Porilaine

Viikkarin rauniotalo on odottanut purkua vuosikaupalla - kaupunki ryhtyy nyt toimenpiteisiin

Kimmo Lehto/SK
Viikkarin rauniotalo on odottanut purkua vuosikaupalla - kaupunki ryhtyy nyt toimenpiteisiin

Purkua odotteleva talo paloi tammikuussa 2015.

Kimmo LehtoPori

Porilaine -lehden lukija otti toimitukseen yhteyttä ja pyysi selvittämään Itätullinkadulla sijaitsevan talonraunion tilannetta. Isohko puutalo tuhoutui tulipalossa vuoden 2015 alussa, mutta sen raunioita ei ole vieläkään purettu pois.

Rakennetun ympäristön tarkastaja Paula Virtaniemi toteaa, että muutama kaupunkilainen on ollut yhteydessä Porin kaupungin ympäristövirastoon samasta asiasta. Virasto ei ole jäänyt asiassa toimettomaksi.

– Omistajaan on oltu yhteydessä, ja hän on hakenut rakennukselle purkuluvankin. Syystä tai toisesta taloa ei kuitenkaan ole purettu. Olemme nyt vauhdittamassa purkamista niiden toimenpidemahdollisuuksien puitteissa, joita Porin kaupungilla on käytettävissä tällaisessa asiassa.

Virtaniemen mukaan on harvinaista, että tulipalon korjauskelvottomaksi runteleman talon purkaminen pitkittyy näin paljon. Yleensä ympäristöä rumentavat ja vaarantavat rauniot puretaan pois ilman, että kaupungin tarvitsee vauhdittaa asiaa.

Kevein perustein rakennusvalvonta ei edes puutu rakennusten huonoon kuntoon.

– Kynnys on korkealla, sillä lain mukaan viranomainen voi ryhtyä toimenpiteisiin vain siinä tapauksessa, että rakennus on uhka turvallisuudelle ja terveydelle. Rakennusten kunnosta vastuu on siis hyvin pitkälle niiden omistajilla, Paula Virtaniemi sanoo.

Itätullinkadun talo tuhoutui asumiskelvottomaksi voimakkaassa tulipalossa tammikuussa 2015. Tuhotyöstä tuomittiin myöhemmin pariskunta, jolla oli taipumusta hakea luvatta majapaikkaa yksityisten omistamista tiloista, jotka he jättivät törkyiseen kuntoon.

Pariskunta määrättiin tuhotyön johdosta yhteisvastuullisesti 50 000 euron suuruisiin vahingonkorvauksiin. Lisäksi heille langetettiin vankeusrangaistukset tämän ja muiden rikosten johdosta.


Kommentit (11)

  • Oskari

    Toni lueppa artikkeli huolella uudelleen. Palanut talo on yksityisessä omistuksessa, ei kaupungin omistuksessa. Tuonlaisen palaneen talon kunnostus tulee paljon kalliimmaksi kuin uuden rakentaminen, joten purku on ainoa järkevä vaihtoehto, ja sitten paikalle voi rakentaa ympäristöön sopivan uuden talon. Purkutyöt kuuluvat kiinteistön omistajalle. Vain jos rauniotalo todetaan aiheuttavan vaaraa, eikä kiinteistön omistaja useista kehoituksista huolimatta purkutyötä suorita, voi kaupunki suorittaa purun, ja valottaa purkukustannukset kiinteistön omistajalta. Monesti juuri yksityisessä omistuksessa olevien rauniotalojen purku venyy vuosia. Purkukustannukset voivat nousta huomattaviksi, koska vanhoissa rauniotaloissa on usein käytetty esimerkiksi asbestia sisältävää rakennusmateriaalia, ja tällaisia purkutöitä ei saa suorittaa muut kuin alan ammattilaiset. Tällaisen ongelmajätteen hävittäminen on todella kallista.

  • toni

    Helsingissä entisöitiin ns.Hagertin talo tulipalon jäljiltä.Älkää ihmeessä hävittäkö kaikkea,on varmasti innostunutta porukkaa,joka maksaisi käypää vuokraa kaupungille tämmöisestä puutaloidyllistä
    (esim.elämää aloittelevat nuoret aikuiset.)

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio