Porilaine

Henri Välikangas on "sesonkirakastaja" ja drag-artisti - "Henriettan saama huomio on tehnyt hyvää omallekin itsetunnolleni

Rakastajat-teatterista tuttu Henri Välikangas, 25, on omintakeisen drag-hahmon Henrietta van Fittanin luoja. Parhaillaan hän työskentelee Lainsuojattomat-festivaalin tuotantoassistenttina, mutta palaa pikapuolin Irlantiin.

Veera Korhonen
Henri Välikangas on "sesonkirakastaja" ja drag-artisti - "Henriettan saama huomio on tehnyt hyvää omallekin itsetunnolleni

Henri Välikangas on alkujaan Ruosniemen poikia.

Kimmo LehtoPori

Päädyitkö Irlantiin opiskelemaan Rakastajat-teatterin voimahahmon Angelika Meuselin ansiosta? Hänhän asui pitkään Irlannissa.

–Angelikan ansiosta Rakastajat-teatterilla on aina ollut läheinen suhde Irlantiin, joten oli hänellä siinä mielessä vaikutusta asiaan. Lopullisesti ihastuin Dubliniin muutama vuosi sitten, kun kävin siellä lomamatkalla. Hain ja pääsin opiskelemaan teatteria sikäläiseen Trinity College Dubliniin.

–Palaan Dubliniin reilun viikon päästä, ja aloitan neljännen eli viimeisen vuoden teatteriopinnot. Ensi syksynä saan näyttelijäksi valmistumisen merkiksi lakin, kaavun ja pergamentin ja muutan sitten takaisin Suomeen. Porissa olen opiskeluvuosien aikana käynyt aina lomillani, ja olen työskennellyt Pori Jazzin lipun myynnissä sekä Rakastajat-teatterissa silloin, kun täällä on eletty kiireisimpiä aikoja. Olen siis ollut sellainen sesonkirakastaja.

Onko haikeaa muuttaa vuoden päästä Irlannista takaisin Suomeen?

–Itse asiassa odotan sitä innolla. Suomesta kaipaan erityisesti hiljaisuuden kulttuuria. Irlannissa pidetään helposti masentuneena, jos haluaa pitkän päivän jälkeen olla omissa oloissaan. Itse kuitenkin tarvitsen hiljaisuutta. Teatteriopinnoissa pitää olla koko ajan äänessä ja esillä, mikä on pitkän päälle kuormittavaa. Kämppikseni taitavat pitää minua aika outona, kun menen kotiin tullessani suoraan huoneeseeni ja laitan oven kiinni.

–Dublinissa on myös melko huono asuntotilanne, joten vuokrat ovat suuria ja asunnot huonokuntoisia. Itse asun tällä hetkellä siisteimmässä asunnossa, jossa olen Irlannissa oloni aikana asunut. Siinäkin ikkunoiden pielissä näkyy hometta. Aiemmin elin yhdeksän kuukautta pelkästään take away -ruoalla, koska en pystynyt tekemään ruokaa edellisen asuntoni saastaisessa keittiössä.

Oletko Porin ainoa drag-artisti?

–Ainakin drag-artistit ovat täällä äärimmäisen harvassa. Hahmoni on Henrietta van Fittan, Porin vähävaraisin siniverinen, joka asuu Pormestarinluodossa ja kuvittelee olevansa kaikkien tuntema ja rakastama julkkis. Loin sen muutama vuosi sitten, kun Lainsuojattomat-festivaalin Festivaaliklubille tarvittiin drag-esiintyjää. Kai Tanner tuli kysymään minulta, kehittäisinkö sellaisen. Hämmennyin, mutta suostuin.

–Drag on Porissa tuntematon taiteenlaji, joten minulla meni pitkään sen opiskelussa. Työpäivän jälkeen istuin yömyöhään Studio Hilkan tiloissa kokeilemassa meikkejä ja erilaisia asuja. Esiintyminen liian pienissä korkokengissä ja kiristävissä asuissa on välillä kivuliasta, mutta toisaalta palkitsevaa. Henrietta on pitkä ja kaunis, joten hän saa paljon tuijotusta ja ihailevia kommentteja osakseen. Se on tehnyt hyvää omallekin itsetunnolle.

–Sen olen huomannut, että drag ei ole vielä oikein auennut porilaisille. Aika monelle olen joutunut selittämään, että drag-artisti ei ole yhtä kuin transvestiitti, eikä kyseessä ole mikään fetissi. Henrietta van Fittan on minulle roolihahmo. Juuri nyt hahmo on tauolla, sillä haluan keskittyä opintoihini.

Oletko joutunut hämmentäviin tilanteisiin drag-hahmosi kanssa?

–Ensimmäisellä esiintymiskerralla eräs mies tuli kyselemään minulta, koska tajusin olevani transvestiitti. Sanoin hänelle, että nyt hän on ymmärtänyt väärin, tämän asun sisällä on mies. Hän halusi kuitenkin jatkaa keskustelua, kunnes miehen vaimo tuli luoksemme ja katsoi minua todella vihaisesti päästä varpaisiin. Minulle jäi tunne, että tuona iltana siinä kodissa riideltiin.

–Kerran Henrietta kutsuttiin Turkuun Turun Baletti -nimisen yhdistyksen järjestämään tilaisuuteen esiintymään. Ajattelin, että mikäs siinä, ilmeisesti illan muut esiintyjät ovat balettitanssijoita hameissaan. Paikalle päästyäni minulle selvisi, että kyseisen yhdistyksen teema onkin baletin sijaan sadomasokismi. Tapahtumassa oli paljon nahkaan ja lateksiin pukeutuneita ihmisiä, ruoskia, ketjuja ja muutamat konttasivat lattialla talutushihnaan kytkettyinä. Tämä kaikki tuli melkoisena yllätyksenä, mutta heitin tietenkin keikan. Illan jälkeen nostin melko ripeästi kytkintä ja ajoin suorinta tietä Poriin.


Kommentit (1)

  • Rakastajat-teatteri

    on tuonut Poriin valtavasti hyvää. Pori tarvitsee ajatuksia ja tunteita nostattavaa teatteria kaikenikäisille, lukkiintuneita käsityksiä kyseenalaistavia esityksiä ja rohkeita taiteilijoita, jotka laittavat itsensä likoon ja uskaltavat kohdata ihmisiä. Samalla taiteilija oppii itsekin uutta, kuten Henri Turun baletissa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio