Porilaine

Joonatan aikoo pitää Linnassa hauskaa, eikä anna liikuntarajoitteidensa haitata

Joonatan Pälkäs edustaa porilaisnuoria presidentinlinnassa itsenäisyyspäivänä. Hänen arkeensa kuuluu opiskelua ja jalkapallojoukkueiden joukkueenjohtajana toimimista.

Heikki Westergård
Joonatan aikoo pitää Linnassa hauskaa, eikä anna liikuntarajoitteidensa haitata

Linnassa oli hyvä tilaisuus verkottua, tuumaa Joonatan Pälkäs.

Marja-Kristiina VainelaPori

Sait kuulemma kutsun Linnan juhliin. Oliko se yllätys?

–Se oli ihan täydellinen yllätys! Katselin kutsua pitkään ja mietin, että onkohan kyseessä joku vitsi. Sain kutsun ilmeisesti siksi, että Linnaan kutsutaan tänä itsenäisyyspäivänä joka maakunnasta kaksi nuorta paikallisten toimijoiden esityksen pohjalta.

–Nyt onkin sitten touhu päällä lähestyvien juhlien takia. Olen lähdössä äidin kanssa etsimään sopivaa pukua, ja hotellihuonekin pitäisi varata Helsingistä. Yritin huonetta hotelli Presidentistä, se kun olisi sopinut hyvinkin nimensäkin puolesta. Lisäksi Presidentissä on hyviä invahuoneita. Ne vaan valitettavasti olivat jo varattuja kaikki.

–Odotan Linnan juhlia kovasti. Yritän nauttia siellä tunnelmasta ja ottaa selfieitä ihailemieni henkilöiden kanssa. Erityisesti odotan urheilutähtien tapaamista. Jännitän myös sisääntuloa ja presidenttiparin kättelyä! Etiketissä sanotaan, että siinä pitäisi sanoa vain oma nimensä, mutta olisihan sitä kohteliasta sanoa jotain muutakin. Kättelyn jälkeen voi sitten rentoutua.

–Mukaani linnaan tulee avustajani Jukka Vehmas. Jukka saa sitten bongailla kiinnostavia henkilöitä ja tuoda näitä juttusille kanssani, kun minun on vaikea liikkua tungoksessa.

Kuljet tuollaisen telineen kanssa. Mikä se oikein on?

–Tämä on dallari. Tarvitsen tätä cp-vammani takia. Vamma rajoittaa liikkumistani, ja tarvitsen jonkin verran avustajan apua esimerkiksi liikuntaharrastuksissani.

–Asun palveluasunnossa Porin jokirannassa, muutin sinne jo 18-vuotiaana. Nyt olen 23-vuotias. Olen tyytyväinen asuntooni, siellä on kivat tilat ja hyvä elellä.

–Cp-vamma rajoittaa jonkin verran sitä, missä ammatissa voin toimia. Nyt opiskelen sosionomiksi. Unelmani olisi toimia nuorten tai vammaisten parissa, mutta tiedän jo kokemuksesta, että työn saanti ei ole kovin helppoa. Minulle olisi kuitenkin tärkeää ajaa vammaisten oikeuksia.

Olet myös "general manager"! Mitäs se tarkoittaa?

–Pikkuveljeni Henri Pälkäs ja minä perustimme jokusia vuosia sitten oman jalkapalloseuran eli FC Kura – Kuukkari Rangersin. Siinä pelaa kavereitamme. Minä sain hoitaakseni joukkueenjohtajan tehtävät, eli huolehdin paperitöistä, pelipasseista, lisensseistä ja sen sellaisesta.

–Olen hoitanut hommani niin hyvin, että kun muutama ystävistäni siirtyi pelaamaan PoPaan eli Porin palloilijoihin, minua pyydettiin joukkueenjohtajaksi sinnekin.

–FC Kura on valitettavasti vähän heikossa hapessa tällä hetkellä ja saattaa olla, että sen toiminta loppuu lähiaikoina.

–Joukkueenjohtajan hommien lisäksi jalkapallo on muutenkin lähellä sydäntäni. Olen kova Liverpool-fani! Seuraan paljon muutakin urheilua.

Mitä muuta harrastat?

–Urheilen paljon itsekin, käyn kuntosalilla ja uin. Liikuntaharrastusten lisäksi seuraan kiinnostuksella politiikkaa ja maailman tapahtumia.

–Pidän myös blogia nimeltä Ordinary Lives. Siinä kerron elämästäni ja puolustan vammaisten oikeuksia.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio