Porilaine

Motocross-poika Harri Lehtosesta sukeutui seikkailupuiston visionääri

Harri Lehtonen on ajanut nuorena kilpaa motocrossia Euroopassa ja häärii nykyään monen porilaisen liikunta-alan yrityksen taustavaikuttajana.

Hanna Laasanen
Motocross-poika Harri Lehtosesta sukeutui seikkailupuiston visionääri

Harri Lehtonen paistattelee päivää Yyterissä. Siellä kuluu iso osa hänen kesästään uuden seikkailupuiston tehtävissä.

Marja-Kristiina VainelaPori

Sinulla on ollut kova vauhti päällä nuoresta pitäen. Mistä kaikki alkoi?

–Vanhempani ovat kertoneet, että halusin jo pienenä ajaa moottoripyörää. Rupesinkin yhdeksänvuotiaana ajamaan motocrossia.

–Kehityin lajissa niin, että olin SM-tasolla neljän, viiden parhaimman joukossa. Ajoin paljon Euroopassa. Erityisesti Belgia on lajin ykkösmaa. Kyllähän siinä oppi paljon, kun lähti nuorena maailmalle!

Ajatko motocrossia edelleen?

–En, sillä loukkasin polveni niin pahasti kilparadalla 24-vuotiaana, että se ura jäi sitten siihen. Polvi meni niin monesta kohtaa rikki, että kilpauraa ei voinut ajatellakaan jatkavansa.

–On minulla myös nykyään moottoripyörä, mutta ajelen sillä vain kesäisin sellaisina päivinä, että tarkenee olla paitasillaan. Telotun polvenikin kanssa pärjään arjessa, mutta jos lähden esimerkiksi laskettelemaan pitkäksi aikaa, on polvi illalla täynnä vettä.

Sattuiko kilpaurasi aikana mitään kommelluksia?

–Kerran olimme Etelä-Ranskassa kisaamassa, kun sattui kauhea sää. Vettä tuli taivaantäydeltä ja vaatteet sekä muut varusteet olivat kilpailun jälkeen karmeassa kunnossa. Lähdimme etsimään pesulaa, ja sellainen löytyikin. Vaikka paikka oli täynnä väkeä, löysimme kuin ihmeen kaupalla yhden vapaan koneen. Iskimme vaatteet sisälle ja lähdimme itse pariksi tunniksi kaupungille.

–Kun palasimme takaisin, pesulasta nousi kauhea sauhu. Pelästyimme, että koko paikka on tulessa. Sitten havaitsimme, että sauhu nouseekin siitä koneesta, jossa minun varusteeni pyörivät. Osoittautui, että kone olikin kuivuri, ja kilpavarusteeni olivat kutistuneet minikokoisiksi! Ei siinä auttanut muu kuin soitella kolikkopuhelimella Suomeen ja pyytää, että kotiväki lähettäisi uudet varusteet postitse tilalle.

Olet kuulemma hankkinut rahaa motocrossiin myös erikoisella tempulla?

–Kyllä, 1986 järjestin Porissa tempauksen, jossa hyppäsin moottoripyörällä 14 auton yli. Tein samalla lajin Suomen ennätyksen. Temppu kannatti rahallisesti, sillä vaikka yleisö pääsikin paikalle ilmaiseksi, sain kerättyä sponsorituloja.

Mitä olet tehnyt kilpailu-urasi jälkeen?

–Motocross-vuosieni aikaisten suhteitten kautta päädyin myymään salibandyvarusteita Ruotsiin. Siellä salibandy oli huomattavasti kehittyneemmällä taholla verrattuna Suomeen. Poriin palattuani perustin Simo Taimin kanssa Sport Cotton -nimisen salibandykeskuksen.

–Olen nykyään myös taustavaikuttajana ja osa-omistajana monessa porilaisessa kuntosalissa, kuten Porihallissa, Lady Linessa ja WiseGym Palatsissa.

–Uusin asia, jossa olen mukana, on Seikkailupuisto Huikee Yyterissä. Pyöritän sitä yhdessä poikieni Ekun ja Tinon ja veljeni Jarkon kanssa. Ekku on toimitusjohtaja, minä vaikutan enemmän ideointipuolella.

Miten Huikee on otettu vastaan?

–Olen näin porilaisena ollut oikein yllättynyt siitä, että palaute on ollut pääasiassa positiivista. Asiakkaita on käynyt jo ihan mukavasti: nyt keväällä täällä on ollut paljon luokkaretkeläisiä.

–Mutta ei tämä ole ollut pelkästään nuorten paikka – vaikka myönnän, että niin Huikeeta perustettaessa luulin. Täällä on käynyt myös esimerkiksi aikuisista naisista koostuneita seurueita, ja iloisesta naurusta päätellen he ovat viihtyneet.

Mitä mieltä olet Yyterin kehittämishankkeista?

–Olen innoissani kylpylähotellin uusien omistajien suunnitelmista. Esimerkiksi venelaiturihanke on erittäin kannatettava: se toisi matkailijoita Yyteriin kauempaakin.

–Yyteriä on kehitettävä ekologisesti ja ympäristöä kunnioittaen. Siihen me tähtäämme Huikeessakin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio