Marja-Kristiina VainelaPori

Myytävänä olisi mitättömään hintaan noin 200 neliömetriä keskellä Poria arvorakennuksessa. Se on suojeltu ulkoapäin, mutta ei sisältäpäin rakennuksen siinä osassa, joka nyt on myynnissä.

Tätä tilaa, jossa on jo vuosia toiminut Porin Kauppahallin bingo, on Porin Ilmailukerho kaupitellut jo pitkään – turhaan.

Tilaa on käynyt katsomassa jokusia kiinnostuneita, mutta kauppoja ei ole tullut, vaikka sisälle saisi rakennettua esimerkiksi ravintolan.

Ilmailukerhon tavoitteena on päästä tilasta nopeasti eroon, ja siksi se tarjoaa omia osakkeitaan hallin osakeyhtiöstä kaupaksi ainoastaan yhden euron hinnalla.

Ilmailukerhoa edustavat Juha Kuuri ja Ari Pullinen kyllä tietävät, miksi uutta ostajaa bingohallin tilalle ei ole helpolla ilmaantunut: potentiaalisia ostajia pelottavat tilan korkeat yhtiövastikkeet. Ne nielevät noin 4 000 euroa kuussa.

–Kauppahalli remontoitiin viisi, kuusi vuotta sitten, ja tuosta yhtiövastikkeesta noin 1 500 euroa on korjausvelkaa, Juha Kuuri erittelee.

Koska tila on remontoitu hiljattain, sen mahdollisen ostajan ei tarvitsisi pelätä, että yllättäen päälle posahtaa tieto esimerkiksi pian alkavasta putkiremontista.

Porin Ilmailukerho osti osakkeensa hallitalosta 1989. Ne maksoivat tuolloin 2,2 miljoonaa markkaa.

–Ostamassamme tilassa sijaitseva bingo oli todella tuottoisa 1980–90-luvuilla. Bingon pelaaminen alkoi vähetä 2000-luvulla, ja viimeiset 4–5 vuotta bingo on tuottanut silkkaa tappiota, Juha Kuuri kertoo.

–Eipä olisi kukaan silloin kaupanteon aikaan 1980-luvulla uskonut, että tällainen tila keskustan arvorakennuksessa voi joskus olla tappiollinen!

Bingotuotoilla ilmailukerho sai aikoinaan ostettua koneita ja rakennutti halleja. Rahaa saatiin myös sijoitettua sen verran jemmaan, että niillä tuotoilla on nyt saatu maksettua yhtiövastikkeita ja bingohenkilökunnan palkkoja.

Kauppahallin bingossa työskentelee osa-aikaisesti kaksi henkeä. Bingo on auki nykyään vain yhtenä päivänä viikossa.

–Bingon tuotolla pystymme peittämään hieman kustannuksia, mutta emme läheskään kaikkea, Juha Kuuri kertoo.

Hän muistaa tarkalleen ajankohdan, jolloin perinteinen bingotoiminta koki jonkinlaisen kuoliniskun: se oli silloin, kun Veikkaus vei bingon nettiin.

–Sen jälkeen perinteinen bingo on jäänyt häviölle, sillä me emme saa jakaa voitoiksi silkkaa rahaa. Voittoinamme on lahjakortteja ja tavarapalkintoja, emmekä pärjää niillä Veikkaukselle.

Kuuri tietää, että jos bingon tiloille löytyy ostaja, eikä tämän ajatuksena ole jatkaa sen pyörittämistä, se merkitsee perinteisen bingon loppua Porissa. Niin on kuitenkin maailma muuttunut.

On ilmailukerholla myös suunnitelma B, jos bingon tila ei ala käydä kaupaksi:

–Voisimme lahjoittaa tilat kaupungille. Monissa muissa kaupungeissa kauppahallit ovatkin kaupungin omaisuutta, mutta Porissa ei näin vielä ole.


Kommentit (21)

  • VainTänäänTarjouksessa

    Itse rupeasin vuokraamaan tilaa viikko hinnalla eri yrityksille – jotka haluavat esitellä tavaroitaan Porissa ja porilaisille !

  • nikkeli markka

    Huhu kertooo että mestariputken raunioille syntynyt uusi yritys ”sujuvat” olisi laatoittamamassa hallia delfiinien altaaksi. Edellinen hanke satamakapteenin rakennus Mäntyluodossa olisi toiminut delfiinien vastaanottokeskusksena hanke olisi huhujen mukaan tuonut rahaa Poriin 1.5 milj. Sujuvat Oy:n johto on tietojen mukaan nyt Espanjassa etsimässä Leeviä ja Eeverttiä takaisin Suomeen. Mutta mitäs me köyhät ja rumat noiden ”kauniiden ja rikkaiden hankkeista kuin kuulustelupöytäkirjoista”.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio