Porilaine

Erkillä on Noormarkussa yhden miehen Annis - "nimekkäin kaikista täällä soittaneista yhtyeistä on Yölintu"

Erkki Mäkinen on tarjonnut piharakennustaan noormarkkulaisten yhtyeiden käyttöön 1970-luvusta asti.

Hanna Laasanen
Erkillä on Noormarkussa yhden miehen Annis - "nimekkäin kaikista täällä soittaneista yhtyeistä on Yölintu"

Pojasta polvi paranee. Myös Erkki Mäkisen poika Teemu Mäkinen toimii Kämppästudiolla. Teemu on opiskellut esimerkiksi studiotekniikkaa.

Marja-Kristiina VainelaPori

Ei rahasta tai vaivasta väliä, kun niin paljon tykkää!

Näin tuumii Erkki Mäkinen, noormarkkulainen hyväntekijä ja musiikkimesenaatti, joka on vuodesta 1972 tarjonnut kotinsa pihapiirissä sijaitsevaa ulkorakennusta paikallisten yhtyeiden harjoittelupaikaksi. Kämppästudioksi ristityssä rakennuksessa on vuosien varrella harjoitellut satoja eri yhtyeitä.

– Tarjoan tätä vain tuttujen käyttöön ja vielä niin, ettei tämä ole kenenkään ainoa ja säännöllinen treenipaikka, Mäkinen korostaa.

– Monet tulevat vain esimerkiksi viimeistelläkseen levyään. Meillä on täällä studiokin, jossa voi tehdä demonauhoja.

Mäkinen ei peri harjoittelemassa käyviltä bändeiltä vuokraa. Välillä yhtyeet kuitenkin antavat Mäkiselle jokusen euron korvaukseksi sähkö- ja lämmityskuluista. Mäkiselle se ei kuitenkaan ole kovin merkityksellistä.

– Naisystäväni aina nauraa, että uudet sukat ovat minulle välillä liian kalliit, mutta kun pitäisi ostaa jotain uutta Kämppästudioon, en emmi tonninkaan hintaisen laitteen hankintaa yhtään! Mutta niinhän se on, että kun jostain oikein tykkää, siihen haluaa satsata. Minä en juo enkä polta, joten käytän rahani mielelläni treenikämppään.

Erkki Mäkinen myöntää toki, ettei treenikämpän ylläpito ole halpaa huvia. Koska ulkorakennusta ei ole alun perin tehty sillä ajatuksella, että sen pitäisi olla kovin lämmin, rakennus on melko ”ilmava” ja energiaa kuluu sen lämmittämiseen runsaanlaisesti.

– Tämän rakennuksen teki isäni omaksi työpaikakseen. Isä sai sydäninfarktin 40-vuotiaana ja vaihtoi ammattia. Hän aloitti työt kelloseppänä ja parturina näissä tiloissa. Valitettavasti hän sai uuden infarktin 50-vuotiaana ja kuoli siihen. Olin silloin vain 11-vuotias.

Erkki Mäkisen isä soitti viulua ja haitaria, mutta yrityksestä huolimatta Erkki-poika ei innostunut niistä instrumenteista. Sen sijaan hän alkoi soittaa rumpuja 1970-luvulla kavereiden kanssa perustetussa, rokkia soittavassa Kivikausi-yhtyeessä. Kivikausi on kasassa edelleen, mutta ei ole treenannut muutamaan vuoteen. Ikää yhtyeellä on jo 43 vuotta. Mäkinen harmittelee, ettei ole tullut istahdettua rumpalin pallille aikoihin.

Erkki Mäkinen on työskennellyt Ahlström-yhtiön palveluksessa maalarina jo 46 vuotta. Takavuosina hän kierteli harrastuksenaan miksaamassa eri tapahtumissa eri artisteja ja bändejä, kuten muun muassa Maarit Hurmerintaa yhtyeineen pari kertaa.

Jossain vaiheessa raskas kiertäminen alkoi kuitenkin tympiä. Kun oman yhtyeen harjoittelutilat olivat jo olemassa, Erkki Mäkinen ajatteli, että voihan niitä tiloja tarjota muidenkin käyttöön. Näin hän itsekin saa olla bänditouhuissa mukana aktiivisesti.

Hanna Laasanen
Erkki Mäkisen seinällä olevat julisteet kertovat, mitä bändejä täällä on treenannut.

Erkki Mäkisen seinällä olevat julisteet kertovat, mitä bändejä täällä on treenannut.

Kämppästudion seinillä on eri bändien julisteita. Nämä kaikki yhtyeet ovat jossain vaiheessa treenanneet Erkki Mäkisen ulkorakennuksessa.

– Nimekkäin kaikista täällä soittaneista yhtyeistä on Yölintu. Pojat kävivät täällä ennen levyn tekoa harjoittelemassa. Olin hiljattain Simo Silmun kanssa puhetta, että hänen sivuprojektinsa, Trio Tosi, voisi taas joskus tehdä täällä jotain.

Myös sambialaissyntyinen Bina Nkwazi harjoitteli ennen pääkaupunkiseudulle muuttoaan Mäkisen studiossa.

– Minä en puhu englantia eikä Bina suomea, mutta tulimme juttuun mainiosti!

Kaiken kaikkiaan Kämppästudiossa on vuosikymmenten varrella harjoitellut yhtyeitä musiikkityyliensä puolesta laidasta laitaan.

– Ainoastaan yhtään jazzbändiä täällä ei ole treenannut!


Kommentit (3)

  • Hyvä Noormarkku

    Hienoa Teemu kiva paikka

  • GB

    Hyvä Erkki!!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio