Porilaine

Murtomies tunkeutui vanhan aseman saunaan ja teki tulet

Vanha sauna lämmitetään yleensä vain jazzvieraille. Takavuosina siellä viihtyi Sininauhan väki.

Heikki Westergård
Murtomies tunkeutui vanhan aseman saunaan ja teki tulet

Pieni punainen tönö sijaitsee hieman katseilta piilossa Vapaudenkadun varrella.

Marja-Kristiina VainelaPori

Pieni, punainen mökki Porin Vapaudenkadun ja Asemantauksen kulmassa herättää kummastusta. Mikä tuo tönö on ja käyttääkö sitä joku?

Tönö jää Porin entinen rautatieaseman ja asemapäällikön talon väliin. Liittyykö pieni mökki jotenkin niihin?

–Kyseessä on vanhan aseman sauna, joka on ilmeisesti tuotu paikalle vasta sen jälkeen, kun asemasta tehtiin asuinrakennus 1940-luvun puolivälissä, kertoo rakennustutkija Liisa Nummelin Satakunnan museosta.

Nykyään sauna on Porin kaupungin omistuksessa. Sekä sauna että asemapäällikön talo, jonka pihapiiriin sauna kuuluu, ovat jo pitkään olleet A-Killan käytössä. Saunaa kiltalaiset lämmittävät harvakseltaan, vaikka se on toimintakuntoinen.

Heikki Westergård
Murtomies oli mennyt sisään ikkunasta. Muistoksi tästä jäljelle oli jäänyt lasinsiruja. Mitään varastettavaa saunassa ei ole.

Murtomies oli mennyt sisään ikkunasta. Muistoksi tästä jäljelle oli jäänyt lasinsiruja. Mitään varastettavaa saunassa ei ole.

A-Killassa puheenjohtajana häärivä Heikki Kankaanpää lupautuu esittelemään saunaa. Haastattelupäivän aamuna onkin kuulunut dramaattisia uutisia: joku on ilmeisesti toissayönä murtautunut saunaan ja lämmittänyt sen.

–Mitään varastettavaa saunassa ei ole, mutta ilmeisesti viluinen kulkija on halunnut vain helpotusta oloonsa, Kankaanpää päättelee.

Saunan lattialla lojuu vielä lasinsiruja. Murtautuja on tullut sisään ikkunasta ja jättänyt talon lukot rauhaan. Kankaanpää katselee sotkua rauhallisesti. Vastaavaa oli tapahtunut myös pari kuukautta aiemmin.

Murtojälkien siivoamisella ei ole kova kiire, sillä seuraavan kerran saunaa käytetään ilmeisesti vasta ensi kesänä. A-Kilta vuokraa jazzien aikaan pihastaan majoituspaikkoja telttailijoille ja asuntovaunulla liikkuville, ja jazzvieraat haluavat myös saunoa.

–Moni edellisvuosina käynyt asiakas kyselee heti tullessaan, että pääseekö sitten pesuvatisaunaan taas!

Kankaanpää haaveilee, että jazzvieraille hommattaisiin joskus saunan edustalle myös kylpypalju.

–Tai onko niiden aika jo ohitse?

Heikki Westergård
Saunassa on komeat lauteet ja löylytkin on kuulemma hyvät.

Saunassa on komeat lauteet ja löylytkin on kuulemma hyvät.

A-Killassa on vain päivätoimintaa, eivätkä kävijät kaipaa saunomista. Toisin oli Heikki Kankaanpään tietojen mukaan silloin, kun entinen asemarakennus oli vielä Sininauhan käytössä. Pientä saunaa lämmitettiin ahkerasti.

–Sininauhalaisilla oli sauna täällä kahdesti viikossa. Saunojia oli paljon senkin takia, että Sininauhan puolella ei saanut juoda olutta, mutta täällä saunalla sai. Sitä paitsi Sininauhan märkäpää oli kätevästi lähellä saunaa: tästä oli lyhyt matka nukkumaan.

Sauna ja vanha asema olivat Sininauhan käytössä 2000-luvun alkuun asti.

Saunan lämmittäminen ei ole pitkällinen tai vaikea työ. Vesi saadaan pitkällä letkulla A-Killan talosta ja kiuas lämpiää tunnissa. Löylyt ovat kuulemma hyvät!

A-Kilta on hieman myös korjannut saunaa. Pesuhuoneen seiniin laitettiin toissasyksynä hieman uutta paneelia, kun vanha alkoi olla niin kulahtanut. Museoväki toivoo saunaan myös järeämpää remonttia, sillä saunan katto kaipaa vuonna 2011 tehdyn inventoinnin mukaan uusimista. Sellaisen tekeminen olisi kuitenkin omistajan eli kaupungin vastuulla.

Näin talvisaikaan pieni sauna jatkaa kuitenkin elää omaa vaatimatonta olemassaoloaan kaikessa hiljaisuudessa. Sähkötkin on katkaistu.

Mutta ensi kesänä jazzeilla taas saunotaan!


Kommentit (2)

  • Aito Porilainen

    Siitä saisi yleisen saunan Poriin muutamien kymmenien vuosien tauon jälkeen. Monille riittää yhteisöllinen sauna eivätkä kaikki halua plutata uimahallien altaissa.

  • Woude

    Komea vanha hirsisauna,säilytettävä ja kunnostettava ilman muuta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio