Porilaine

Sata jamboreeta saa riittää - Marko "Hakki" Hakala lopettaa festareiden järjestämisen

Porilainen Marko "Hakki" Hakala on pitkän linjan rockabillymies ja levykauppias. Festarijärjestäjän hommat hän kuitenkin aikoo lopettaa.

Kari Mankonen
Sata jamboreeta saa riittää - Marko "Hakki" Hakala lopettaa festareiden järjestämisen

Mako "Hakki" Hakala on tuttu naama monelle porilaiselle.

Marja-Kristiina VainelaPori

Miten kaikki oikein alkoi?

–Kuulin 6–7-vuotiaana radiosta Elvistä ja se kolahti heti. Ostin Elviksen levyn. Sen jälkeen innostuin 50-luvun musiikista, ja sittemmin musiikkimakuni on vain laajentunut. Nykyään kuuntelen jo paljon bluesiakin – ja ehdottomasti mustien laulamana. Valkoisesta miehestä ei ole bluesiin.

–En osaa sanoa, mikä tuossa musiikissa ja kaikkeen siihen liittyvässä viehättää. Oma tyylinikin on pysynyt nuoresta asti samanlaisena hiuksia myöten. Samaten ystäväpiirini on pysynyt varsin muuttumattomana lapsesta asti.

–Olen kotoisin Kalaholmasta ja nykyään asun kahdeksan metrin päässä lapsuudenkodistani. Yläasteella me fiftarit kaveerasimme hevijätkien kanssa, ja moni heistäkin on ystäväni edelleen. Muutenkin tykkään asua Porissa, sillä pidän ihmisistä yleensäkin ja erityisesti porilaisista. On hienoa, kun kaupungilla kulkiessa tuntee joka toisen!

Perustit omat firmasi, Jungle Recordsin jo vuosia sitten. Miksi?

–Vaikka en itse ole muusikko, päätin jo nuorena, että musiikista voisi tulla ammattini. Olin armeijan jälkeen jo matkalla kohti työvoimatoimistoa, kun päätin, että ei saakeli. Sinne en mene lomakkeita täyttämään, vaan työllistän itse itseni.

–Jungle Records maahantuo levyjä ja artisteja sekä myös julkaisee levyjä. Olen itsekin aivan levyfriikki: minulla on niin paljon levyjä, etten viitsi niitä edes laskea. Niitä on kotonani joka paikassa!

–Nykyisen puolisoni Johannan kanssa olen ollut yhdessä yli 10 vuotta. Välillä niistä levyistä tulee kotona sanomista, mutta Johanna tiesi jo minut ottaessaan, mitä saa. Olemme tunteneet toisemme lapsista asti.

–Olen muuten jo kaksinkertainen pappa. Lapsenlapseni ovat 2- ja 5-vuotiaat.

Sinut tunnetaan rock`n`roll-jamboree-tapahtumien järjestäjänä. Mutta pian aiot lopettaa?

–Lopetan, koska nyt alkaa riittää. Ensi vuoden juhannuksen jamboree on järjestyksessään sadas järjestämäni. Ensimmäiset organisoin jo 30 vuotta sitten. Suunnitelmissani on, että ensi kesän tapahtuma järjestetään samalla viikolla kahteen kertaan, eli ensiksi tiistaista keskiviikkoon ja sitten taas loppuviikolla. Näin mukaan pääsevät sellaisetkin, jotka pakotetaan muualle juhannuksen viettoon.

–Jamboreet ovat olleet hienoja tapahtumia, mutta nyt toivon enemmän aikaa itselleni. Haluan kuunnella rauhassa kaikki ne levyt, joita olen hankkinut, mutta jotka ovat ajanpuutteen takia jääneet hyllylle lojumaan.

–Lopetan myös siksi, että muitakin tämän musiikkilajin tapahtumia on nykyään kiitettävä määrä. Minun aloittaessani tilanne oli toisenlainen. Alan harrastajien määrä on nykyään myös hyvä, mukaan on saatu nuoriakin.

–Radiosoittoon mielimusiikkiani on vaikea saada. Se johtuu suureksi osaksi siitä, että isot levy-yhtiöt maksavat päästäkseen soittolistoille.

–Mutta vaikka lopetankin jamboreiden järjestämisen, levymyyntiä erilaisissa musiikkitapahtumissa en aio lopettaa! Sehän on ihan parasta.

Olet mukana myös Porisperen taustaorganisaatiossa?

–Huolehdin tapahtuman oheistuotepuolesta ja toimin Harri Vilkunan henkisenä olkapäänä – minulla kun on kokemusta festivaalien järjestämisestä.

–Minusta Porispere on Suomen paras festivaali! Se johtuu siitä, että siellä on niin paljon porilaisia. Jos sinne tulisi paljon väkeä muualta, ei se niin hyvä enää olisikaan.


Kommentit (3)

  • Jake

    Vähän fiksummat tietävät, että tuo 50 luvulla suosioon tullut rockabilly on pohja ja kivijalka kaikelle sen jälkeen tehdylle rock musiikille 😉

  • Nimetön

    Miellyttävä uutinen. Toivottavasti kukaan toinen ei jatka rockabillysaasteen levittämistä Porissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio