Porilaine

Porilaislähtöinen keittiömestari Mickael Viljanen paiskii nykyään yli 80-tuntisia työviikkoja Irlannissa – ja viihtyy hienosti

Seikkailunhalu vei porilaispojan maailmalle.

The Greenhouse
Porilaislähtöinen keittiömestari Mickael Viljanen paiskii nykyään yli 80-tuntisia työviikkoja Irlannissa – ja viihtyy hienosti

Dublinissa sijaitseva The Greenhouse on trendikäs ravintola. Keittiömestari Mickael Viljanen on sen osakas.

Marja-Kristiina VainelaPori

Ravintola-alan töissä on 80 prosenttia raakaa työtä, 10 prosenttia siivoamista ja 10 prosenttia glamouria.

Näin väittää kokemuksen syvällä rintaäänellä Mickael Viljanen, porilaislähtöinen keittiömestari. Hän on työskennellyt Irlannissa jo lähes 18 vuotta.

–Alun perin minun piti lähteä Irlantiin vain vuodeksi, mutta täällä sitä edelleen ollaan! Viljanen myhäilee puhelimessa.

Maailmalle Viljasta veti ensisijaisesti uuden kokemisen palo ja seikkailunhalu. Porissa ravintola-alan koulusta juuri valmistuneella nuorukaisella oli vapaus tehdä mitä mieli.

–Päädyin Irlantiin oikeastaan sattumalta, baaritiskillä törmätyn tutun ansiosta. Kun olin kuullut tästä mahdollisuudesta, olin jo viikon päästä matkalla kohti vihreää saarta.

Viljasen Irlantiin saapumisen aikoihin oli käynnissä suuri ravintolabuumin nousu. Töitä oli tarjolla hyvin.

2000-luvun puolivälissä Mickael Viljanen tuli Poriin töihin noin vuodeksi, mutta sitten hän palasi taas takaisin Irlantiin. Vihreä saari houkutti edelleen.

–Tähän mennessä olen ollut töissä lähes joka puolella Irlantia. Viimeiset kuusi vuotta olen ollut Dublinissa. Olen nykyään töissä The Greenhouse -nimisessä ravintolassa keittiömestarina.

The Greenhouse on pieni fine dining -ravintola, jossa on 40 asiakaspaikkaa. Henkilökuntaa on 17 henkeä. Ravintola on saanut muun muassa Michelin-tähden.

Mickael Viljanen on The Greenhousen osakas.

Ravintolan toimintaidean kulmakivenä on huippulaadukkaiden sesonkiruokien hyödyntäminen. Esimerkiksi nyt menossa on parsasesonki. Meren läheisyyden ansiosta ravintolassa on tarjolla paljon myös mereneläviä.

–Ravintolassamme tarjotaan sekä lounasta että illallista, joten työpäivät ovat todella pitkiä. Tulen yleensä aamulla kuudelta töihin ja pääsen kotiin usein vasta puolen yön jälkeen. Kaksi päivää viikosta on sentään vapaata, ja silloin matkustan usein vaikka Pariisiin ja muualle Eurooppaan, sillä lentoliput ovat täällä tosi halpoja ja lentoyhteydet hyvät.

Viljanen myöntää, että yli 80-tuntisiksi venyvät työviikot ovat rankkoja.

–Työaikalait ovat täällä vähän eri tasoa kun Suomessa. Suomessa kun pääsi yleensä kahdeksantuntisen työpäivän jälkeen kotiin, niin täällähän se työnteko vasta silloin alkaa!

Harva jaksaa tuollaista työtahtia vuosia, mutta Mickael Viljanen on toistaiseksi viihtynyt hyvin. Sen kummempia tulevaisuudensuunnitelmia hänellä ei ole.

–Vaikka tämä työ ottaa paljon, paljon se myös antaa. Olen lähiaikoina lähdössä muun muassa Milanoon ja Hongkongiin työasioissa. Tuskin missään muussa ammatissa olisin voinut matkustaa ja nähdä maailmaa yhtä paljon.

Suomeen Viljanen ehtii melko harvoin. Hänen isänsä ja äitinsä asuvat Porissa, mutta he käyvät tervehtimässä poikaansa Irlannissa aina silloin tällöin.

Suosittelisiko kokenut ja paljon maailmaa nähnyt keittiömestari ammattiaan nuorille, ehkä vasta koulutuspaikkaansa miettiville untuvikoille?

–On tämä sen verran rankka työ, ettei tämä ihan kaikille sovi. Mutta jos ei pelkää hommien paiskimista ja on kenties myös vapaa ja seikkailunhaluinen, kannattaa kokeilla!

–Kuten sanottu, glamour on tästä työstä usein kaukana. Minä kuitenkin nautin keittiöalasta edelleen ja aion jatkaa niin kauan kuin hyvältä tuntuu.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio