Porilaine

Porispere toi kohujuomansa taas markkinoille - onko käsillä alkusoitto kiljun renessanssille?

Kilju on ollut aiemmin suoranainen menestystuote Porisperelle. Tällä kertaa reseptiä on muutettu hieman.

Kimmo Lehto
Porispere toi kohujuomansa taas markkinoille - onko käsillä alkusoitto kiljun renessanssille?

Porispere-kiljua valmistettiin Beer Hunter's -panimolla.

Kimmo LehtoPori

Porilaisessa Beer Hunter's -panimossa lätkittiin alkuviikolla ahkerasti etikettejä pulloihin, kun uusi erä Porispere-kiljua oli lähdössä maailmalle. Edellisestä kerrasta onkin jo aikaa, sillä kyseinen festarijuoma oli markkinoilla viimeksi vuonna 2013.

Uuden tulemisen myötä reseptiä on muutettu rahtusen verran.

–Kiljussa on nyt vähemmän katkeroa ja aromihumalointia on lisätty. Maku on greippinen, trooppisen hedelmäinen ja aika vehnäinen, sanoo Porispere-kiljun valmistuksesta vastannut Erik Ekholm.

Porispere-kilju on ollut monella tavalla menestyksekäs tuote, sillä aikaisemmat erät on myyty loppuun hyvin nopeasti. Lisäksi oma kilju on tuonut festivaalille rutkasti näkyvyyttä, kun juomaa on ihmetelty valtakunnallisissa medioissakin.

Jos ryhdytään hiuksia halkomaan, niin eihän Porispere-kilju varsinaisesti oikeaa kiljua ole. Se on olutta, jonka makuun on tuotu kiljumaisia vivahteita.

–Me kun olemme tällaisia nössöjä oluenvalmistajia, niin emme ryhtyneet tekemään sokeripohjaista kiljua. Kiljumaisuutta olueen on tuotu juuri hedelmäisyydellä ja vehnän tuomalla sameudella, Ekholm luonnehtii.

Oluentekijä myöntää, ettei oikeakaan kilju ole hänelle täysin vieras juoma. Elämänsä parasta kiljua hän on kuulemma maistanut Turussa, muuan poliittisen nuorisojärjestön juhlissa.

–Sen kiljun eteen oli nähty vaivaa. Juoma oli jopa kirkastettu hienosti. Hyvän kiljun tekemiseenhän liittyy paljon samanlaisia haasteita kuin oluenvalmistukseenkin. Kuten se, miten juomasta saa häivytettyä pois hiivan maun.

Oikean kiljun valmistukseen liittyy myös lainsäädännöllisiä haasteita. Ainakin vielä. Alkoholilain uudistuspainiskeluissa on tosin väläytetty myös alkoholijuomien kotivalmistuksen vapauttamista.

Toteutuessaan uudistus voisi tehdä vedestä, sokerista ja hiivasta kotikäyttöön valmistettavasta kiljusta laillista, kun kotivalmistus ei olisi enää sidottu tiettyihin raaka-aineisiin. Aikaisemmin laissa on säädetty tarkkaan, mistä raaka-aineista käymisteitse valmistettavaa olutta tai viiniä on saanut kotona tehdä.

–Lakiuudistus saattaisi johtaa eräänlaiseen kiljun renessanssiin. Kilju ei ehkä olisikaan vain keino vetää nopea viikonlopun känni, vaan ihmiset alkaisivat kehitellä oikeasti maultaan hyviä kiljuja, Ekholm visioi.

Porispere-kiljunkin veroistakin juomaa olisi Ekholmin arvion mukaan mahdollista valmistaa perinteisin kiljunvalmistusmetodein.

–Kunhan käyttäisi hyviä ja tuoreita hedelmiä, niin voisi päästä aika lähelle, oluentekijä naurahtaa.

Kimmo Lehto
Kimmo Sadesaari ja Erik Ekholm pistivät kiljua pulloihin ja pulloja laatikkoihin Beer Hunter's -panimossa.

Kimmo Sadesaari ja Erik Ekholm pistivät kiljua pulloihin ja pulloja laatikkoihin Beer Hunter's -panimossa.


Kommentit (3)

  • Panimoiden ystävä

    Kiljusta tulee hilpeä pöhnä mutta vatta menee myös rikki .

  • Nimetön

    Porilaiset on suomen onnellisin kansa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio