Porilaine

Lukija taltioi videolle, kun valtava lintuparvi valtasi Porin torin: "Naakkakakarat siellä testaavat siipiään"

Markku Heino
Lukija taltioi videolle, kun valtava lintuparvi valtasi Porin torin: "Naakkakakarat siellä testaavat siipiään"

Isot lintuparvet täyttävät välillä Porin iltataivaan.

Marja-Kristiina VainelaPori

Isot lintuparvet ovat taas ruvenneet järjestämään iltaisin Porin keskustassa melkoisia lentonäytöksiä. Porilaine-lehden lukijan Muhammet Keskinin videolle päätynyt parvi näyttää valtavalta, ja tunnelmat ovat hetkellisesti kuin Hitchcockin elokuvasta.

Linnut ovat naakkoja ja mustavariksia. Onko niiden kanta kasvanut, lintuharrastaja Ari Rantamäki?

–Enpä voi näkemättä arvioida sitä kaupungin keskustassa liikkuvan parven kokoa, mutta sanoisin, ettei naakkojen ja mustavaristen määrä ole Porissa kasvanut. Satojen lintujen parvia liikkuu muuallakin kuin keskustassa. Tähän aikaan vuodesta liikkeellä on erityisesti lintuemojen ja niiden isoiksi kasvaneiden poikasten parvia.

Rantamäki tietää, että tässä vaiheessa kesää naakkojen poikaset ovat jo niin isoja, että emot eivät enää ruoki niitä. Sen sijaan äidit vievät lapsiaan paikoille, joista ruokaa yleensä löytyy.

–Vielä eivät maanviljelijät tee kyntöhommia, mutta kun niiden aika tulee, pelloille saapuu lintuja ruokailemaan. Myös esimerkiksi hevostallien lähistöllä liikuskelee lintuja lantapalleroita kääntelemässä. Lintuemot opettavat poikasilleen myös vaaranpaikat, eli että esimerkiksi pellolla voi joutua petolinnun saaliiksi ja tienvarsilta uhkana ovat taas autot.

Naakat ja mustavarikset lähtevät päiväksi kotipesältään muualle "töihin" eli ruoanhakuun. Illalla ne taas palaavat pesilleen yötä odottamaan.

Mutta mitä se ankara parvessa lentely ja ilmassa kaahailu sitten meinaa? Ei siellä ainakaan ruokaa näytetä etsivän.

–Kyseessä saattaa olla petolintujen pakoilu. Kun lintuparvi pysyy tiiviinä ja vilkkaasti liikkuvana pallona, petolinnun on hankala plokata siellä itselleen sopivaa uhria, Ari Rantamäki selittää.

–Iso osa petolintujen pakoilusta saattaa olla turhia hälytyksiä. Kokeneemmat, aikuiset linnut kyllä tietävät sen, mutta ne antavat kakaroiden testata siipiään. Siinäpähän ne oppivat selviytymisen kannalta tärkeitä lentotaitoja.

Varislinnut ovat välkkyjä ja leikkisiä lintuja. Parvessa lentelyyn saatetaan yltyä joskus ihan muuten vain, huvittelumielessä.

Alla Muhammet Keskinin video torin valtavasta lintuparvesta.

 


Lue myös nämä


Kommentit (6)

 • Nimetön

  Kyllä joku raja lintujen suojelullakin pitää olla.Linnut on vallannut Länsipuiston ,siellä yövytään.Sateella pakko laittaa ikkuna kiinni kun tulee ulosteen haju sisälle ja mitä tauteta vielä levittävätkään .

 • Miguel

  Minä ainakin menen 1. Elokuuta ampumaan jokaisen naakan, joka vain hyvältä hollilta lentää. Voi viherpiipertäjät kuunnella pauketta kelan jonoon mennessään.

  PROFFA
  Nämä erittäin harvinaislaatuiset linnut Naakat ovat EU:n erikoissuojeluksessa ? Kyllä se EU tietää mikä meille on hyväksi , vai tietääkö ?

  5.7.2018 | 23:57″

  Mitäs sitten? Antaa naakkojen lennellä. Vai pelkäätkö lintuja?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio