Porilaine

Pori sai joulun edellä uuden sommelierin – "tavoitteeni on viedä kaupungin viinikulttuuria eteenpäin"

Kimmo Lehto
Pori sai joulun edellä uuden sommelierin – "tavoitteeni on viedä kaupungin viinikulttuuria eteenpäin"

Café Elban Sara Tuomi valmistui joulun edellä viinimestariksi eli sommelieriksi Turussa.

Kimmo LehtoPori

Pori sai joulun edellä uuden sommelierin eli viinimestarin, kun Sara Tuomi pokkasi itselleen arvostetun tutkintotodistuksen Turun ammatti-instituutissa. Viinitutkinto on meillä päin harvinainen ilmestys, ja Tuomi on itse asiassa tällä hetkellä ainoa koulutuksen suorittanut sommelier Porin ravintoloissa.

–Jotkut ovat kysyneet, että muutanko nyt muualle töihin, kun sain tämän tutkinnon. Eihän siinä olisi mitään järkeä. Minulla on nimenomaan tavoitteena viedä viinikulttuuria eteenpäin täällä Porissa. Siksi ostin aikanaan Café Elban liiketoiminnankin, Tuomi toteaa.

Pitkään Turussa ja Tampereella asunut Tuomi palasi Poriin vuonna 2015 ja päätyi samana kesänä töihin viinibaarinakin tunnettuun Elbaan. Jo seuraavana syksynä hän osti paikan, silloisten omistajien ehdotuksesta.

Reilun parin vuoden aikana yrittäjä on tullut tunnetuksi varsinkin viini-illoistaan, joissa hän opastaa pieniä ryhmiä viininmaistelun saloihin. Uutena aluevaltauksena hänellä on paikallisen hyvinvointialan yrityksen kanssa yhteistyössä järjestettävä Jooga & viini -ilta, jossa maistelusessioon valmistaudutaan joogaamalla.

–Jooga on hyvä tapa rauhoittua ennen viini-iltaa, sillä se auttaa keskittymään olennaiseen. Usein ihmisiltä jää syödessäkin huomaamatta makuja ihan vain sen takia, että he keskittyvät ruoan sijaan kaikkeen muuhun, kuten puhelimen selaamiseen.

–Siksi moni pitää viinin makujen analysoimista ja makuparien etsimistä ennalta vaikeana, vaikka se ei sitä välttämättä ole. Haju- ja makuaisti tottuvat kyllä nopeasti analysoimaan viinejä.

Ylimääräistä jännitystä viininmaisteluun tuo monille myös epävarmuus oikeista termeistä. Tuore viinimestari kuitenkin rohkaisee käyttämään sanoja, jotka ensimmäisenä tulevat mieleen.

–Niiden avulla pystymme sitten yhdessä löytämään ne viralliset termit. Eräs asiakkaani kertoi, että viini tuo hänelle mieleen nuoruuden ratsastusharrastuksen ja puhtaan satulan. Yhdessä tulimme siihen lopputulokseen, että viinistä löytyi selkeästi nahkaisuutta.

Viinimestarilla itsellään on ollut luonteva suhde viineihin jo lapsuudenkodista lähtien. Hänen perheessään viiniä on tavattu pitää ruokajuomana myös arkena.

–Jos vaikkapa jonain tiistai-iltana sattui olemaan oikein hyvää ruokaa, saatoimme hyvinkin juoda lasillisen viiniä ruokajuomana.

Vertaishaastaminen on asia, jota Sara Tuomi on Porissa asuessaan kaivannut. Kanssamaistelijat saavat olla hänen kanssaan eri mieltä viinin mausta ja vivahteista.

Sommelierin koulutuksessa haastajia piisasi onneksi yllin kyllin, sillä koulutukseen pääsi vain sellaisia ravintola-alan ammattilaisia, joilla oli jo entuudestaan vahva viinituntemus. Pääsykokeisiin pääsi vain 40 hakijaa ja heistä koulutukseen muodostui lopulta 12 henkilön ryhmä.

–Tämä on ainoa sommelierin koulutus Suomessa, joten siihen osallistui väkeä koko Suomesta. Esimerkiksi Helsingistä mukana oli kokeneita viinintuntijoita sellaisista ravintoloista kuin Muru ja Savoy. Mukana oli siis todella paljon viiniasiantuntemusta.

Puolentoista vuoden mittaisen koulutuksen parhaimpaan antiin kuului Tuomen mukaan myös matkoja ulkomaille.

–Keväällä olimme Italiassa kymmenen päivää kiertämässä viinitiloja ja lokakuussa Itävallassa ja Sveitsissä sadonkorjuumatkalla 12 päivää.

Mitä kuplivaa uudenvuoden juhliin?

Moni pohtii tälläkin hetkellä, mitä kuohuviiniä kannattaisi ostaa uudenvuoden kutsuja varten. Viinimestari Sara Tuomi muistuttaa, että kalliiseen samppanjaan ei ainakaan statuksen nostatuksen takia kannata heittää yltiöpäin euroja.

–Usein ajatellaan, että samppanja on paras ja tyylikkäin vaihtoehto, mutta minusta tärkeintä on, että kaikki nauttivat juomasta. Samppanjan maku voi olla siihen tottumattomalle hiukan liikaa, ja sitten ollaankin ikävässä tilanteessa, kun vieraat joutuvat esittämään, että onpas hyvää. Kun on ollut niin kallistakin.

Tuomi suositteleekin valitsemaan juhlajuoman vieraiden mukaan. Esimerkiksi prosecco on pinnalla juuri nyt, sillä se sopii monen makuun.

–Proseccon luokitus on tavallisesti kuiva, mutta tankkikypsytys tuo siihen hedelmäisyyttä, joka miellyttää myös makeampien viinien ystäviä.

Toisena kuohuviinisuosituksena Tuomi mainitsee samppanjan tapaan perinteisellä menetelmällä valmistetut ranskalaiset Crémantit, joissa on samppanjan kaltaista paahteisuutta.


Kommentit (5)

  • Leidi

    Tämä on todella hieno juttu, että meillä Porissa on suosittu ja tyylikäs viinibaari. Loistavaa Sara ja ONNEA! Suosittelen kaikille Café Elbaa.

  • BjörneTown

    Onnittelut Saralle!!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös