MC Licia rakastaa ysäriräppiä

Timantit on ikuisii. Ehkä, mutta Felicia Prehn käyttää rahansa mieluummin Pokemoniin ja levyihin kuin naisten parhaisiin ystäviin.

Veera Korhonen
MC Licia rakastaa ysäriräppiä

Asenteella tylsyyttä vastaan! Felicia Prehnin levyhyllystä löytyy monenlaista esimerkkiä ysäristä, jotka eivät ole Spice Girlsiä tai Backstreet Boyseja. Prehn kuuntelee musiikkinsa mieluusti LP-levyiltä.

Eeva JärvenpääPori

Pinkit hiukset putkahtavat oviaukkoon. Felicia Prehn käskee peremmälle ja siirtelee tyttärensä Annikin leluja pois tieltä.

Mikään ei kieli vihaisesta, aurinkolaseilla höystetystä asennemacho-kulttuurista. Ei timantteja, ei nopeita autoja, ei hehkeitä miesmalleja palmunlehviä löyhyttelemässä.

Silti Prehn on juuri sitä, miltä ei näytä.

Räppäri.

Prehn veti ensimmäisen rap-keikkansa ikinä niinkin vaatimattomissa puitteissa kuin kesän Provinssirockissa. The Killers oli juuri lopettanut esityksensä, kun Prehn vuorostaan kapusi lauteille. Kaikki Killersin keikalta valuneet ihmiset kuulivat siis hänen vetonsa.

Alun perin Provinssiin oli kutsuttu esiintymään Prehnin ystävä, tiskijukka Toni Kurkimäki eli DJ Tony. Kurkimäki kuitenkin vakuuttui Prehnin lahjoista kuultuaan naisen kerran räppäävän, että halusi Prehnin mukaansa ikään kuin yllätysnumeroksi.

–Olen viihdyttäjä luonteeltani, ei minua pelottanut olla esillä. Eniten minua jännitti se, että mitä jos unohdan sanat ja mitä ihmettä teen käsilläni, sillä olen ihan onneton tanssija. Sitten DJ vielä käski minun pitää hypeä yllä ja innostaa yleisöä. Olin vähän jännittynyt ennen keikkaa, että mitenkäs se yleisön innostuttaminen hoidetaan, kertoo Prehn englanniksi ja nauraa sydämellisesti päälle.

Prehn räppäsi vain yhden kappaleen. Hänen paraatihetkensä oli Ol' Dirty Bastard -yhtyeen kappale Got your money. Kappale oli coverveto taustanauhan kanssa dj:n avustamana, mutta Prehniä se ei haitannut. Hän tunsi olonsa turvalliseksi, kun rytmi ja sanat olivat tuttuja. Prehn kertoo osanneensa kappaleen sanat ulkoa vuosia, sillä hänellä oli jo lapsena tapana räpätä radiosta kuulemiaan kappaleita samalla, kun hän suoritti arkisia askareita. Lisäksi Prehn on kirjoittanut runoja ja lauluja omaksi ilokseen pienestä pitäen.

–Toiset puhuvat itsekseen, toiset taas laulavat itsekseen, kun kukaan ei ole kuulemassa. Minä räppään itsekseni. Rap on nopeatahtista ja sanat pitää tulla nopeassa tahdissa selkäytimestä. Siksi on hyvä, että olen vuosien saatossa oppinut monien kappaleiden sanat ulkoa, hän kertoo.

Jo vanha viisaus sanoo, että siitä on suurimmat puheet, mistä isoin puute. Got your money -kappaleessa puutetta tuntuu olevan hyvin monesta asiasta, mutta lähinnä naisista ja rahasta ja keikkuvista takamuksista. 160-senttinen nainen tuntuukin ehkä hieman hassulta valinnalta kappaleen äänitorveksi. Prehn sanoo ymmärtävänsä hämmästystä ja tunnistavansa rap-musiikin stereotypiat. Merkittävämpää hänelle oli kuitenkin kappaleen tekoaika.

Prehn on nimittäin juuria ja ytimiä myöten ihastunut 1990-musiikkiin ja hänen rap-vetonsakin kuuluu ysärikulttuuriin. Prehn on syntynyt 1990-luvulla, joten hänelle rakkaita asioita ovat musiikin lisäksi Nintendo, videopelit, vhs-kasetit ja Pokemon.

–Usein ihmiset ajattelevat, että ysäri tarkoittaa vain Spice Girlsejä ja Scooteria ynnä muita Eurodance-hittejä. Mutta se ei ole koko totuus. Ysäriin kuuluu niin monenlaista. Olen löytänyt henkisen kotini Suomen ysäriporukoista. Siinä missä nuoruuteni Yhdysvalloissa kuuluin punkrock-porukoihin, joissa autoimme toinen toisiamme ja elimme läpi toistemme murheita ja olimme parhaita ystäviä, sitä samaa yhteenkuuluvaisuuden tunnetta olen löytänyt Suomesta ysärikulttuurista. Me kaikki olemme ystäviä keskenämme, Prehn kertoo.

Prehn jatkaa ysäriräpin tiellä esiintymällä seuraavaksi Summer Dance -festivaaleilla Peräseinäjoella 11. elokuuta. Vaikka keikkaa pukkaa, Prehn haluaa suhtautua omaan rap-artistiuraansa maltillisesti. Hän ei usko olevansa maailman seuraava Eminem, mutta ei hän panisi myöskään pahakseen, jos niin kävisi. Hänen suurin rap-unelmansa olisi vielä joskus räpätä jokin kappale suomen kielellä.

–Jos tänne tulisi ihmisiä tarjoamaan tukullista rahaa siitä, että jatkan räppäämistä, niin en sanoisi sille ei. Mutta niin kauan kuin sellaista ei ole näköpiirissä, en aio irtisanoutua päivätöistäni, hän sanoo nauraen.

Prehnin mielestä olisi vain hyvä, jos räppärin imago hieman ravistelisi hänen julkisuuskuvaansa.

–Ihmisillä on sellainen mielikuva minusta, että olen porilainen näkövammainen äiti-ihminen, joka bloggaa halvasta ruoasta. Olen tietysti kaikkea tätä, mutta nämä asiat ovat vain yksi puoli minusta. Oikeasti rakastan esimerkiksi musiikkia, videopelejä ja jääkiekkoa. Montako artikkelia minusta on kirjoitettu näistä näkökulmista? Ei yhtäkään, hän lataa.

Yhdeksänkymmentäluvun harrastaminen ei Prehnin mielestä ole noloa, vaan hyvää mieltä tarjoava harrastus siinä kuin muutkin. Hänelle ysäri edustaa paluuta lapsuuden huolettomiin aikoihin, jolloin ei tarvinnut murehtia mistään. Ainoastaan pitää hauskaa.

–Mielestäni elämän pitää olla hauska ja iloinen asia. Haluan välittää samaa asennetta myös omalle lapselleni. Emme riitele lapsen edessä emmekä puhu mieheni kanssa mistään isoista tai raskaista asioista tyttäremme kuullen. Hauskanpito on minulle tärkeä arvo. En halua, että tyttäreni kasvaa aikuiseksi, ja hänellä on ollut vain tylsää. Tai että hän on tylsä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio