Porilaine

Ongelma Porin seudulla: Kaupoista saa entistä vähemmän avustusruokaa, mutta ruokajonot vain kasvavat

Kimmo Penttinen/Arkisto
Ongelma Porin seudulla: Kaupoista saa entistä vähemmän avustusruokaa, mutta ruokajonot vain kasvavat

Ruokakasseilla on entistä suurempi kysyntä. Tarjonta vain on vähentynyt.

Marja-Kristiina VainelaPori

Monen elintarvikeliikkeen lopettaminen ja ison ruokaketjun päätös myydä myymälöissään joitain ruokatuotteita 60 prosentin alennuksella iltayhdeksän jälkeen on vähentänyt hyväntekeväisyysjärjestöjen jakaman ruoka-avun määrää Porin seudulla.

Elämän eliksiiri -yhdistyksen toiminnanjohtaja Riitta Ahonen kertoo, että heille jaettavaksi päätyvän ruoan määrä on laskenut selvästi viime aikoina.

–Siwat muuttuivat K-marketeiksi, ja siinä yhteydessä moni kauppa lopetettiin. Eräs neljän myymälän kauppias lakkasi tyystin antamasta meille ylijäämäruokaa, ja myös S-ryhmän ilta-alennukset vaikuttavat siihen, että elintarvikkeita jää lahjoitettavaksi entistä vähemmän, Ahonen luettelee.

–Ruoka on onneksi sentään vielä riittänyt, mutta miten käy jatkossa?

Erityisesti maitotuotteiden, kuten maidon ja jugurtin määrä on vähentynyt Ahosen mukaan selvästi.

Elämän eliksiiri jakaa ruokaa Porissa kahtena päivänä viikossa, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Ruokaa menee myös Noormarkkuun, Merikarvialle ja Kullaalle, jossa omat jakelijatahot huolehtivat ruoan perillemenosta. Vielä ei kuitenkaan ole pohdittu jakelun vähentämistä.

Vaikka ruokaa on paikoin jaossa entistä vähemmän, ilmaiseksi jaettavan ruoan tarve on kasvanut entisestään. Elämän leipä sinulle -järjestö on aloittanut opiskelijoille tarkoitetut ruokajaot lauantaisin. Vaikka asiasta ei ole vielä kovin paljon ehditty tiedottaa, jaoissa on käynyt jo kolmisenkymmentä opiskelijaa.

–Jaoissa käyneet opiskelijat ovat olleet todella iloisia ja kiitollisia tästä mahdollisuudesta, kertoo elintarvikejakelun vastaava Anne Hiltunen.

–Eräskin opiskelija riemastui, kun sai tuoremehua. Hän ei kertomansa mukaan ollut juonut sitä aikoihin.

Ruoka-avun kasvanut tarve näkyy Hiltusen mukaan myös siinä, että jakoon tulleiden jonot ovat selvästi kasvaneet. Vaikka yhdistys jakaa ruokaa ilmaiseksi nykyään kaikille halukkaille kahtena päivänä viikossa, jonotusajat venyvät kahteen ja puoleen tuntiin. Aiemmin selvittiin puolentoista tunnin jonotuksella.

–Ainoastaan niinä päivinä on hiljaisempaa, kun eläkkeenmaksu osuu samalle päivälle kuin ruoanjako. Muina viikkoina on valtavat jonot.

Jonoissa käy Hiltusen mukaan monenlaisia ihmisiä. Uudehko ryhmä on maahanmuuttajat, mutta heitä ei ole näkynyt vielä kovin paljon. Heidän lisäkseen ruokaa jonottaa eläkeläisiä, alkoholisteja, työttömiä ja lapsiperheitä.

Elämän leipä käy hakemassa myymättä jäänyttä ruokaa paristakymmenestä eri kaupasta. Näiltä kaupoilta on riittänyt jakoon ruokaa entiseen tapaan.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Kai kauppojen ensisijainen tavoite on saada tuotteet itse myytyä, vaikka vähän edullisemmalla hinnalla. Ja kyllä kaupoissa käy paljon asiakkaita, jotka mielellään ostavat sen vähän edullisemman päiväystuotteen.

  • F

    Joku jossain mättää jos ja kun nämä jonot on toisille arkipäivää…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio