Porilaine

Vanhat kuvat havainnollistavat kaupungin muutosta – vertaile nykynäkymiä menneiden aikojen Poriin

Porilaine-lehden suositulla Enne ja ny -palstalla esitellään Porin vanhoja katumaisemia ja vertaillaan niitä nykynäkymiin. Palstaa julkaistaan tästedes myös verkossa, ja ensimmäisessä osassa esittelyssä ovat torimaisema, Asema-aukio, Porin oluttehtaan Uusi panimo sekä Yrjönkadun ja Itäpuiston kulma.

Satakunnan Museon kokoelmat
Vanhat kuvat havainnollistavat kaupungin muutosta – vertaile nykynäkymiä menneiden aikojen Poriin

Porin torimaisema näytti 1950-luvulla tältä.

Kimmo LehtoPori

Porin tori

Porin torimaisemassa näkyi vielä talvella 1953 muun muassa vanha vaakahuone, joka purettiin vain pari vuotta myöhemmin, kun "Satapaskan" kioski- ja huoltorakennus valmistui. Uusi Aika -lehdellä oli vielä toimintaa Kehityksen talossa ja Ratsulan muotiliike toimi Torilinnan katutasossa. Kuva: Satakunnan Museon kokoelmat.

Talvella 2017 samaa näkymää hallitsevat korkeat rakennukset ja Angry Birds -leikkipuisto. Antinkadun kulmassa sijaitsevaa Torilinnaakin on vuosikymmenten varrella korotettu muutamalla kerroksella. Sen sijaan Kehityksen talo on pysynyt perusilmeeltään suunnilleen muuttumattomana. Kuva: Kimmo Lehto

Huom! pääset vertailemaan kuvia liu'uttamalla kuvan keskeltä löytyvää palkkia.

Asema-aukio

Asema-aukion puut olivat vielä 1950-luvulla pieniä taimia, mutta vuosikymmenten kuluessa ne ehtivät kasvaa valtaviin mittoihin. Aukion laitamilla komeilevat uutuuttaan hohtavat "Kiinan muuri" sekä SOK:n ja Keskon konttorirakennukset. Albin Aaltosen ottama kuva on peräisin Satakunnan Museon kokoelmista.

Vuoden 2017 syyskuussa uusi matkakeskus ja SAMK:n hieman sitä aiemmin valmistunut kampus olivat vallanneet näkymän. Loppujen lopuksi maisema oli kuitenkin muuttunut perusilmeeltään vain vähän 50 vuoden takaiseen verrattuna. Vanhat puut oli kaadettu jo matkakeskuksen rakennustöiden aluksi. Kuva: Kimmo Lehto.

Karhukortteli

Vuonna 1938 julkaistun Porin Oluttehdas Oy:n 85-vuotishistoriikin kannessa komeili tehtaan vastavalmistunut Uusi panimo. Arkkitehti J. Tähtisen suunnitteleman panimon rakennustyöt olivat alkaneet vuoden 1937 marraskuussa ja urakka eteni niin nopeasti, että rakennus voitiin ottaa käyttöön jo seuraavan vuoden syksyllä. Olutpanimon lisäksi rakennuksessa oli muun muassa laboratorio, varastohuoneita sekä työväen ruokailu- ja suihkutiloja.

Nykyään funkisrakennus on suojeltu kaavassa, ja siihen saa rakentaa asuntoja sekä toimistotiloja. Vuosikymmenet teollisuustoiminnan myllerryksessä ovat kuitenkin jättäneet jälkensä. Rakennus on huonossa kunnossa, mikä näkyy selvästi ulospäin. Käytännössä sen kohtalo on siis vielä epävarma. Karhukorttelista on suojeltuna tämän rakennuksen lisäksi vanhastaan Hotelli Otava ja Hallituskadun varren vanha sähkölaitos. Kuva: Kimmo Lehto.

Yrjönkatu

K.E. Klintin vuonna 1926 ottamassa valokuvassa pikkupojat poseeraavat kameralle Yrjönkadun ja Itäpuiston kulmauksessa sijaitsevan liikerakennuksen seinustalla. Rakennuksessa toimi tuolloin kirjakauppa ja sen naapurissa oli Oy Porin Rauta Ab:n liiketila. Kuva: Satakunnan Museon kokoelmat.

Liikerakennuksen viereen nousi jo vuonna 1927 Porin kauppahalli ja vuonna 1928 "Hellmanin pilvenpiirtäjä". Kulmarakennus purettiin 1930-luvulla ja sen paikalle rakennettiin kaksikerroksinen asuin- ja liikerakennus. Kulman liiketila on viime vuosina ollut pääasiassa tyhjillään, mutta aiemmin siinä toimi pitkään Casa Ratsula. Kuva: Kimmo Lehto


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Kyllä, Torilinnan ja tulevan Airionkulman välissä oli Porin liha. Ovesta astuttiin muutama porras alas ja lattia oli mustavalkoruutuinen. Kävin pentuna ostamassa maitoa sieltä, isosta tonkasta kaadettiin ruskeisiin maitopulloihin.

  • Nimetön

    ”Ennen oli kauniimpaa ja asiat muutenkin paremmin ja elo ja olo normaalimpaa kuin nyt.”

    Kyllä, vesi kannettiin kaivosta, oli ulko wc, kouluun hiihdettiin kesät/talvet.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio