Porilaine

Porilaisen jätskibaarin omistaja: "Vaikka tarjolla olisi 200 eri makua, joku haluaa aina vaniljaa"

Katja Männistö haluaa itse salmiakki- tai lakujäätelöä. Tätä hänen saksalainen miehensä ei voi ymmärtää.

Joonas Salli
Porilaisen jätskibaarin omistaja: "Vaikka tarjolla olisi 200 eri makua, joku haluaa aina vaniljaa"

Vaikka tarjolla on paljon erikoisuuksia, aina pitää tehdä myös perusmakuja, tietää jäätelöbaarin omistaja Katja Männistö.

Marja-Kristiina VainelaPori

Miten tulit perustaneeksi oman jäätelöbaarin Poriin?

–Olen kotoisin Nakkilasta, mutta lähdin jo nuorena maailmalle opiskelemaan ja töihin. Minulle tuli kuitenkin niin kova ikävä perhettä ja mummua, että palasin kotimaahan ja löysin sitten Suomesta saksalaisen mieheni Martinin. Asuimme pari vuotta yhdessä Saksassa, mutta minä en oikein kotiutunut koskaan. Muutimme takaisin Suomeen 2008 ja saimme molemmat töitä Olkiluodosta.

–Päättelimme, että töitä ei riitä Olkiluodossa ikuisuuksiin, joten aloimme kehitellä omaa yritysideaa. Meillä on Martinin kanssa molemmilla kaupallinen koulutus. Mieltämme alkoi kiehtoa ajatus omasta kahvilasta ja itse tehdystä jäätelöstä, sillä sellaista ei täältä saanut. Lisäksi jäätelötötteröt ovat Suomessa tosi kalliita! Saksassa tötterön sai tuolloin eurolla, Suomessa sellaisesta joutui pulittamaan jopa 3,5 euroa.

–Vaikka meillä ei siis kummallakaan ollut mitään tietoa jäätelön teosta, aloimme opetella alaa. Hankin ensiksi Gigantista pienen ja halvan jäätelökoneen. Matkustelimme myös Italiassa ja Saksassa pienissä jäätelötehtaissa päästäksemme perehtymään jäätelönteon saloihin. Liikeidea jalostui ja Jätskibaari Vohvelin perustimme 2011.

Oletko keksinyt syytä suomalaisten jäätelönhimoon?

–Enpä ole. Tämä himo oli kyllä tiedossamme yritysideaamme kehitellessämme. Suomalaiset syövät jäätelöä noin 13 litraa vuodessa per pää, italialaisetkin vain noin 7 litraa.

–Meidän valikoimissamme on noin 200 eri jäätelöä, mutta aina pitää olla tarjolla myös perusmakuja, eli vaniljaa, mansikkaa ja suklaata. Osa asiakkaista on varovaisia, he haluavat vain tuttuja sortteja.

–Kehittelemme mielellämme uusia makuja. Suunnitelmissa on esimerkiksi valkosipulijäätelön valmistaminen, se saattaisi toimia hienosti kausimakuna.

Oletteko koskaan epäonnistuneet jäätelömaun kehittämisessä?

–Kiwi-jäätelöstä ei ole toistaiseksi tullut hyvän makuista, vaikka kuinka olemme yrittäneet. Kiwissä on joku entsyymi, joka reagoi niin, että jäätelöstä tulee karvasta. Jäätelö voisi onnistua, jos kiwin yhdistäisi vihreään karviaismarjaan, mutta kyseisiä marjoja on taas kovin vaikea saada!

–Toinen epäonnistunut maku oli hamppuvoijäätelö. Sitä ei kyllä syönyt ilokseen. Reseptiä muokkaamalla tosin sillekin voisi vielä antaa uuden mahdollisuuden.

–Epäonnistumiseksi uralla voi mainita myös alkuvuosien virheelliset laitehankinnat. Olemme yrityksen ja erehdyksen kautta oppineet alasta ja siinä tarvittavasta laitteistosta niin paljon, että nykyään myymme laitteita muillekin yrittäjille. Neuvomme muutenkin erittäin mielellämme alalle tulevia aloittelijoita. Omaa liiketoimintaa olemme kehittäneet niin, että perustimme viime vuoden puolella Karhulinnan Jäätelö -nimisen yrityksen, joka keskittyy myymään valmistamiamme jäätelöitä muille yrityksille jälleenmyyntiin.

Mikä on oma lempijäätelömakusi?

–Syön mielelläni salmiakki- tai lakujäätelöä. Niitä pitää olla asiakkaillekin aina tarjolla. Martin ei saksalaisena tätä voi ymmärtää! Kesti pitkään, ennen kuin hän antoi periksi ja alkoi valmistaa näitä sortteja isompia satseja. Sitä ennen ne loppuivat ison kysynnän vuoksi usein kesken.

Teette yrittäjinä pitkää päivää erityisesti kesäisin. Miten järjestätte esimerkiksi lastenhoidon?

–Meillä on 3- ja 5-vuotiaat lapset, ja arjessa pärjäämisemme apuna ovat erityisesti au pairit. Meillä on työskennellyt heitä monta, toinen toistaan ihanampia! Eräs Dirk-niminen, pohjoissaksalainen au pair löysi meillä asuessaan suomalaisen tyttöystävän. Tämä nuorukainen on palannut Suomeen sittemmin opiskelemaan.

5. heinäkuuta ilmestyneessä Porilaine-lehdessä oli tästä Katja Männistön haastattelusta tipahtanut pois jutun alaotsikko. Siinä olisi ollut muun muassa hänen nimensä.


Kommentit (1)

  • Asiakas vuodesta 2011

    Mahtavat tuotteet ja mukavia ihmisiä. Yksinkertaisesti suomen parhaat jäätelöt vohveleineen. Omat suosikit mm. greippi, veriappelsiini, maapähkinävoi… Oho, tuleekin pitkä lista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio