Oppi se porilainen jazzistakin tykkäämään, vaikka ei siitä mitään ymmärräkään

Oppi se porilainen jazzistakin tykkäämään, vaikka ei siitä mitään ymmärräkään
Lauri TurtolaPori

Ikuisuuksia on keskusteltu porilaisesta kateudesta ja katkeruudesta. Vaikka Mu Porini o kui ihana vaa, niin kyllähän viimeistään mielipidekirjoituksia lukiessa siltä tuntuu, ettei täällä kaikki ihan niin ihanaa olekaan. Vanhat k:t lienevät voimissaan.

Pitkin kesää suurimmat keskustelunaiheet ovat olleet Kallon kahvila ja Yyterin laituri. Puolesta ja vastaan on perusteltu ja kirjoiteltu. Suurimpia argumentteja tuntuvat silti olevan kuuluisa mustatuntuu, muutosvastarinta ja omalehmä.

Yyterin laiturin luontoarvothan on nimenomaan luvattu selvittää ja laituria ei tule, jos luonto kärsii. Silti omaan itseensä kääriytynyt anorakkikansa tietää jo varmasti laiturin vaikutukset matkailuun. Mistähän kristallipallosta ne on katsottu, haluaisin lainata. Eikö olisi parempi, että ne veneet tulevat siihen laituriin, eikä pitkin rantaa uimareiden sekaan?

Vai pitäisikö Yyterin lietteiltä poistaa pitkokset ja lintutorni, kun ne eivät sovi maisemaan. Antaa väen kulkea mieluummin vapaana rantaniityillä...

Projektina valtaisampi matkakeskus on sen sijaan jo unohtunut. Huikeesta kukaan ei sentään ole ilmeisesti mieltään pahoittanut, vielä. 

Vaan osaamme me porilaiset olla itsestämme ylpeitäkin. Suomi-Areena on päässyt vuosien varrella yllättävän vähällä arvostelulla, vaikka kaupunki on käytännössä jumissa koko viikon. Mielensäpahoittajille olisi sarkaa.

Porisperessäkin viihtyvät kaikki, vaikka vaikea sitä Napalm Deathia on kuunnella. No, oppi se porilainen jazzistakin tykkäämään, vaikka ei siitä mitään ymmärräkään. Ehkä Harri ymmärtää pitää Speren porilaisena ja tie sydämiin pysyy auki.

Onko meiltä kadonnut iso kuva ja aika kullannut muistot? 90-luvun alussa matkailuvaltteina olivat konkursseja tehtaileva kylpylähotelli ja Pori Jazz. Ei ollut Loistoa, Huikeeta, Bikini Baria, Pelle Hermannia, Porispereä, Jytää. Ei tehty matkakeskuksia. Yyterissä ei ollut lomaosakkeita, eikä rannalta saanut ostaa mitään.

Porin sisämarkkina ei riitä pitämään palveluja yllä. Me tarvitsemme matkailua, ja se on Suomessa nousussa. On aika hyväksyä se, että turisti voi levittää vilttinsä Kirjurissa just siihen mihin sä olisit halunnut. Tai sitten kielletään kaikki ja kieritään omassa surkeudessamme ja odotellaan, josko joku tilaisi vielä pari öljynporauslauttaa ja Punapaula vielä avaisi uudelleen.

Ensi vuonna on muuten asuntomessut. Ollaanko positiivisia, otetaan kaupunkiin tuleva raha vastaan, vai aletaanko surkuttelemaan oikein kunnolla jo nyt? Ettei vaan mene paha mieli hukkaan.


Kommentit (9)

  • Nimetön

    Muutokset ja hyvät asiat ovat tervetulleita mutta älyttömät ideat jotka on jo todettu mahdottomaksi löytyy kyllä järkevää vastustusta. Edellisen Yyterin laiturin luonto hajoitti ja Kallon kahvila paisuu älyttömyyksiin,bisneksen varjolla. Jotain arvokasta pitää säilyttää ennallaan,niin se vain on Turtola.

  • Tiina Susanna

    Kateuteen vetoaminen on melko helppohintaista, sillä tuskin se edes on kateutta.

    Kyse on muutosvastarinnasta. Siitä että ei haluta sopeutua uusiin juttuihin, ja eniten harmittaa se ettei itse tajunnut tehdä hiukeeta tai yyteriin laituria tai lahomaan kirjakaupasta kulmakunnan tyylikkäintä illaviettopaikkaa.
    Monelle mielikuvituksekkainta on varata kirpparilta pöytä …

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio