Porilaine

Tätä et olisi uskonut: Porin tori on tutkijan mukaan kuuma matkailukohde

Matkailua tutkiva Emily Höckert listaa Porin torin nousevaksi trendipaikaksi – eikä piruile yhtään.

Joonas Salli
Tätä et olisi uskonut: Porin tori on tutkijan mukaan kuuma matkailukohde

Porin torilla kokee autenttista tunnelmaa, sanoo maailmaa kiertänyt tutkija Emily Höckert.

Marja-Kristiina VainelaPori

Aina ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan, ei edes turistiksi.

Porilaislähtöinen matkailuntutkija Emily Höckert jaksaa muistuttaa, että myös läheltä löytyy paljon arvokasta ja hienoa koettavaa. Lähimatkailu on usein suorastaan ekoteko, ja se on kannatettavaa myös siksi, että maailmalla moni kuuluisa paikka kärsii liikaturismista.

Höckert asuu itse nykyään perheineen Ruotsissa, ja hän on ollut pitkään esimerkiksi Nicaraguassa. Lähteminen kauas pois omilta synnyinseuduilta on opettanut Höckertiä arvostamaan entistä enemmän vanhoja kotikulmia.

Ilta-Sanomille hiljattain antamassaan haastattelussa Emily Höckert jopa listaa Porin torin yhdeksi viidestä kuumasta ja nousevasta matkakohteesta tänä vuonna. Neljä muuta kohdetta tai kokemisten arvoista asiaa ovat hänen listallaan sauna, mustikkametsä, soutuvene ja hiljaisuus.

On pakko kysyä, onko tämä Porin torin kehuminen piruilua. Torista puhuttaessa moni paikkakuntalainen rupeaa usein morkkaamaan koko paikkaa surressaan torin hiljaisuutta ja takavuosikymmeninä torin ympäriltä purettuja kauniita taloja.

–Missään tapauksessa Porin torin kehuminen ei ole minulta piruilua, Höckert kiistää jyrkästi.

–Tori on minulle rakas ja tärkeä paikka. Fammu hakee torilta maailman parhaat kalasoppavärkit, siellä meidän perhe kävi aina ennen Kirstin kahvilassa. Vaikka en syö enää lihaa ja tyydyn nykyään mansikoihin sekä herneisiin, muistelen lämmöllä Ojalan lihapiirakoita. Porin torilla on myös oivallinen taksinjonotuspaikka lähellä Heseä.

–Torikahveilla pääsee varmasti lomamoodiin, silloin kiire häviää – jos on laittanut tarpeeksi rahaa parkkimittariin. Aika hidastuu ja olo rentoutuu. 

Höckertillä on seitsemänvuotias tytär, ja tämän kanssa suunnataan aina Porin-vierailulla Pelle Hermannin puistoon. Myös Yyteri on Höckertille tärkeä paikka.

–Vieraani veisin myös ehdottomasti AC Himmelin peliin! Kyseinen jalkapallojoukkue määrittelee itsensä porilaisen naisjalkapalloilun geriatriseksi osastoksi. Se on autenttista paikalliskulttuuria parhaimmillaan!  

Emily Höckert tutki väitöstutkimuksessaan vieraanvaraisuuden etikettiä. Turisti on matkakohteessaan vieraisilla: miten tulisi olla kylässä, jotta olisi tervetullut toistekin?

– Muutama vuosi sitten kirjoitin tutkimustani Porissa. Yhtenä iltana pyöräilin isovanhempieni luokse, jotka toivottivat minut iloisina tervetulleeksi.

Mummo harmitteli, ettei heillä ole mitään tarjottavaa yllätysvieraalle. Pian pöytä oli kuitenkin täynnä herkkuja.

–Kysyin isovanhempieni ajatuksista vieraanvaraisuudesta. Mummo naureskeli, että Länsi-Suomessa vieraanvaraisuus keskittyy usein juuri tarjottaviin.

Ukki jatkoi, että myös vieraalla on vastuu olla avoin ja kohtelias.

–Ukki kiteytti oikeastaan koko väitöstutkimukseni ydinajatuksen. Sen, miten vieraanvaraisuudessa on pohjimmiltaan kyse molemminpuolisesta vastuusta ja halusta tehdä tilaa toiselle.

Kotimatkalla helteisessä heinäkuun illassa Höckertiä hymyilytti:

–Olin tainnut lähteä merta edemmäs kalaan. Olin tehnyt pitkään tutkimusta nicaragualaisissa kahvikylissä, vaikka vastaus olisi löytynyt pyöräilemällä mummolaan Mikonkadulle.


Kommentit (5)

  • Gurttu

    En ihmettele. Enää ei tarvitse matkustaa entiseen DDR:ään vaan samat maisemat löytyy Porin torilta. Helppoa ja hiilijalanjälki pysyy pienenä!

  • Torilainen

    Ne toria ympäröivät talot olisi syytä pikkuhiljaa korjata ulkopuolisesti. Kamalan näköisiä. Joku kaupungin rakennusinsinööri voisi tästä ottaa kopin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio