Suurprojekti alkaa: Satakunnan Kansan valtavaa kuva-arkistoa aletaan digitoida

Satakuntalaisesta rakennuskulttuurista kertovia kuvia siirretään ilmaiseen Finna-tiedonhakupalveluun.

Heikki Westergård
Suurprojekti alkaa: Satakunnan Kansan valtavaa kuva-arkistoa aletaan digitoida

Tommi Järvensivun ja Timo Nordlundin edessä on suuri urakka. Satakunnan Kansan arkistossa on tuhansia ja taas tuhansia kuvia. Niistä moni pääsee nyt digitoitavaksi.

Marja-Kristiina VainelaPori

Satakunnan Kansan arkistossa alkaa suurprojekti tänä kesänä, sillä vuosina 1968–1996 otettuja lehtikuvia aletaan muuntaa digitaaliseen muotoon. Kuvat laitetaan digitoinnin jälkeen Finna-nimiseen, internetissä olevaan tiedonhakupalveluun, jossa niitä voi kuka tahansa katsella ilmaiseksi.

Koska kuvia on valtavasti, digitoitavaksi otetaan vain otoksia, joihin on tallennettu satakuntalaista rakennuskulttuuria. Esimerkiksi uutis- ja henkilökuvat rajautuvat tämän projektin ulkopuolelle. Toiveissa kuitenkin on, että myös niitä kuvia saadaan tulevaisuudessa tallennettua digitaalisesti.

Kesäkuussa alkavan digitoinnin mahdollistaa Satakunnan Kulttuurirahastolta saatu 25 000 euron apuraha. Projekti hoidetaan Satakunnan Kansan, Satakunnan museon ja Satakunnan museon ystävät -yhdistyksen yhteistyönä.

Satakunnan museon ystävien puheenjohtaja Kari Nummi iloitsee erityisesti siitä, että nyt iso osa Satakunnan Kansan ainutlaatuisista arkistoista avautuu kaikkien kiinnostuneiden nähtäville. Osa kuvista on sellaisia, että niitä ei ole aiemmin julkaistu missään.

–Vuodet 1968–1996 valittiin mukaan muun muassa siksi, että tuota ajanjaksoa tuoreemmat kuvat ovat jo valmiiksi digitaalisessa muodossa. Oikein vanhat kuvat on taas tallennettu lasilevyille. Niiden kuvien luettelointi on hidasta, koska kuvien oheistiedot ovat vähäisiä. Siksi näitä kuvia ei nyt digitoida.

Finna-palvelussa on jo tallennettuna muun muassa Satakunnan museon ottamia valo- ja esinekuvia. Nyt tietokantaan tuotavat Satakunnan Kansan kuvat täydentävät kokonaisuutta oivallisesti.

Heikki Westergård
Vanhoja kuvia ja negatiiveja on säilytetty Satakunnan Kansan arkistossa tähän saakka vanhoissa kirjekuorissa. Digitoitavat kuvat saavat jatkossa modernimman säilytystavan.

Vanhoja kuvia ja negatiiveja on säilytetty Satakunnan Kansan arkistossa tähän saakka vanhoissa kirjekuorissa. Digitoitavat kuvat saavat jatkossa modernimman säilytystavan.

Satakunnan museossa projektista ollaan yhtä innoissaan. Digitointia koordinoiva amanuenssi Timo Nordlund ja projektityöntekijä Tommi Järvensivu ovat jo päässeet tutustumaan pintapuolisesti Satakunnan Kansan arkistojen kätköihin. Sinne voisi kuulemma uppoutua vaikka kuinka pitkäksi aikaa.

Kesäkuun alussa Järvensivu tullee käymään arkistossa päivittäin digitoitavaa penkomassa. Vanhat valokuvat ja niiden negatiivit ovat arkistossa pääasiassa ruskeissa kirjekuorissa, jotka on arkistoitu pahvilaatikoihin yleensä vain aihepiirien ja esimerkiksi paikkakuntien nimien mukaan. On melkoinen savotta käydä laatikkoja läpi kirjekuori ja kuva kerrallaan ja valikoida, mitkä kaikki kuvat ansaitsevat tulla digitoitavaksi tällä kertaa.

Digitointi ja luettelointi tehdään Satakunnan museossa museoalan standardien mukaisesti. Jokainen digitoitava kuva myös numeroidaan tarkasti, jotta kuvat on helppo löytää Finnastakin.

–Ideana on etsiä digitoitavia kuvia tasapuolisesti koko maakunnasta, ei esimerkiksi vain Porista, Tommi Järvensivu tähdentää.

–Samalla kun digitoin vanhan kuvan, otan kuvan myös kuvan ohessa olleesta lehtijutusta. Sen mukana saa tietoa paljon itse kuvasta.

Timo Nordlund odottaa paljon alkavalta projektilta.

–Tämä on harvinaislaatuinen yhteistyönhanke maakunnallisen museon ja sanomalehden välillä. Tästä poikii paljon kiinnostavaa materiaalia, jota myös esimerkiksi opiskelijat voivat hyödyntää.

Konkreettinen osoitus projektin etenemisestä on ensi vuoden keväänä Satakunnan museoon tuleva näyttely, jossa hyödynnetään nyt digitoitavia kuvia. Myös Satakunnan Kansa järjestää itse oman pienen näyttelyn.

Alma Consumerin digikehityksestä vastaava johtaja Inka Partanen on Satakunnan Kansan puolesta hyvillään.

–Hienoa, että tällainen kulttuurihistoriallinen aarre saadaan hyödynnettyä! Tästä dokumentaatiosta on lupa odottaa myös kiinnostavaa journalismia.

Satakunnan Kansan kuva-arkiston digitointi

Kesäkuussa alkava digitointi käynnistyy Satakunnan Kansan, Satakunnan museon ja Satakunnan museon ystävien yhteistyönä.

Projektin aikana digitoidaan arkistosta löytyviä, satakuntalaisesta rakennuskulttuurista kertovia kuvia. Kuvat siirretään Finna-tiedonhakupalveluun, jossa ne ovat kaikkien nähtävillä ilmaiseksi.

Työ tehdään Satakunnan kulttuurirahastolta saadun 25 000 euron apurahan turvin. Kuvista on luvassa myös näyttely Satakunnan museoon ensi keväänä.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    EIkö 25 000 eurolla saa digitoitua muita kuin kuvia taloista?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio