Porilaine

Pölykapselimies kerää aarteet tienpientareilta ja vie ne koristeeksi seinälle

Raimo Laakson 300 kappaleen kokoelmasta riittää apuja pölykapselinsa hukanneille.

Hanna Laasanen
Pölykapselimies kerää aarteet tienpientareilta ja vie ne koristeeksi seinälle

Tällaista liiterinseinää ei ihan joka pojalla olekaan! Raimo Laaksolla on niin paljon pölykapseleita, että seinätila on jo loppunut kesken.

Marja-Kristiina VainelaPori

Taidetta ja koristuksia voi olla monenlaisia. Noormarkussa asuvan, 82-vuotiaan Raimo Laakson pihapiirissä sijaitsevien kahden rakennuksen seinät on päällystetty autojen pölykapseleilla. Seinätila on loppunut jo aikoja sitten, joten liiterin perällä pölykapseleita on vielä lisää pinossa.

Ei Laakso silti ulkorakennusten seiniä korista pelkästään esteettisistä syistä. Pölykapselien on hyvä olla helposti nähtävillä, jos joku sattuu kaipailemaan juuri tietynlaista kapselia autoonsa. Laakso jakaa kokoelmastaan mielellään ihan ilmaiseksi.

–Tämä keräily on minun henkilökohtainen Pidä Suomi siistinä -kampanjani, Laakso myhäilee.

–Nämä kaikki pölykapselit on poimittu teiden varsilta. Olen keräillyt näitä vuodesta 2005–2006, ja kun tämä harrastukseni on tullut tuttavien tietoon, myös he ovat toimittaneet löytämiään pölykapseleita minulle. Nyt niitä on kertynyt jo noin 300.

Eniten löytökapseleita karttuu Raimo Laakson kokoelmiin keväisin ja syksyisin siihen aikaan, kun ihmiset vaihtavat autoihinsa kesä- tai talvirenkaat alle. Jos pölykapseli on kiinnitetty huonosti, se tipahtaa helposti.

Hanna Laasanen
Kokoelmiin kuuluu myös kuorma-auton pölykapseli.

Kokoelmiin kuuluu myös kuorma-auton pölykapseli.

Halkoliiterin ja autotallin seinällä roikkuu monenmoisia kiiltäviä ympyröitä. Näkyvillä on eri automerkkien pölykapseleita, ja onpa joukossa myös yksi kuorma-auton kapseli. Yhdessä pölykapselissa on kiinni pieni pala poronsarvea: se on muisto Lapin-reissulta.

–Pölykapseleita kerätään niin, että minä ajan autoa ja emäntä (avopuoliso Marjatta Kuusisto) tutkii auton ikkunasta tienvieriä. Kun huomaamme jotain kiinnostavaa, minä jarrutan ja emäntä käy noukkimassa aarteen turvaan.

Pölykapselien kerääminen on siis pariskunnan yhteinen harrastus.

–Sen emäntä on kuitenkin sanonut, että tähän asuintalon seinään niitä ei kiinnitetä yhden yhtä!

Raimo Laakso tunnustaa, että välillä on vaikea matkustaa linja-autolla: jos bussin ikkunasta sattuu bongaamaan tienpientareella lojuvan pölykapselin, ei vain millään kehtaa tai voi pysäyttää autoa ja käydä hakemassa löytöä parempaan talteen.

Hanna Laasanen
Poronsarvi on muisto Lapin-reissusta ja sieltä löydetystä pölykapselista.

Poronsarvi on muisto Lapin-reissusta ja sieltä löydetystä pölykapselista.

Raimo Laakso on keräilijä luonnoltaan. Työuransa muun muassa Holmlundin leipomossa ja Rauma-Repolassa tehnyt mies keräilee myös Arabian astioita sekä vanhoja kolikoita, kameroita ja radioita.

Ehkä vaikuttavin hänen kokoelmistaan on ollut kuparisten viisipennisten kokoelma. Niitä kertyi loppujen lopuksi niin paljon, että kun kaikki pennit tungettiin muoviletkun sisälle, letkua oli yhteensä 430 metriä! Painoa letkulla oli yhteensä yli 900 kiloa.

Kolikkokokoelma oli niin raskas, että sitä oli vaikea säilyttää kotona.

–Vein lopuksi kolikot Stenalle, ja sain sieltä ihan hyvät rahat, sillä olihan kolikoissa kuparia. Sitä ennen viisipenniskokoelmani oli kiinnostanut laajasti myös lehdistöä. Siitä tuli yhteydenottoja Helsinkiä myöten ja pääsin Guinnessin ennätyskirjaan.

Tavarakokoelmiaan Raimo Laakso silmäilee hieman haikeana. Vaikka Laviantien varrella sijaitseva koti on varsinkin kesällä ihana paikka, omakotiasuminen alkaa kahdeksankymppiselle pariskunnalle käydä jo hieman hankalaksi. Pohdinnassa on muutto lähemmäs palveluita.

–Lapset ja lapsenlapset eivät ole kiinnostuneet kokoelmieni säilyttämisestä, saati keräilyharrastukseni jatkamisesta. Kyllä näistä täytyy hankkiutua pikkuhiljaa eroon, Laakso huokaisee hiljaa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Voisko Raimolta käydä kyselemässä irronnutta kapselia. Meinaan, kun merkkiliikkeet eivät aina myy yksittäistä kapselia ja hinnat ovat maltaita…
    Kapselisarjasta voi joutua maksamaan satoja ekuja mallista riippuen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio