Porilaine

Porin söpöillä halailijakarhuilla somistetut uudet tienvarsikyltit herättävät ihastusta, mutta myös jupinaa

Joonas Salli
Porin söpöillä halailijakarhuilla somistetut uudet tienvarsikyltit herättävät ihastusta, mutta myös jupinaa

Karhu halaa sydäntä Mäntyluodontien varressa. Tosin lähtevän liikenteen kannalta kyltti ei suinkaan ole lähimmässä mahdollisessa kohdassa, vaan toisella puolella tietä.

Eeva Järvenpää

Porin karhu halailee sydämiä nyt pitkin kaupunkia.

Kyse on asuntomessujen uusista opastustauluista, jonka oikealle puolelle on laitettu asuntomessutietoutta, ja kyltin "nurjalle" puolelle Porin musta karhu, joka toivottaa kulkijan uudelleen tervetulleeksi karhukaupungin melskeeseen sanoen: " Men ny, mut tuu pia takas".

Pirtsakan sydämellinen toivotus ja suloinen karhu jalkauttavat porilaisuuden brändin teille ja turuille. Esimerkiksi rakkaassa naapurissa Raumalla on jo vuosia saatu myönteisiä kokemuksia ikonisiksi tervehdyksiksi muodostuneista tienvarsikylteistä "Ol niingon gotonas" -tervetulotoivotuksesta ja "Luanikast reissu" -lähtöheippauksesta.

Porissa ei kuitenkaan mikään uudistus säästy ihmettelyltä. Teillä liikkujien huomiota on jo nimittäin kiinnittänyt se, että kyltit on kaikki sijoitettu teiden varsille tuloliikenteen puolelle. Tervemenotoivotus on siis lähtijöiden silmiin vastakkaisen kaistan puolella. Osa kylttejä ihmetelleistä on ollut ilkikurisesti jopa sitä mieltä, että karhu on ehkä tarkoitettu englantilaisille autoilijoille.

Toinen erikoisuus on se, että karhu toivoo kaikkien palaavan takaisin muun muassa kakkostiellä jo Mikkolan kohdilla, kasitiellä noin 600 metriä ennen Raumantien motellia ja Ulasoorin teollisuusalueen nurkilla Mäntyluodontiellä. Hämmästelijöiden mielestä kyltit tuntuvat ehdottavan, että esimerkiksi Yyteriin menijät erkanevat emo-Porista jo niin kauaksi, että heitä täytyy muistuttaa palaamaan takaisin.

Miksi kyltit on aseteltu niin kuin ne ovat, Porin kaupungin viestintäyksikön päällikkö Salla Rajala?

–Asuntomessujen opastussuunnitelma on laadittu helmikuussa. Opastussuunnitelma on tehty yhdessä asuntomessutoimiston ja liikennesuunnittelun kanssa. Se on hyväksytetty elyllä, joka antaa viralliset luvat opasteiden sekä kylttien laittoon. Paikat ovat laillisia ja eivätkä kyltit vaaranna liikenneturvallisuutta. Kylttien ensisijainen tavoite on toimia opasteina asuntomessuille: sen vuoksi ne on aseteltu tien oikeaan reunaan. Kyltit on tavoitettavuuden vuoksi laitettu sisääntuloteiden varsiin ja paikkoihin, mistä niiden ohi ajetaan eniten autolla messuille tultaessa. Yleisesti tienvarsikylteissä on haluttu hyödyntää myös kyltin toinen puoli, sillä kyltissä eniten maksaa itse pystytys, ei kyltin kuva.

Onko Porista tarkoitus maalata kuvaa pienen pienenä kaupunkina, kun heti ydinkeskustan ulkopuolella tulee vastaan kehotus palata takaisin?

–Kylteillä ei ole tarkoitus vetää kaupungin rajoja. Porin brändin mukaiset kyltit on tehnyt kaupungin viestintä, ja kylttejä suunniteltaessa tiedettiin, että kyltit asennetaan sisääntuloteihin. Se tarkempaa paikkasuunnitelmaa ei ollut tuolloin käytössä. ”Men ny, mut tuu pia takas” -teksti sopii sekä niille, jotka tulevat muista kaupungeista tai kunnista Poriin, mutta myös porilaisille. Tekstissä ei ole nimittäin rajattu, mistä henkilö on tulossa tai mihin menossa, vaan pyydetään tulemaan pian takaisin. Myös se, mihin pyydetään palaamaan, ei ole sidonnainen kylttiin. Voidaanhan ajatella, että tällä halutaan vaikka ihmisten palaavan vielä uudelleen asuntomessualueelle.

Joonas Salli
Porin Asuntomessujen kyltin taakse sijoitettu karhu on herättänyt ihmetystä.

Porin Asuntomessujen kyltin taakse sijoitettu karhu on herättänyt ihmetystä.


Kommentit (25)

  • Nimetön

    Itseä kanssa ihmetytti kun kyltien sanoma Porista poistumisesta vaikkei Porista olla vielä lähelläkään poistumassa. Jos halutaan toivottaa takaisin Poriin tehdään se rajalla ennen noin 10000 asukkaan kyliäkin. Esim. 6000 asukkaan Noormarkku ei kylttien mukaan kuulu enää Poriin kun kyltti toivottaa takaisin Poriin monia kilometrejä ennen Noormarkkua. Yyteri myös tärkeämpänä. Annetaan käsitys ettei Yyteri kuuluisi Poriin. Ei hpiip näin jos halutaan matkailua edistää ja Yyteriä kartalle, jota ei edes suomalaiset tunnista Poriksi.

  • Mää

    Mää sanosin kyl TUL eikä TUU

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio