Suunnitelmissa kierros Porin edesmenneisiin kuppiloihin: kerro tarina baarista, jota sinulla on ikävä

Tomi Glad
Suunnitelmissa kierros Porin edesmenneisiin kuppiloihin: kerro tarina baarista, jota sinulla on ikävä

Edesmennyt Nalle Pub sijaitsi aikanaan Antinkadun ja Itäpuiston kulmassa.

Porilaine työstää parhaillaan juttua, jossa tehdään baarikierros Porin edesmenneisiin, mutta edelleen ihmisten muistoissa eläviin kuppiloihin. Kaipaamme jutunteossa lukijoiden apua.

Onko sinulla kenties ikävä Unskilaa, Liikebaaria tai Parnell'sia vai muisteletko suurella haikeudella Bar Monoa, Vanhaa Mestaria, Emigrant'sia tai jotain vallan muuta kuppilaa. Oliko joku edesmennyt baari niin mahtava paikka, ettei vastaavaa ole sittemmin Porissa nähty?

Kerropa kommentti-kentässä muisto tai tarina omasta mielestäsi hyvästä baarista, jota ei enää ole olemassa. Kerro tarinasi yhteydessä myös se, missä kyseinen kuppila tarkalleen sijaitsi ja milloin se oli olemassa.

Käytämme parhaita tarinoita myöhemmin kesällä julkaistavassa jutussa, jossa tehdään baarikierros menneiden aikojen parhaisiin porilaiskuppiloihin.


Kommentit (90)

 • Parsuveteraani Toivone

  Minulle ja tuttavapiirilleni Porin kuppilaskenen kuningas, kuningatar, diktaattori ja kiehuva keskipiste oli ehdottomasti Parnell’s Irish Bar – tuttavallisemmin Parsu. Parsu sijaitsi nykyisen ravintola Martinan paikalla osoitteessa Itäpuisto 8, eli Eetunaukion yhteydessä ja tuolloisen Paavolan grillin välittömässä läheisyydessä.

  Parsusta jäi luonnollisesti läjäpäin hyviä muistoja (ja lukemattomia unohdettuja), mutta päällimmäisenä niistä on jäänyt viihtyisyyden ja yhteisöllisyyden tunnelma. Parsuun astumisessa oli aina vähän kotibilemäinen fiilis, kun tuttuja tuntui istuvan joka loosissa. Yhteisöllisyys näkyi myös niin, että minulla oli tapana näyttää jo ovelta baarimikoille ja -mikottarille sormilla, montako suosikkijuomaani tahtoisin ensialkuun. Usein tähän tapahtumaan kuului myös toiveeni ”ei pilliä”, jonka seurauksena juomiini laitettiin varmuudella pillit. Erittäin porilaista, mielestäni.

  Tyypillinen retkueemme tapasi myös pyrkiä kantapöytäänsä, joka sijaitsi biljardipöydän ja WC-tiloihin johtavan todella kapean käytävän vieressä. Tunnelma oli hämyinen ja asiakaskunnan kasaamien soittolistojen värittämä. Parsusta jäi useita nk. ”parsututtuja”, joiden kanssa kohdatessa edelleen muistellaan Parsun aikoja, vaikkei muuta yhteistä puhuttavaa olisikaan.

  Yksittäisistä muistoista nostan esiin kaksi. Ryyppyretkueemme oli kerran päätynyt erityisen porilaisiin tunnelmiin illan saatossa, ja Parsun suljettua ovensa porukka siirtyi Eetunautkion lavalle rinkiin laulamaan Levotonta tuhkimoa. Tätä performanssia kesti ehkä puolisen tuntia, jonka aikana ohikulkijoita pysähtyi jakamaan tätä yhteislaulua, joidenkin ohikulkijoiden taas kehottaessa meitä suksimaan kuuseen. Toinen muisto sijoittuu päivään, jolloin Parsun loppumisesta tuli kuluneeksi tasan vuosi. Porukkamme nouti addressin, hautajaiskynttilöitä ja laminoi paperille sommitellun, Parsun logoista tehdyn ristin. Muistokulkueemme suuntasi Martinan ovelle, lausui muistopuheensa, piti hiljaisen hetken ja jätti tykötarpeet siihen. Tapahtuma on dokumentoitu asianomaisten Facebook-albumeihin.

  Lopuksi haluan jakaa muistokirjoituksen parin vuoden takaa:

  Olit elämäni tärkeimpiä asioita ja nyt olet ollut poissa jo kolme täyttä vuotta. Suru on suunnaton ja ikävä ikuinen.
  Meillä oli sekä hyviä että huonoja aikoja. Oli aikoja, jolloin olimme erottamattomat ja aikoja, jolloin aloimme lipua erillemme – kohti vääjäämätöntä loppua.
  En aina ymmärtänyt, miten paljon suhteemme vaati minulta. Lukemattomia valvottuja öitä, tuskaisia päiviä ja katumusta. Vaativaa se oli varmasti myös sinulle ja läheisille ihmisillesi. En kuitenkaan syytä sinua, enkä toisaalta usko että kohtalosi oli minun syytäni – oikeastaan jopa päin vastoin.
  Lepää rauhassa, Irish Bar Parnell’s ”Parsu” Pori, Itäpuisto 8.

 • Nimetön

  Kommentteja luettuani on ilmeisesti kaikilta unohtunut vanha Tullibaari linja-autoaseman lähellä.
  Se oli uniikki paikka!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio