Porilaine

Nuoremmillekin mallia: 90 vuotta täyttävä Lempi Lindqvist treenaa salilla kolmasti viikossa

Saliharjoitusten jälkeen vireä rouva lähtee pelaamaan canasta-korttipeliä.

Heikki Westergård
Nuoremmillekin mallia: 90 vuotta täyttävä Lempi Lindqvist treenaa salilla kolmasti viikossa

Kuntosalilla käymisen lisäksi Lempi Lindqvist harrastaa vesijuoksua ja korttipelejä. Kesällä aika kuluu siirtolapuutarhatonttia hoitaessa.

Marja-Kristiina VainelaPori

Trikoot jalkaan ja liikkeelle. Porilainen Lempi Lindqvist valmistautuu pitkään päivään, sillä kuntosalikäynnin jälkeen hän suuntaa vielä moneksi tunniksi pelaamaan korttipeliä.

Parin viikon päästä 90 vuotta täyttävää Lindqvistiä luulisi huomattavasti ikäänsä nuoremmaksi. Hän kertoo nuorekkuutensa salaisuudeksi liikkeellä pysymisen; sen, ettei hän ole jäänyt makaamaan sohvan pohjalle, vaikka selkään välillä sattuu.

Vaivojensa voivottelun sijasta Lempi Lindqvist käy kolme kertaa viikossa kuntosalilla. Siellä hän viettää joka kerta puolisentoista tuntia ja ehtii tuona aikana treenata monia eri lihasryhmiä.

– OIen valikoinut kuntosalilta mieleiseni laitteet, joissa jokaisessa teen 30–40 toistoa. Ensiksi kyllä lämmittelen kävelemällä juoksumatolla, jonka hihna pyörii viiden kilometrin tuntinopeudella. Siinä matolla kulkiessani huomaan kyllä tahtini viime vuosina hieman hidastuneen, mutta muuten jaksan harjoitella oikein hyvin.

Porihallilla treenaava Lindqvist kehuu kuntosalimaailman henkeä. Siellä harjoittelee monen ikäistä ja kokoista ihmistä, ja kaikki mahtuvat hyvin sekaan.

– Itselleni ei ollut mitenkään korkea kynnys lähteä salille, mutta jollekin voi olla. Kannustan lähtemään rohkeasti mukaan!

– Saliharjoittelu on minulla tärkeää terveyteni kannalta, sillä selkäni nivelvälit ovat madaltuneet ja se aiheuttaa kipuja. Treenaamisen ansiosta kivut pysyvät poissa! Huomaan sen selvästi kesäisin, jolloin olen pitänyt parin kuukauden mittaisen loman salilta: selkä kipeytyy tuolloin huomattavasti enemmän kuin tavallisesti. Ensi kesänä olenkin päättänyt pitää vain kuukauden mittaisen loman salilta.

Lindqvist pitää kesätaukoa siksi, että hän keskittyy tuolloin avomiehensä Eino Pajusen kanssa siirtolapuutarhapalstansa hoitoon Porin Tupalassa.

Myös Pajunen on liikkuvaa sorttia: hiljattain 90 vuotta täyttänyt mies pyöräilee pitkiä matkoja kesät talvet.

Ruumiillisen harjoituksen lisäksi Lempi Lindqvist haluaa tarjota treeniä myös aivoilleen. Hän käy kahdesti viikossa pelaamassa korttia ison seurueen kanssa.

– Pelaamme samba canastaa, jossa on vielä enemmän haasteita kuin tavallisessa canastassa, hän kertoo.

Pelipäivät venyvät yleensä nelituntisiksi. Välillä keitetään kahvit ja syödään jotain kevyttä.

– Olen saanut pelikavereista todella hyviä ystäviä, Lindqvist kertoo iloisena.

Lempi Lindqvist on sitä sukupolvea, joka ei ole päässyt elämässään kovin helpolla. Karjalan Kurkijoelta oleva Lindqvist joutui lähtemään evakkoon 16-vuotiaana. Nuori tyttö vei tuolloin perheen karjan yksin Pohjanmaalle, ja sai tästä hyvästä veteraanistatuksen.

Lindqvist avioitui ja perheeseen syntyi kolme lasta. Perhe muutti miehen työn perässä Poriin ja Lindqvist teki töitä kukkakaupassa. Hän innostui myös sotilaskotisisartoiminnasta.

– Se on ollut todella mukava harrastus. Valitettavasti olen joutunut vähentämään sitä, sillä selkäni ei oikein kestä pitkää paikallaan seisomista, jota kahvilassa työskentely ja munkkien paistaminen vaativat. Olen silti nykyään kunniajäsen ja käyn edelleen kokouksissa.

Lempi Lindqvist vaikuttaa hyvin tyytyväiseltä elämäänsä ja suhtautuu tulevaisuuteen luottavaisesti.

– Aviomieheni kuoli 23 vuotta sitten, mutta nyt olen asunut 9 vuotta yhdessä Einon kanssa. Lapseni ovat iloisia, että minulla on kotona seuraa.

– Eino on siitäkin hyvä mies, ettei hän ole koskaan kieltänyt minua lähtemästä minnekään, paljon liikkuva rouva kertoo hyvillään.


Kommentit (5)

 • Nimetön

  Ennen vanhaan ei ollut vaihtoehtoja. Onneksi nykyään on – naisellakin.

 • Tärkeintä elämässä on puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeätä.

  Hienoa!
  Lempi olet todella upea esimerkki siitä ettei sohvan pohjalle jumahtaminen kannata!
  Puutarhanhoito on todettu myös muistia virkistäväksi, ajattele että kesätauon aikana hoidat muistiasi ja saat raitista ilmaa.
  Älä jätä sitä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio