Marja-Kristiina VainelaPori

Postinjakaja Jari ”Jairi” Peltonen on kaupungilla tuttu naama. Hän harmittelee työelämän nykyistä kiirettä, kun asiakkaiden kanssa ei ehdi enää edes jutella.

Taidat olla ihan aito porilainen?

– Olen umpiporilainen ja Aravien lapsi. Lähes koko ikäni olen asunut samalla alueella. Nykyinen kotini on DDR-taloksi kutsutussa Tähtisilmässä eli Kerjäläisten Kepissä linja-autoaseman vieressä.

– Olen ylpeä porilainen. Vaikka porilaiset rakastavat toisiaan v-ttuilemalla, varsinkin Porin ulkopuolella kohdatessa korostuu, miten me olemme samaa heimoa. Oman heimon jäsentä autetaan aina, varsinkin Porin ulkopuolella.

– Porilaisella on hyvä, musta huumorintaju ja Porissa vallitsee myös tasa-arvo. Miehet ja naiset voivat käyttäytyä Porissa samalla tavalla. Täällä nainenkin voi olla hyvä jätkä, eikä hän siitä nimityksestä loukkaannu.

Olet pitkän linjan postilainen. Miten kauan olet jakanut postia?

– 40 vuotta. Pääasiassa olen työskennellyt keskustan alueella.

– Työelämän tahti on kiristynyt työvuosieni aikana kaikilla aloilla, niin postinkannossakin. Ennen oli aikaa vaihtaa kuulumiset ja vaikka poiketa asiakkaan luokse kahville, rouvat kun halusivat testata uuden raparperipiirakkareseptinsä toimivuutta. Enää ei kahvitteluun ole valitettavasti aikaa.

– Mieleeni on jäänyt myös vuosien varrelta monia persoonia: Herra Saarilammelta sain aina poliittisen katsauksen ja urheilu-uutiset Lösöseltä. Reitin varrella tapasin myös kurtunsoittaja Teikarin ja pappa Lehtisen, joka lauloi radion kanssa kilpaa iskelmiä, ja ainakin volyymilla mitattuna Lehtinen voitti. Mieleen jäi myös virolaisen nuorenparin nimi: Nymmy ja Sokke.

Politiikka tuntuu kiinnostavan sinua?

– Seuraan politiikkaa intohimoisesti ja luen kaiken, mitä käsiini saan. Olen huolestunut pienten ja heikkojen asemasta.

– Itse en ole kuitenkaan lähtenyt mukaan puoluepolitiikkaan, vaikka mukaan on pyydetty moneen eri puolueeseen. Tyydyn piruilemaan taustalla ja keskustelemaan aiheesta kiihkeästi, vaikka keskustelukumppani olisi täysin eri mieltä kanssani. Aina on kuitenkin selvää, että asiat riitelevät, eivät miehet.

Mitä teet vapaa-ajalla?

– Kuuntelen musiikkia ja laitan ruokaa. Musiikki on minulle elinehto: kun tulen töistä kotiin, kuuntelen sitä todella kovaa. Kello 20 laitan kuulokkeet päähän ja jatkan musiikin kuuntelua sillä tavalla. Naapurit eivät ole onneksi valittaneet harrastuksestani.

– Musiikkielämä on Porissa todella hyvällä tolalla, urheilu puolestaan surkeassa jamassa. Varsinkin porilainen jalkapallo... Käsittämätöntä, ettei sitä saada millään nousuun.

– Olen mielestäni hyvä ruoanlaittaja. Käytän paljon mausteita ja sovellan ruokiani aina sen mukaan, mitä aineksia on saatavilla. Koska kokkaan niin luovasti, ruokalajini eivät koskaan maistu samalta kahta kertaa.

– Tuttavilleni olen sanonut, että minun luonani on ruoat sekä juomat odottamassa ja ovi on auki. Tarkennuksena kuitenkin, että sisäänkäynti on parvekkeen oven kautta. Asun kymmenennessä kerroksessa. Tämä on sitä porilaista vieraanvaraisuutta!

Olet ollut kova matkustelemaan?

– Takavuosina reissasin välillä käytännössä ilman rahaakin. Kävin muun muassa monen viikon reissulla Brasiliassa niin, että naisystävälleni ilmoitin asiasta vain hetki ennen lähtöä.

– Enää en juuri matkustele, kilometrit ovat tulleet täyteen. Viihdyn niin hyvin Porissa.


Kommentit (7)

  • Paula

    Jumaliste, jätkä on elossa, hienoa!

  • Punkkari

    Jairi on vanha hippi 😊😊😊

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio