Porilaine

Porin kaupungin radiohiljaisuuteen on selvä syy: Fortumin tuhkapesulan taustalla on vuosien kampaviineröinti Yyterin kylpylähotellissa

Porin kaupungin radiohiljaisuuteen on selvä syy: Fortumin tuhkapesulan taustalla on vuosien kampaviineröinti Yyterin kylpylähotellissa
Altti PapinsaariPori

Kahvipöydissä on kummasteltu Porin kaupungin radiohiljaisuutta Fortumin tuhkapesulaan liittyen. Syy suppusuisuuteen on selvä. Tuhkastamo on rakennettu kaupunkikonsernin ja elinkeinoyhtiön pitkäjänteisen työn tuloksena.

Investointia edelsi vuosien kampaviineröinti Yyterin kylpylähotellissa, jossa viranhaltijat ja hankeihmiset hehkuttivat Poria iskulauseella: Tuhkasta timantteja. Seminaarit järjestettiin vuosina 2013 ja 2015.

Kaupungin tahtotilan ohella teollisuudelle luvattiin Meri-Porista tilaa ja mahdollisuuksia sekä riittävä etäisyys häiriintyviin kohteisiin. Teollisuus puolestaan lumosi päättäjät hypettämällä kiertotalouden tarjoavan jopa 1,5–2 miljardin vuotuisen kasvupotentiaalin. Todellisuudessa esimerkiksi tuhkapesula työllistää ainoastaan 5–8 henkilöä.

Ihmiset tekevät luonnollisesti vain työtään, joten kenen leipää syöt, sen tuhkaluukkua nuohoat. Silti kulmakarvat kohoavat, kun kalvosulkeisten viesti on kiteytetty muotoon: Ash to Cash. 

Jätteenpolttolaitosten jätetuhkaa pestään kahdessa vuorossa, 240 päivää vuodessa. Kotoperäisen ohella rutsataan myös virolaista, liettualaista ja ruotsalaista tuhkaa. Strategiatavoitteissa mainittuja kontaktimaita ovat myös Englanti ja Venäjä. Baltiassa Pori on jo pitkään osattu yhdistää teemaan, Dingon Levottoman tuhkimon Rahutu tuhkatriinu -käännösversion ansiosta.

Porin hajustetussa brändiryhmässä tuhka ei ole uhka vaan mahdollisuus. Verrokkina Italian Pompeji, jossa käy 2,5 miljoonaa tuhkaturistia vuodessa.

Ansionmenetyksistä huolestuneille meriporilaisille on löydetty useita kopioitavia tuotteita, kuten lievestuoreelaisen mystikon Esko Jalkasen Tuhkavesi, joka sopii sisäisesti sekä ihmiselle että eläimelle. Tuhkaavan käymälän tueksi kaupungilta löytyy jo valmiiksi vakiintunut Satapaska-tuotemerkki. Antiikin gladiaattoreiden salaisuus, tuhkasta valmistettu energiajuoma, kiinnostanee laajalti e-urheilupiirejä ja mopoautoilijoita.

Myös kaavoitusosastolla on herätty. Kaavamuutoksen yhteydessä Yyterin edustasaari saa nimekseen Tuhkamunakari.

Prosessin haittavaikutuksia tutkittiin 2D:nä Prosessing ModFlow -ohjelman MT3DMS-työkalulla. Vaikka syntyvä suolapitoinen vesi nostaa Yyterin ja Kallon uimarantojen sekä koirien uimarannan veden suolapitoisuutta, alueen muinaisjäännökset eivät ole vaarassa. Karhuluodon hylkyihin sekä alueen pronssikautisiin hauta- ja kiviröykkiöihin ei havaittu vaikutuksia.

Tutkijat keksivät myös monia yhtymäkohtia Porin, tuhkan ja suolan välille. Mainittakoon kuitenkin, ettei saliniteetti liity Eetunaukioon vaan meriveden suolaisuuden määrittelyyn. Suolaa, suolaa, enemmän suolaa -taikasanoja ei käyttänyt Luttinen, vaan fakiiri Kronblom.

Hankkeen vetäjien mukaan Kirrinsannan tuhkalassa tullaan näkemään kiertotalouden malliesimerkki. Moni muu on eri mieltä, ja täysin perustellusti, sillä tuhkasuolan vanha suomenkielinen nimitys on potaska.

Kirjoittaja on luova johtaja.


Kommentit (22)

  • Kiuru livertää

    Voisitko sinä Kiuru hieman valaista tätä Fortum asiaa,kun me muut sosiaalisen aatteen omaavat ihmiset,emme ymmärrä mistä on kysymys ja kun vaalitkin on tulossa.Kommentoi sinä Kiuru,kun Wahlmanni ei halua,tai muilta kiireiltään ei kerkeä.KIITOS ETUKÄTEEN.

  • Nimetön

    Kaikkien hankkeen puuhahenkilöiden nimet julki, tässä taidetaan touhuta tietoisesti ympäristörikosta ja henkilökohtaisesti päitä pölkylle, ei mennä kunnan tai yhtiön selän taa piiloon.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio