Porilaine

Uusi harrastus rantautuu Poriin: koirakeilauksessa kaadot tapahtuvat tassulla tai kuonolla

Miia Saarinen
Uusi harrastus rantautuu Poriin: koirakeilauksessa kaadot tapahtuvat tassulla tai kuonolla

Koirakeilauksessa koirat kaatavat keiloja.

Markus ViljanenPori

Keilaus on levinnyt myös koiraharrastajien keskuuteen, mutta tällä kertaa keiloja ei kaada koiran omistaja, vaan koira itse.

Keiloja pääsee kaatamaan pian myös Porissa, kun toiminimensä kautta koirien koulutusta ja erilaista toimintaa pyörittävä Miia Saarinen starttailee koirakeilauskurssia tulevana lauantaina.

–Näin kollegan mainoksia vastaavanlaisesta kurssista Mikkelissä ja ajattelin, että siinäpä hauskalta tuntuva laji, joka sopii kaikille. Mielestäni on hienoa, kun voi tuoda uusia juttuja ja harrastusideoita esiin, jos joku keksii uusia kivoja lajeja. Lajin on kehitellyt Tiina Lilja 2010-luvun alussa, Saarinen taustoittaa.

–Koirakeilaus on oiva tapa opettaa ohjaajille millaisin konstein koiran saa oppimaan ja hoksaamaan asioita. Se on samalla mukavaa puuhastelua yhdessä.

Ideana on opettaa koira kaatamaan pystyssä olevia keiloja. Perusajatus on simppeli ja periaate on sama kuin ihmisten keilatessa.

–Kaadot voivat tapahtua tassulla tai kuonolla, mutta alussa voidaan hyväksyä niin sanotut vahinkokaadotkin. Lajissa voi myös järjestää vaikkapa epävirallisia kilpailuja, jolloin säännöt ovat normaalin keilauksen mukaisia pistelaskuineen, Saarinen kuvailee.

Koirakeilauksen hyvä puoli on siinä, ettei se tarvitse välttämättä isoja tiloja. Porissa Saarinen alkaa pitää kursseja tulevana lauantaina Herralahdessa.

–Tätä voi harjoitella alkuun hyvin vaikka omassa eteisessä. Kesällä saa haastetta lisää, kun pystyy pidentämään välimatkaa lähetyksestä keiloihin, Saarinen sanoo.

Saarinen on kokenut koirien ja niiden kouluttamisen kanssa paljon erilaista toimintaa, joten koirakeilaus on vain yksi monista vaihtoehdoista.

–Koiria olen kouluttanut kymmenisen vuotta. Ensin omiani, mutta vähitellen myös muiden. Olen käynyt TOKO-koulutusohjaajan kurssit, sekä opiskellut pieneläinhoitajaksi projektikoiralinjalla. Siellä tuli puuhattua paljon projektikoirien kanssa kaikkea, jonka kautta sain hyvät lähtövalmiudet eri lajeihin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio