Porilaine

Kahvila Mintunlehden murtojälkiä siivottiin monta viikkoa – "Tämä tuntuu kuin uudelta kahvilalta"

Annika Kangasmaa
Kahvila Mintunlehden murtojälkiä siivottiin monta viikkoa – "Tämä tuntuu kuin uudelta kahvilalta"

Mintunlehden omistaja Eija Heinolan voi vihdoin vaikean alun jälkeen odottaa kesää innolla.

Annika KangasmaaPori

Lavian kahvilamyymälä Mintunlehteen murtauduttiin toukokuun puolessa välissä. Normaalin päivärytmin takaisin saamisessa kesti lähes kuukausi.

Tiistaina 16. toukokuuta Eija Heinolaa odotti yrityksensä pihassa lohduton näky. Reilut kaksi vuotta toiminnassa olleen leivontatarvikkeiden verkkokauppa ja kahvilamyymälä Mintunlehden tilojen ikkuna oli rikottu ja lasinsirpaleita oli joka puolella. Tilojen sisäosat oli käännetty ylösalaisin ja yrityksen omaisuutta oli anastettu.

–Se oli pysäyttävä ja järkyttävä näky. Olin silloin itse aamuvuorossa työntekijän sijaan, joten saavuin paikalle ensimmäisenä. Siinä on mielessään jo suunnitellut päivän työt tietyllä tavalla. Ajatellut, että töihin päästyä nämä asiat hoidan tässä järjestyksessä. Sitten se ajantaju vaan jotenkin hetkeksi pysähtyy, kun mikään ei olekaan niin kuin illalla olit ne jättänyt, Eija Heinola kuvailee ensimmäisiä tuntemuksiaan kohtalokkaana aamuna.

–En ole ennen joutunut murtovarkauden kohteeksi, hän jatkaa.

Eija Heinola
Mintunlehteen murtauduttiin ikkunan kautta.

Mintunlehteen murtauduttiin ikkunan kautta.

Totaalinen yllätys murto ei kuitenkaan ollut. Kiinteistön valvontakameroihin oli jo viime vuoden syksynä tallentunut hämärää toimintaa, kun kiinteistön liepeillä oli käyty yöaikaan kokeilemassa ovia ja kurkkimassa sisään.

–Silloin lisäsimme omia videokameroita ja mietimme muutenkin tarkemmin turvallisuusasioita. Minulla on tässä oman kahvila- ja leivontakauppatoimintani lisäksi Veikkaus ja Matkahuolto. Yrittäjänä tietysti kiinnostuu sitten siitä, että kuka vastaa mistäkin, jos tällainen tapaus sattuu kohdalle. Harmillisen usein se on itse yrittäjä, joka joutuu vakuutuksista huolimatta loppupeleissä avaamaan kukkaronsa nyörit.

Hyvien valvontakameroiden takia varas olikin saatu taltioitua hyvin ja monesta eri kuvakulmasta.

–Oli epätodellista katsoa murtoa nauhalta. Tavaroiden joukossa oli myös rahallisesti arvottomia, mutta minulle henkilökohtaisesti arvokkaita asioita, kuten pojaltani avajaispäivänä saatu piirros. Olin säilyttänyt sitä kassassa yli kaksi vuotta ja nyt näin näytöltäni, kun se kannettiin murtosaaliin mukana rikotusta ikkunasta ulos, Heinola suree.

Hyvien todisteiden avulla poliisi pääsi lopulta helposti varkaan jäljille. Tekijä on myöhemmin yhdistetty myös samana yönä tapahtuneeseen Kankaanpään Shellin murtoon.

–Sen verran tiedän tässä vaiheessa, että meille murtautunut on saatu kiinni. Tämä juttu on siis osa arkea vielä sen aikaa, että sille saadaan kokonaisuudessaan joku päätös. Nyt keskityn itse täysillä saamaan keväästä ja alkukesästä menetettyä aikaa kiinni, Heinola summaa.

Kahvilan yritystoiminnan kannalta murtautujan ajoitus oli erityisen huono. Kesä oli juuri alkamassa ja mökkeilijöistä pikkuhiljaa täyttyvä kylä oli heräämässä sen mukana eloon.

–En olisi ikimaailmassa vapaaehtoisesti vaihtanut kassajärjestelmää tässä vaiheessa vuotta. Nyt se oli kuitenkin edessä, sillä voro vei kassamme. Kaikki piti opetella alusta juuri, kun asiakkaita olisi taas ollut enemmän, Heinola harmittelee.

Kokonaisuudessaan kahvilan avaamiseen meni noin kaksi viikkoa. Uuteen tottuminen on meneillään vieläkin.

–Odotimme ensin uusia koneita ja sen aikana kirjaimellisesti ja henkisesti siivosimme tapauksen jälkiä pois. Avasimme kahvilan asiakkaille 26. toukokuuta ja silloin minusta tuntui kuin avaisin taas uutta kahvilaa. Vielä on paljon opittavaa uusista laitteista.

Lavialaisilta paikallinen yrittäjä on saanut sympatiaa ja tukea.

–Muistan elävästi, kun siinä sirpaleiden keskellä seisoessani eräs kyläläinen tuli kysymään, miten hän voisi auttaa. Tässä omassa kylässä on vahva henki, Eija Heinola kiittelee.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio