Porilaine

Tolpalta tai lennosta otettu taksi voi maksaa mitä vain – Tuoko uusi taksilaki ryöstöhinnat jazzviikon yöhön?

Kari Suni/Arkisto
Tolpalta tai lennosta otettu taksi voi maksaa mitä vain – Tuoko uusi taksilaki ryöstöhinnat jazzviikon yöhön?

Uuden taksilain myötä on mahdollista, että muualta Suomesta tulisi takseja tienaamaan Porin superiviikon ajaksi.

Ilona Koskimäki

Jatsien ja Suomi-Areenan aikaan Pori täyttyy ihmisistä, joista moni haluaa jossain vaiheessa viikkoa taksikyydin paikasta toiseen. Kysyimme Satakunnan aluetaksin toimitusjohtajalta Hannu Aholta, miten superviikko näkyy taksien välityksessä ja miten uusi taksilaki vaikuttaa kyytien määrään ja hintaan.

Minkälaista aikaa jatsit ja Suomi-Areena ovat takseille?

–Silloin kyydintarve lisääntyy, koska turistit eivät välttämättä ole paikalla omalla autolla. Ja festarikonserttien loppumisen aikaan ei olla aina enää ajokuntoisia, kun lähdetään kotiin.

–Kyytien määrään vaikuttavat myös ilmat. Huonon kelin aikaan lyhyempiäkin matkoja mennään taksilla. Jos ollaan vaikka Suomi-Areenan virallisissa esiintymisissä, ei haluta että puku kastuu.

Uusi taksilaki mahdollistaa hintojen vaihtelun. Luuletko, että jazzlauantaina nähdään superkalliita takseja, kun ihmiset haluavat päästä konsertista kotiin hinnalla millä hyvänsä?

–Tuota asiaa on vaikea ennustaa. Toivon itse, että ei lähdettäisi ryöstöhinnoitteluun, vaikka laki antaa siihen mahdollisuuden. Asiakkailla on kuitenkin muisti näissä asioissa. Tarvitsemme asiakkaita vielä superviikkojen jälkeenkin.

–Välityskeskukseen soittamalla saa taksin, jossa on määritelty kyydille kattohinta. Tolpalta tai lennosta otettavan taksin hintoja emme voi määrittää, silloin hinnoittelu jää taksin ja asiakkaan väliseksi asiaksi.

Miten muuten uusi laki vaikuttaa? Voivatko maakunnan taksit tulla superviikon ajaksi Poriin tienaamaan?

–Kyllä voivat. Eivätkä pelkästään maakunnan taksit vaan periaatteessa mistä tahansa Suomesta voi tulla auto tänne ajamaan. Olemme miettineet, mahtaako ruveta esiintymään niin sanottuja festivaalitakseja, jotka kiertävät sitten enemmänkin Suomen kesätapahtumia. Aika näyttää, käykö niin.

–Jos tänne tulevat autot eivät ole meidän välityksessämme, ne voivat ajaa kyytejä vain lennosta tai tolpalta. Ensimmäinen kesä on varmasti sen suhteen aika hankalaa, koska ihmiset eivät ole vielä tottuneet ottamaan taksia vain nostamalla käden pystyyn.

Miten Pori Jazzin kehittyminen nykyisenlaiseksi festivaaliksi on vaikuttanut takseihin?

–Ennen vanhaan, kun Kirjurinluodon konsertit päättyivät illalla yhdeksän aikaan, mentiin vielä taksilla kotiin viemään piknik-kori ja vaihtamaan vaatteet. Sitten vasta lähdettiin yökonsertteihin jamipaikkoihin, ja parhaimmillaan vaihdettiin taksilla jamipaikasta toiseen.

–Nyt festivaalilla ei ole juurikaan jamipaikkoja, ja kun Kirjurinluotoon mennään, sieltä lähdetään yöllä myöhään pois. Siitä saatetaan mennä sitten suoraan kotiin.

Mitä vinkkejä voit antaa ihmiselle, joka haluaa varmistaa, että hänellä on jatsien aikaan taksi?

–Festarin aika on hankala. Sitä ei oikein pysty varmistamaan millään. Paras on soittaa välityskeskukseen ja pysyä puhelujonossa niin pitkään, kuin järjestelmä vain sallii. Jos soittaa ja lyö heti luurin kiinni, kun ei vastata, ja sitten soittaa uudelleen, joutuu aina uudestaan jonon hännille.

–Jos jonot taksitolpilla ovat kovin pitkiä, kannattaa lähteä ydinkeskustasta kävelemään sinne suuntaan, mihin on menossa. Erittäin todennäköistä on, että matkalta saa lennosta taksin.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Monopolissa on Alko ja apteekki kuuluuko tähän myös taksit jos jonkun mielestä kuuluu miks ruokakaupat. ravintolat ja kioskit eivät kuulu

  • Nimetön

    Monelta on mennyt ohi tää Aito taksin uusi hinnan koostminen.. Enne mittari raksutti joko matkaa tai aikaa, nykyisin se raksuttaa molempia saman aikaisesti eli esim 28 km matka johon menee n. puoli tuntia on nykyisellään n. 20 e kalliimpi kuin ennen. Ja tässä syy miksi nää Aito tarroilla varustetut taksit ajelee asiakas kyydissä reipasta alinopeutta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio