Salli
Vuodet ovat muovailleet rentoutta, porilaisuus musiikkia – Disco Ensemblen laulaja Miikka Koivisto ei osaa kuvitella itseään eri elämään

Kitaristi Jussi Ylikoski (vasemmalla) ja solisti Miikka Koivisto johdattavat Disco Ensemblen elokuussa Porisperen lavalle.

Milla Nurmi

Kotiutuminen viikonloppuisesta Provinssista on juuri ohitettu, kun soitan Disco Ensemblen laulaja-kosketinsoittaja Miikka Koivistolle.

"Keräilymaanantaista" huolimatta mies kuulostaa eläväisen pirteältä. Se on kesä nyt?

Onhan se.

–Keikat tuntuvat lähinnä hauskanpidolta. Se on ollut meillä jo hirmu pitkään se tapa viettää tätä vuodenaikaa: ulkoilmassa nautitaan ja poimitaan talven työn hedelmiä, Koivisto miettii.

Ja nauttimaan porilaisjuurinen bändi pääseekin – suvena kierretään niin Keski-Eurooppaa kuin kotimaata.

Festariyleisöjen erojen kuvaileminen saa Koiviston mietteliääksi. Ei niitä älyttömästi ole, päätyy mies lopputulokseen.

–Enää. Suomalainen yleisö on tosi avomielistä, ottaa uudetkin jutut vastaan. Railakkaasti jengi tuntuu bailaavan, kehaisee Koivisto.

Eräässä paikassa performoiminen herättää silti vertailukelvottoman "hyvän" tuntemuksen.

–Kotikulmilla esiintymisessä on aina erityisfiilis. Kirjurinluoto on tuttu paikka, ja meininki vaikuttaa siellä aina välittömältä ilman turhaa puristamista.

Koivistoa ei kuitenkaan hermostuta. Niin kuin ei pahemmin elokuussa kolmatta kertaa Porisperen lavan valtaavaa Disco Ensembleakaan.

Ei Porissa, ei oikeastaan missään.

–Jos sanon rehellisesti, keikat eivät enää nykyisin juurikaan jännitä, Koivisto myöntää.

Muusikon mukaan rentous näkyy laajemmassakin kokonaisuudessa. Vuodet ovat luoneet rauhallisuutta, eikä vastikään päättynyt viisivuotinen taukokaan ollut pahitteeksi – päinvastoin.

–Asiat ovat nyt jollakin tavalla helpompia, kun niitä ei mieti enää niin paljoa. Uuden perspektiivin hakeminen on aina hyväksi, ihan kaikessa mitä tekee. Kun puuhasi välillä muuta, opettihan se arvostamaan tätä, mitä saamme tehdä.

–Suosittelen paussin pitämistä kaikille! hän tokaisee naurahtaen.

Yhtäkkiä jutustelumme keskeytyy.

Miikka Koivisto havaitsee kaatosateessa kaupungin työntekijän, joka suojavaatteissaan kastelee ruohikkoa vesiletkulla. Siis Helsingissä. Koivisto kuvailee näkyä huvittuneena puhelimitse.

Tapahtuisiko tällaista tuplakosteutusta Porissa? Ehkä ei.

Mutta, porilaisuus. Miten se Koivistossa näkyy, vai näkyykö?

–On vaikea määritellä, mitä se edes on, hän tirskahtaa.

–Jokainen kokee porilaisuuden varmasti oman henkilöhistoriansa kautta; minulla se näkyy musiikissa, jota teen. Anniksen porukat, keikat, kaikenlaiset hommat, joita Porissa silloin touhuttiin – kaikilla niillä on ollut osuutensa. Eihän siitä koskaan pääse, ne jutut sementoituvat alitajuntaan loppuelämäksi. Mutta ei musta tunnu, että se jotenkin leimaisi.

Leimattua ei ole myöskään kokoonpanon tuotanto. Tammikuussa julkaistun Afterlife-albumin sävyä on viitoitettu mediassa popihtavaan suuntaan. Koivisto itse näkee muutoksen toisin, jos sellaista ylipäätään on nähtävissä.

–Mielestäni olemme tehneet erilaisia kappaleita koko ajan. On vaikea ajatella ulkopuolisin silmin, miltä mikäkin kuulostaa. Seuraamme hyvää fiilistä ja senhetkisiä vahvuuksiamme.

–Yksi tapa ajatella on toki se, että keikoilla toimivaksi todetun tyyppistä materiaalia tulee sitten luonnostaan tehtyä enemmän.

Koiviston puhe rakentuu lähes liukuhihnamaisen toistuvasti nimenomaan sanan "keikka" ympärille. Ajomatkat, latautuminen, yleisömeri – varsinainen festarishow on vain osa kaikesta kiertämiseen kuuluvasta.

Millaiselta Disco Ensemblen keulakuvan tarina näyttäisi ilman esiintymisiä?

–Hyvä kysymys, en tiedä yhtään. Itsensä on niin vaikea kuvitella johonkin eri elämään.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio