Porilaine

Karhukorttelin suojeltu funkkisrakennus onkin päätymässä purettavaksi: "Korjauskelvoton."

Kari Mankonen
Karhukorttelin suojeltu funkkisrakennus onkin päätymässä purettavaksi: "Korjauskelvoton."

Uusi panimo seisoo vielä paikallaan kerrostalotyömaan vieressä.

Marja-Kristiina VainelaPori

Porin Karhukorttelin alueella oleva, 1938 valmistunut Uusi panimo -niminen rakennus halutaan purkaa. Alueella rakentava MVR-Yhtymä suunnittelee tekevänsä tilalle uuden, samannäköisen rakennuksen, jonka kahteen alimpaan kerrokseen tulisi liiketiloja ja niiden päälle asuntoja.

MVR-Yhtymän toimitusjohtaja Rami Viitasaari kertoo, että tutkimusten mukaan rakennus on korjauskelvoton. Siksi keskustelut uuden, samantapaisen rakennuksen tekemisestä on aloitettu.

– En osaa kertoa aikataulua, koska prosessi on niin alussa.

Koska kohde on suojeltu asemakaavassa, asiasta pitää neuvotella ely-keskuksen, Satakunnan museon ja rakennusvalvontaviranomaisten kanssa.

– Kun vastaavanlainen rakennus on suunniteltu, purkamisesta tehdään poikkeamahakemus. Sitten se lähtee viranomaisprosessiin ja se kestänee kuukausia.

Satakunnan museon rakennustutkija Liisa Nummelin ei ole panimorakennuksen purkamissuunnitelmista mielissään.

– Kun aluetta alettiin kaavoittaa 2011, panimorakennus oli vielä hyvässä kunnossa. Sitä se ei valitettavasti ole enää. Rakennus kärsi, kun sen ympäristöä sekä siihen tehtyjä lisärakenteita purettiin ja sisältä raahattiin pois isoja tavaroita. Kaiken tämän jälkeen ilkivallan tekijät ovat iskeneet panimoon, kosteus on päässyt sisään ja pulut tehneet tuhojaan.

Panimo on tyylisuunnaltaan funkkista, ja se alkaa olla ainoita jäljellä olevista Porin Oluttehtaan alkuperäisistä rakennuksista. Rakennusoikeutta ei panimolla ole yhtään sen nykyistä kokoa enempää.

Uusi panimo

Arkkitehti J. Tähtisen suunnitteleman funkistyylinen panimorakennus.

Olutpanimon lisäksi rakennuksessa oli muun muassa laboratorio, varastohuoneita sekä työväen ruokailu- ja suihkutiloja.

Karhukorttelista on suojeltuna tämän rakennuksen lisäksi vanhastaan Hotelli Otava ja Hallituskadun varren vanha sähkölaitos.


Kommentit (24)

  • Nimetön

    Asuntomessualueella tehtiin suojellusta tiilimörskästä luksuskoti, kyllä se vaan niin menee, että raha puhuu. Vai korjauskelvoton.

  • Kristiina

    Kun kerran talo on suojeltu, niin mielestäni sitä olisi pitänyt suojella myös sen ympäristössä tapahtuvan muutosprosessin aikana. Kenen vastuulle rakennus jäi kaavamuutosten jälkeen?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio