Porilaine

Halvaus vei jalat alta, mutta nyt porilainen Caapo-koira ui kuin vesipeto – katso hellyttävä video

Vielä vuosi sitten mäyräkoira laahasi peräpäätään, nyt se touhuaa ja juoksee iloisena kavereidensa kanssa.

Heikki Westergård
Halvaus vei jalat alta, mutta nyt porilainen Caapo-koira ui kuin vesipeto – katso hellyttävä video

Caapon pitkä häntä toimii uidessa peräsimenä ja kuonosta kuuluu tuhinaa, kun uimalelu täyttää koko suun.

Marja-Kristiina VainelaPori

Kiihtynyttä haukkua, pärskettä ja loisketta. Mestariuimari Caapo on saanut ylleen uimaliivit ja viilettää uima-altaassa kuin villi. Pian on emännän altaaseen heittämä uimalelu napattu kiinni ja saa kovaa hammasta.

Ei uskoisi, että vuosi sitten tämä reipas uimari laahasi peräpäätään ja eläinlääkäri kertoi, että ainoa hoitokeino olisi leikkaus.

Caapo on yhdeksänvuotias pitkäkarvainen mäyräkoira. Viime syksynä se oli kävelyllä emäntänsä Kati Korpelan kanssa, kun sen takajalat alkoivat huojua ja menivät sitten vallan hervottomiksi.

– Koska mäyräkoirilla on pitkä selkä ja lyhyet jalat, ne ovat alttiita selkäongelmille. Caapolla oli ollut selkävaivoja joskus aiemminkin, mutta vuosi sitten välilevyn pullistuma aiheutti sille halvaantumisen, Korpela kertoo.

Emännän valtasi huoli ja ahdistus. Eläinlääkärin ohje leikkauksesta arvelutti, koska operaatioissa on riskinsä ja ne ovat kalliita. Korpela päätti etsiä Caapolle ensiksi pehmeämpiä hoitomuotoja.

Caapo sai vaivoihinsa fysioterapeutin apua ja sitten löytyi myös Luvialla toimiva koirauimala Zemppu & Serafiina. Sen omistaja Kirsi Järvinen on antanut Caapolle hierontaa sekä jäsenkorjausta, ja mikä parasta: Caapo on päässyt uimaan!

– Caapo on tykännyt uimisesta ennenkin, mutta halvaantumisen jälkeisessä kuntoutuksessa uimassa käymisestä on ollut erityistä hyötyä. Vesi rentouttaa ja tekee hyvää liikeradoille, Kati Korpela on huomannut.

Kirsi Järvinen on suorastaan liikuttunut Caapon paranemisen etenemisestä. Nykyään koirasta ei ulkopuolinen edes huomaa, että sillä on ollut jotain ongelmia liikkumisessa.

– Kun Kati tuli tänne Caapon kanssa ensimmäisen kerran, hän kannatteli koiran peräpäätä liinalla. Nykyään Caapo vipeltää niin kuin mitään ei olisi tapahtunut!

(juttu jatkuu videon jälkeen)

 

Kuntoutus koirauimalassa aloitettiin vähitellen. Ensiksi annettiin vain parin minuutin mittaisia laserhoitoja päivittäin. Myös uimaharjoitukset aloitettiin pienissä erissä. Hyvin pitkään Järvinen meni altaaseen Caapon kanssa. Nyt koiran voi päästää altaaseen yksin.

– Nykyään Caapo käy luonani kahdesti viikossa. Toisinaan hierotaan, ja muilla kerroilla Caapo ui, Järvinen mainitsee.

Caapo ei tule uimalaan yksin, vaan sillä on mukana kaverit ja perheenjäsenet Kurkku, 11, ja Nessa, 3,5. Myös ne ovat pitkäkarvaisia mäyräkoiria.

Kurkku-herra on rauhallinen kaveri. Se odottaa kärsivällisesti, kun Caapo on uimassa. Sitä eivät allashommat kiinnosta.

Nessa sen sijaan on toista maata. Se räksyttää altaan reunalla ja haluaisi kiihkeästi juuri sen saman uimalelun, jota Caapo käy noutamassa uiden altaan toisesta päästä.

Kaksikolle tulee pientä kinaakin lelusta, kun Caapo kipuaa altaasta kuivalle maalle. Ei Caapo malttaisi tosin irrottaa ihanasta saaliistaan edes silloin, kun Kati-emäntä tarttuu leluun heittääkseen sen uudelleen altaan toiseen päähän.

Heikki Westergård
Yhdeksänvuotiaan mäyräkoira Caapon omistaja Kati Korpela on todella tyytyväinen koiransa kuntoutuksen tuloksiin.

Yhdeksänvuotiaan mäyräkoira Caapon omistaja Kati Korpela on todella tyytyväinen koiransa kuntoutuksen tuloksiin.

Caapo polskii altaassa kaksi viiden minuutin mittaista jaksoa. Sinä aikana ehtii hakea lelun noin viiden metrin mittaisen altaan toisesta päästä moneen kertaan, sillä Caapo ui kovaa vauhtia.

Sen pitkä häntä toimii hauskasti peräsimenä ja kuonosta kuuluu tuhinaa, kun uimalelu täyttää koko suun.

Vesi koirien uima-altaassa on noin 24-asteista. Koirauimalayrittäjänä vuodesta 2015 asti toiminut Kirsi Järvinen kertoo, että silloin vettä pitää lämmittää enemmän, jos asiakkaaksi tulee kovin kylmänarkoja koiria.

– Kaikilla asiakkaillamme ei ole edes mitään vaivoja, vaan ne tulevat tänne ihan vain pitämään hauskaa. Meillä on järjestetty useita koirasynttäreitä, ja opaskoirat käyvät täällä kahdesti vuodessa pitämässä virkistäytymispäivää.

Kati Korpela puolestaan haluaa kannustaa koiranomistajia, joiden lemmikeillä on samantyyppisiä ongelmia kuin mitä Caapolla on.

– Apua kannattaa hakea!


Kommentit (2)

  • koiraihminen

    Mahtavaa!

  • Nimetön

    Hyvä Caapo ja Kati!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio