Porilaine

Ryyppyilta 95 vuotta sitten johti veritekoon – ja Porin kolkoimpaan hautakivitekstiin

Kimmo Lehto
Ryyppyilta 95 vuotta sitten johti veritekoon – ja Porin kolkoimpaan hautakivitekstiin

Selkäpiitä kylmäävä hautakiviteksti on kaiverrettu 1920-luvulla, joten se on jo melko kulunut.

Kimmo LehtoPori

Reposaaren kauniilla hautausmaalla monen kulkijan katse kiinnittyy poikkeukselliseen hautakivitekstiin, joka on kaiverrettu harmaaseen kiveen liki sata vuotta sitten. 11. elokuuta 1923 vain 18-vuotiaana kuolleen Aarne Rosnellin kuolinsyyksi mainitaan suoraan ja ytimekkäästi "Murhattiin kodissaan".

Rosnellin kohtalosta on eittämättä olemassa perimätietoa, mutta siihen saa valoa myös 95 vuoden takaisista lehtikirjoituksista. Kuten arvata saattaa, tapaukseen liittyi lehtitietojen mukaan alkoholi.

Työmiesten porukka oli kieltolaista huolimatta ryypiskelemässä Isoviita-nimisen reposaarelaisen talon pihamaalla, kun Rosnellin ja Lampaluodosta kotoisin olleen 27-vuotiaan Ivar Kaasmanin välille syttyi riita. Sen tiimellyksessä Kaasman löi Rosnellia veitsellä rintaan, minkä seurauksena uhri menehtyi vain hetkeä myöhemmin.

Ensimmäisten veriteosta kertoneiden lehtiartikkeleiden mukaan Kaasman ehti riehuessaan puukottaa myös ensimmäisen uhrinsa veljeä Arvo Rosnellia sekä kahta muuta miestä.

Syyskuussa Ivar Kaasman tuomittiin Porin raastuvanoikeudessa reilun seitsemän vuoden mittaiseen kuritushuonetuomioon. Tuomio tuli Aarne Rosnellin kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä sekä Arvo Rosnellin tavallisesta pahoinpitelystä.

Murhasta Kaasmania ei siis tuomittu, sillä oikeus arvioi veitseiskun tapahtuneen "ilman tappamisen tarkoitusta". Syytteet kahdesta muusta puukotuksesta taas hylättiin.

Turun hovioikeus lievensi tuomiota entisestään marraskuussa 1923. Yhden ihmisen kuolemaan johtaminen puukkoriehuminen johti lopulta kolmen vuoden neljän kuukauden ja 15 päivän mittaiseen vankeusrangaistukseen.


Kommentit (4)

  • Räpsööst

    Olen hovioikeuden tuomion puolella, rosnell oli önkyräinen ja äkkipikainen sekä hänen veljensä myös, he olivat kiusanneet kaasmannia joka oli heitä päätä verran pienempikin.
    Paha sai palkkansa , kuolema oli turha mutta ryypiskelyseuransa voi valita vaikka näin huonosto ei soisi käyvän niin peiliin oli katsominen jo tuolloin rosnelleilla .

  • Nimetön

    Tämän maan oikeustaju on erilainen tuomareiden ja maalikoitten kohdalla, tavallisten tallaajien terveys ja henki on halvempaa kuin herrojen, ja herrojen touhuja katsotaan usein läpisormien, tai nuhdellaan hieman siittä kun jäi kiinni.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio