Porilaine

Porin ensimmäisiin kuulunut luksusauto hurmaa edelleen ohikulkijoita – ja tarjoaa yllättävän hyvät kyydit

Rosenlewien sukuun vuonna 1920 ostettu Rolls-Royce kurvaili pitkästä aikaa Porin kaduilla.

Kimmo Lehto
Porin ensimmäisiin kuulunut luksusauto hurmaa edelleen ohikulkijoita – ja tarjoaa yllättävän hyvät kyydit

Rosenlewin suku osti sata vuotta sitten peräti kolme Rolls-Roycea. Tämä oli maailman mittakaavassakin melkoista mahtailua.

Kimmo LehtoPori

Vuonna 1920 Porissa haukottiin henkeä, kun kaupunkiin saapui jota ennennäkemätöntä. Siinä missä tavalliset kaupunkilaiset kulkivat vielä hevoskyydillä, Erik ja Karin Rosenlew olivat ostaneet käyttöönsä automobiilin.

Eivätkä aivan mitä tahansa kotteroa, vaan Rolls-Royce Silver Ghostin.

Porilaiselle mahtisuvulle niitä saapui Englannista itse asiassa peräti kolme kappaletta. Rolls-Roycet olivat jo tuohon aikaan todellisia luksusautoja, joten autokauppa oli melkoinen varallisuuden osoitus.

Tilaus autoista tehtiin helsinkiläisen autoliikkeen kautta jo vuonna 1916, mutta ensimmäinen maailmansota viivytti autojen toimitusta vuosilla.

–Varsinaista rekisterikilpijärjestelmää ei vielä ollut, mutta yksi Rolls-Royce sai kilven Björneborg 1 ja toinen Björneborg 2. Kolmannen kilvestä minulla ei ole tietoa, sanoo Bernt Ehrnrooth, jonka äidin isoisä Erik Rosenlew oli.

Ehrnrooth osti Rolls-Roycen takaisin sukuun vuonna 2010, kun Svartvikin automuseo laittoi sen myyntiin. Hänen isoisänsä oli myynyt sen pois 1950-luvulla, minkä jälkeen auto oli ennen museota ollut vaatevalmistaja Reiman johtajan omistuksessa.

–Olimme juuri muuttaneet Svartvikin kartanon päärakennukseen, jonka naapurissa automuseo sijaitsi. Tajusin, että jos en nyt osta autoa, se varmasti myydään jonnekin tavoittamattomiin.

Hän piti auton hankintaa tärkeänä, sillä se on osa Rosenlewien historiaa. Samaisen Rolls-Roycen kyydissä on kuljetettu muun muassa Carl Gustaf Mannerheimia, kun hän aikanaan oli teollisuussuvun vieraana.

Kimmo Lehto
Bernt Ehrnrooth käytti tilaisuuden hyväkseen ja osti Rolls-Roycen takaisin sukuunsa.

Bernt Ehrnrooth käytti tilaisuuden hyväkseen ja osti Rolls-Roycen takaisin sukuunsa.

Toisaalta Rosenlewien Rolls-Royceilla on ollut vähemmänkin hohdokkaita vaiheita. Yhtä niistä esimerkiksi käytettiin purjelentokoneiden ilmaan vetämiseen Porin lentokentällä.

–Muut Rosenlewien tilaamista Rolls-Royceista ovat kadonneet vuosikymmenten saatossa. Yksi ilmeisesti romutettiin ja toinen katosi sotavuosien aikana. En ole yrityksistä huolimatta onnistunut paikallistamaan sitä, joten en usko sen olevan ainakaan Suomessa.

Kimmo Lehto
Silver Ghostin keulakuva on Rolls-Roycen kuuluisa tavaramerkki.

Silver Ghostin keulakuva on Rolls-Roycen kuuluisa tavaramerkki.

Satavuotiaalla autolla on kuulemma yllättävän mukava ajaa, kunhan saa nelosvaihteen silmään ja matkavauhdin päälle. Kuusisylinterinen, 6,5-litrainen moottori siivittää menopelin helposti 70-75 -kilometrin vauhtiin.

Parin tonnin painoisella Rolls-Roycella kurvaillessa tosin täytyy muistaa, että siinä on auton kokoon nähden melko tehottomat jarrut.

–Varovaista ajoa vaaditaan. Ja kun nätisti ajaa, niin bensiininkulutuskin pysyy sellaisessa 20 litrassa satasella.

Heinäkuun Suomi-Areenan aikaan Bernt Ehrnrooth piipahti autolla Porissakin. Rolls-Royce teki samalla paluun kotikaupunkiinsa monen vuosikymmenen tauon jälkeen.

Menopeli herätti arvatenkin runsaasti kiinnostusta.

–Tällä kun ajaa, niin esimerkiksi bensiiniasemalle ajaessa voi olla varma siitä, että joku tulee juttelemaan ja kyselemään autosta. Joskus autoilijat ovat tehneet U-käännöksiäkin, kun ovat huomanneet Rolls-Roycen pysähtyvän huoltoasemalle. Se on toki ihan mukavaa, Bernt Ehrnrooth hymyilee.

Kimmo Lehto
Rolls-Roycen voimanpesänä on 6,5-litrainen moottori.

Rolls-Roycen voimanpesänä on 6,5-litrainen moottori.


Kommentit (3)

  • Bernt Ehrnrooth

    Ahlströmin Lanciasta en ole kuullut mutta voin sitä alan harrastajilta tiedustella. Paljonhan autoja on romutettu Suomessa ja muualla. Ja sitten nuo sotavuodet aiheuttivat omat sotkut.
    Mukava kuulla että tämän Rosenlewin Rolls-Royce herättää muistoja. Aika ajoin törmäänkin henkilöihin jotka muistavat näitä autoja Porissa tai Hämeessä missä Erik ja Karin Rosenlewin kartano sijaitsi. Äitinikin ehti kerran olla minun kyydissä samalla autolla millä hän joskus sai kyydin kansakouluun noin vuonna 1935.

  • Karppa

    Mutta missähän se Ahlstömin Lancia on, sekin taisi olla samaa ikäkaartia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio