Porilaine

Rakkaus toi Suomen aktiivisimman naisvapaaottelijan Poriin – kuittaili alkuun miehelleen "saunatakkipainista"

Markus Viljanen
Rakkaus toi Suomen aktiivisimman naisvapaaottelijan Poriin – kuittaili alkuun miehelleen "saunatakkipainista"

Suvi Salmimies on rento ilopilleri, mutta vapaaottelukehässä hän on kovanyrkkinen ottelija.

Markus ViljanenPori

Kouvolalainen vapaaottelija Suvi Salmimies on nykyään tuttu näky Porin Kamppailu-urheilukeskuksella. Salmimies on näet löytänyt arkeensa kumppanin porilaisesta Jesse Urholinista.

– Marraskuun paikkeilta asti olemme nyt Jessen kanssa seurustelleet. Porista on muodostumassa minulle toinen koti, ja varmasti jossain vaiheessa täällä tulee vietettyä vielä enemmänkin aikaa. Olen joskus pohtinut, että kun vapaaottelusta aika jättää, niin kouluun olisi mukavaa päästä. Tuossa olisi näemmä sopivasti valmistumassa hieno Samkin kampus, Salmimies kuittaa.

Brasilialaisessa jujutsussa muun muassa MM-hopeaa voittanut Urholin on hyvä treenivastustaja, kun Salmimies kehittää itseään kohti kovia kamppailuita.

– Vinkkejä on tullut häneltä runsaasti. Jesse treenaa normaalisti erittäin paljon, mutta harjoitusmäärät ovat nousseet entisestään, kun hän on harjoitellut kanssani. Myös arvostukseni brassijujutsua kohtaan on noussut, vaikka aikanaan kuittailinkin heidän olevan saunatakeissa painivia kavereita, Salmimies hymähtää pilke silmäkulmassa.

Urallaan 12 ammattilaisottelua otellut ja niistä seitsemän voittanut Salmimies on tällä hetkellä aktiivisin suomalainen vapaaottelijanainen. Runsas ottelumäärä on ollut harkittua, sillä tähtäin on huomattavasti nykyistä kovemmissa kehissä.

– Kun ammattilaiskehiin on lähtenyt, niin otteluita on tullut otettua ikään kuin liukuhihnalta, jotta ottelutuntumaa tulee mahdollisimman paljon ja sitä kautta myös rutiinia. Tasoa nostetaan pikkuhiljaa sen näköiseksi, että se voisi riittää rapakon taakse isoihin kehiin, kuten UFC:hen tai Invictaan.

– Vaikka olisit kuinka taitava ja lahjakas, niin paljon on kiinni myös siitä, että sinulla on manageri, jolla on suhteita ja taitoja rakentaa reitti niihin kehiin. Omalla managerillani Paanasen Jukalla on kyllä tämä puoli kunnossa. Olisin hänellekin ensimmäinen ottelija, joka sinne Yhdysvaltojen puolelle pääsisi, Salmimies kertoo.

Aiemmin 57-kiloisten sarjassa otellut kouvolalainen nousee nykyään kehään 61-kiloisissa. Muutoksen taustalla on oman kehon viisas kuuntelu.

– Painon vetäminen alkoi olla sen verran raadollista touhua, että kroppaakin särki jatkuvasti. Dieetit olivat kahden kuukauden mittaisia kovia rypistyksiä. Olin ihan kuiva ja rasvaton, eikä se ole tämän ikäiselle naiselle enää järkevää. Sivuvaikutuksiakin moisella on, enkä halua leikkiä terveydelläni turhaan. Toki nykyäänkin pitää painon kanssa kikkailla, mutta se on suhteessa vähemmän painostani.

Salmimies otteli huhtikuussa Puolassa. Kyseessä oli hänelle ensimmäinen mittelönsä kotimaan rajojen ulkopuolella. Vaikka kotiyleisön suosikin edessä niukka tappio tulikin, jäi reissusta silti paljon hyvää oppia käteen.

– Tapahtuma oli Ladies Fight Night ja väkeä oli paikalla kiitettävän paljon. Paikka oli tyylikäs. Ulkomailla otteleminen osoitti minulle, että pääni kesti erilaisetkin olosuhteet hyvin.

Maailmassa piisaa tällä hetkellä kovia vapaaottelunaisia, mutta kenet Salmimies mieluiten haluaisi päihittää, jos mahdollisuus olisi?

– Jos ihan valita saisi, niin olisihan yhdysvaltalaisen Ronda Rouseyn voittaminen huikeaa. En tosin tiedä, otteleeko hän enää koskaan, mutta hän on ollut aikamoinen tienraivaaja muille naisille lajin parissa. Muuten vastustajien nimillä ei ole minulle suurta merkitystä, vaan hienointa olisi ylipäätään saada se yksi voitto rapakon toisella puolen. Silloin tällä kaikella raatamisella olisi ollut merkitystä.

Suvi Salmimies

Vapaaottelija

Syntynyt 6.8.1986

Aloitti vapaaottelun vuonna 2011. Otellut amatöörinä kymmenesti ja ammattilaisena 12 kertaa. Ammattilaisrekordi Salmimiehellä on toistaiseksi 7-4-1.

Kotoisin Kouvolasta, mutta viettää nykyään paljon aikaa myös Porissa treenaten seurustelukumppaninsa, brassijujutsussa menestyneen Jesse Urholinin kanssa.

Tekee vapaaottelun ohessa toimistosihteerin töitä yksityisyrittäjille. Hän on myös tullut tunnetuksi laulajana, kun hän osallistui Voice of Finland -ohjelmaan vuonna 2014.


Kommentit (2)

  • Andy

    Wahlström amattilaisten maailmanmestarina on kai kuitenkin pärjännyt painonpudotussysteemillään aika hyvin. Mikä olisi järkevämpi vaihtoehto?

  • oikein

    Hyvä artikkeli ja isot rispektit täältäpäin. Hieno lukea urheilijasta joka treenaa kovaa, mutta myös käyttää järkeään. Se mitä luin aikoinaan esim. E. Wahlströmin metodeista, kuten kilojen pudottamisesta saunassa toppatakki päällä, on jotain ihan muuta kuin järjenkäyttöä. Vaikea kuvitella että kukaan täyspäinen valmentaja edes sallisi moisen hulluuden. Mutta Suville isot tsempit!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio